آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، در جریان دهمین سفرش به خاورمیانه از زمان آغاز جنگ غزه، تلاش کرد به میانجیگری برای توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس سرعت دهد. با این حال روز سهشنبه در حالی منطقه را ترک کرد که به نظر میرسد توافق بین دولت بنیامین نتانیاهو و گروه حماس هنوز دستنیافتنی است.
به گزارش رویترز، آنتونی بلینکن و میانجیها (مصر و قطر) پس از توقف مذاکرات قبلی آتشبس، به پیشنهاد جدید آمریکا که با هدف کاهش شکاف بین دو طرف جنگ ۱۰ ماهه غزه ارائه شد، امید زیادی داشتند.
بلینکن قبل از بازگشت به واشینگتن در دوحه به خبرنگاران گفت: «این توافق باید انجام شود و ما هر کاری که ممکن باشد انجام خواهیم داد تا آن را به نتیجه برسانیم.»
یک مقام ارشد دولت بایدن هم که با بلینکن سفر میکرد، گفت که ایالات متحده انتظار دارد مذاکرات آتشبس در این هفته ادامه یابد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بلینکن پس از دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، برای گفتوگو با عبدالفتاح السیسی، رئيسجمهوری مصر، وارد قاهره شد و سپس به قطر سفر کرد. هدف از این دیدارها تقویت تلاشها برای دستیابی به توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس بود.
وزیر خارجه آمریکا پس از دیدار با نتانیاهو در روز دوشنبه، گفت که اسرائیل پیشنهاد جدید آمریکا را پذیرفته و از حماس نیز خواست که همین کار را انجام دهد. گروه فلسطینی حماس این پیشنهاد جدید را بهصراحت رد نکرده، اما میگوید شرایط تازهای در آن مطرح شده، که فراتر از توافق قبلی است.
یکی از این موارد خواسته اسرائیل برای حضور نیروهایش در کریدور فیلادلفیا بین مصر و غزه است. هم حماس و هم مصر با حفظ نیروهای اسرائیلی در این گذرگاه مخالفاند، اما نتانیاهو تاکید کرده که هدفش جلوگیری از قاچاق سلاح به غزه است و از این خواسته دست نمیکشد.
منابع امنیتی مصر گفتند که ایالات متحده پیشنهاد حضور نیروهای بینالمللی در کریدور فیلادلفیا را داده است؛ پیشنهادی که گفته میشود اگر به شش ماه محدود شود، میتواند برای قاهره قابلقبول باشد.
بلینکن همچنین مدعی شد که برخلاف اظهارات نتانیاهو، اسرائیل با خروج نیروهایش از غزه در پیشنهاد جدید موافقت کرده است. او افزود: «ایالات متحده هیچ گونه اشغال طولانیمدت غزه از سوی اسرائیل را نمیپذیرد. به طور خاص، توافق در مورد برنامه عقبنشینی نیروهای دفاعی اسرائیل از غزه بسیار واضح است و اسرائیل با آن موافقت کرده است.»
بلینکن پیش از این نیز آخرین فشار برای دستیابی به توافق را «احتمالا بهترین و احتمالا آخرین فرصت» خوانده و گفته بود که دیدار او با نتانیاهو سازنده بوده است.
در همین حال، سامی ابوزهری، یکی از مقامهای ارشد حماس در پاسخ به سوالی درباره نظر بلینکن، به رویترز گفت: «وزیر خارجه آمریکا اصرار دارد که از دایره دروغها خارج نشود و این یکی از دلایل شکست تلاشها برای دستیابی به توافق است.»
حماس اسرائیل را به مانعتراشی در کسب توافق با ارائه خواستههای جدید متهم میکند و میگوید این گروه فقط به شروط پیشنهاد ارائهشده ایالات متحده در ماه مه متعهد است.
نتانیاهو مانعتراشی در توافق را رد میکند. با این حال او به خانواده گروگانهای کشتهشده گفت که بر محافظت از «داراییهای راهبردی» اسرائیل متمرکز است و حاضر نیست «به هر قیمتی» توافق را بپذیرد.
به گزارش اورشلیمپست، نخستوزیر اسرائیل با تاکید بر اینکه از خواستهاش مبنی بر کنترل گذرگاه فیلادلفیا دست نمیکشد، تاکید کرد: «اگر توافقی وجود داشته باشد، توافقی خواهد بود که از منافع اسرائیل که بارها بر آن تاکید کردهام، محافظت میکند.»
پس از این گفتهها، بلینکن شامگاه سهشنبه هنگام خروج از دوحه در جمع خبرنگاران تاکید کرد: «بسیار مهم است که مذاکرهکنندگان حداکثر انعطافپذیری از سوی دولت اسرائیل و رهبری حماس را شاهد باشند.»
در سوی دیگر، ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، در بیانیهای گفت که در پیشنهاد جدید مذاکرهکنندگان، به شکافهای باقیمانده به گونهای توجه شده است که امکان اجرای سریع توافق را فراهم میکند.
مقامهای ایالات متحده، حماس، اسرائیل، مصر و قطر مشخص نکردهاند که چه چیزی در این پیشنهاد وجود دارد یا تفاوت آن با نسخههای قبلی چیست.
ماهها گفتوگوهای بیوقفه اما بینتیجه بر سر موضوعهای مشابه میان طرفین جریان داشته است؛ اسرائیل میگوید جنگ تنها با نابودی حماس بهعنوان یک نیروی نظامی و سیاسی میتواند پایان یابد و حماس میگوید که فقط آتشبس دائمی و نه موقتی را میپذیرد.