تقویت نیروهای محافظتی سد کمال‌خان در نزدیکی مرز با ایران

حقابه ایران از رودخانه هیرمند پس از عبور از سد کمال‌خان به استان سیستان‌وبلوچستان می‌رسد

رژیم طالبان شمار نیروهای محافظتی در سد کمال‌خان در نزدیکی مرز با ایران را افزایش داد. بیشتر این نیروها به سلاح کلاشنیکف مجهزند و با خودروهای رینجر و تانک‌های هاموی به‌جامانده از ارتش حکومت پیشین افغانستان به گزمه (پاسبانی) و گشت‌زنی اقدام می‌کنند. برخی از این نیروها به پیکا (نوعی تیربار) نیز مجهز‌ند.  

بیشتر نیروهای حلقه محافظتی سد کمال‌خان پشتون‌تبار و از اهالی استان‌های قندهار، هلمند و فراه‌اند. این نیروها سال‌ها در استان‌های جنوبی و غربی افغانستان با نظامیان حکومت پیشین و متحدان غربی آن جنگیده‌اند و با جغرافیای آن مناطق آشنایی دارند.  

رفیع‌الله مبارز، یکی از نیروهای محافظت عامه طالبان برای سد کمال‌خان، تاکید دارد که چالش امنیتی در این سد وجود ندارد. او گفت: «من وظیفه خود می‌دانم که از بند/سد کمال‌خان حفاظت کنم. الحمدالله هیچ مشکل در این سد وجود ندارد و ما به مردم خود خدمت می‌کنیم.» 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

عزت‌الله ساجد، فرمانده قطعه محافظتی طالبان برای سد کمال‌خان، به رهبران این گروه اطمینان می‌دهد که برای محافظت از این سد از جان و مالش خواهد گذشت.  

او گفت: «بند/سد کمال‌خان ازجمله سدهای مهم افغانستان است. من به تمام وطنداران (هم‌وطنان) خود و به بزرگان امارت اسلامی اطمینان کامل می‌دهم که نه در کمال‌خان مشکل وجود دارد و نه هم مشکل ایجاد خواهد شد.» 

تدابیر امنیتی طالبان در سد کمال‌خان، الگوبرداری از نظام جمهوریت است. آنان در کنار نیروهای ارتششان، نیروهای محافظت عامه وزارت داخله (کشور) را در این سد گمارده‌اند تا استحکامات امنیتی را تقویت کنند. 

حقابه ایران از رودخانه هیرمند با عبور از سد کمال‌خان به استان سیستان‌وبلوچستان ایران می‌رسد. این سد برای افغانستان در کنترل میزان رسیدن آب رودخانه به ایران اهمیت استراتژیک دارد. براساس معاهده ایران و افغانستان برای تقسیم آب رودخانه هیرمند، که در سال ۱۳۵۱ میان حکومت‌های وقت دو کشور امضا شد، حقابه ایران سالانه ۸۱۷ میلیون مترمکعب است.  

سد کمال‌خان در شهرستان چهار برجک در ۹۵ کیلومتری جنوب شهر زرنج، مرکز استان نیمروز، قرار دارد و در فروردین ۱۴۰۰ به بهره‌برداری رسیده است. سد کمال‌خان با هزینه‌ بیش از ۲۰۰ میلیون دلار آمریکا با بودجه این حکومت تکمیل شد. 

طالبان در جریان جنگ با حکومت پیشین افغانستان، بارها به پاسگاه‌های محافظتی سد کمال‌خان حمله کرده‌اند، اما اینک که حاکمیت را در اختیار دارند استحکامات امنیتی در این سد را تشدید کرده‌اند. برخی از مقام‌های حکومت پیشین افغانستان مدعی بودند که طالبان با حمایت جمهوری اسلامی ایران به نیروهای محافظتی سد کمال‌خان حمله می‌کنند، اما تهران این اتهام را رد کرد.  

منابع در غرب افغانستان به ایندیپندنت فارسی گفتند که تدابیر محافظتی طالبان در سدهای سلما، پاشدان در استان هرات و بخش‌آباد در استان فراه در همسایگی ایران نیز افزایش یافته است. طالبان تاکید دارند که هر نوع تهدیدی را از سدها و پروژه‌های آبی دفع  کنند.  

بیشتر از جهان