نورالدین عزیزی، وزیر تجارت و صنعت رژیم طالبان، در نمایشگاه تجاری حلال که در ترکیه برگزار شده بود، اعلام کرد که طالبان به دنبال برقراری تجارت حلال با همه کشورهای جهاناند.
این نمایشگاه تجاری محصولات با نشان «حلال» که روز چهارشنبه هفتم آذر در استانبول برگزار شد، میزبان طالبان و نمایندگان ۴۵ کشور مسلمان بود. خبرگزاری آنادولو به نقل از نورالدین عزیزی، که در افتتاح این نمایشگاه سخنرانی کرد، نوشت: «صنعت حلال، تجارت حلال و فراوردههای حلال نهتنها در خدمت جهان اسلام و مسلمانان، بلکه برای خدمت به همه بشریت است.»
وزیر تجارت و صنعت رژیم طالبان برگزاری نمایشگاه چهارروزه «حلال» در استانبول را «بستری برای تقویت تجارت جهانی حلال» دانست و تاکید کرد که رژیم طالبان میخواهد با همه کشورهای جهان روابط تجاری حلال بر پایه مالیات اسلامی برقرار کند.
نمایشگاه و اجلاس تجاری «حلال» به میزبانی سازمان همکاریهای اسلامی و حمایت دولت ترکیه، هر سال در استانبول برگزار میشود و شرکتها و دولتهایی که محصولات تجاری با نشان «حلال» تولید میکنند، در آن شرکت میکنند و تولیداتشان را در بخشهای مختلف، از جمله مواد غذایی به نمایش میگذارند. در حاشیه این اجلاس هم برای شرکتکنندگان کارگاههای آموزشی به منظور افزایش تولید محصولات حلال، برگزار میشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزیر تجارت و صنعت طالبان که برای نخستینبار در این نمایشگاه شرکت کرده است گفت: «افغانستان بهعنوان یک کشور اسلامی، با تعهد به صنعت و تجارت حلال، در این نمایشگاه حضور دارد.» نورالدین عزیزی، با استقبال از برگزاری این نمایشگاه و تاکید بر گسترش صنعت حلال در سراسر جهان، گفت: «جهان از مزایای صنعت و تجارت حلال قدردانی خواهد کرد.»
وزیر تجارت و صنعت طالبان با ادعای اینکه در افغانستان امنیت برقرار شده است، از سرمایهگذاران ترکیه خواست در بخشهای مختلف افغانستان سرمایهگذاری کنند.
طالبان از زمان بازگشت به قدرت، با ادعای اینکه جنگ در افغانستان پایان یافته است، به دنبال جذب سرمایه از کشورهای مختلف بهویژه چین، ایران، ترکیه، روسیه و کشورهای آسیای میانه، بوده است.
پس از فروپاشی دولت جمهوری و بازگشت طالبان به قدرت، چین از نخستین کشورهایی بود که به سرمایهگذاری روی معادن افغانستان علاقه نشان داد و چند شرکت این کشور در بخش استخراج معادن نفت، طلا، مس و گاز افغانستان سرمایهگذاری کردند. شماری از شرکتهای ایرانی، ترکیهای، روسی و نیز کشورهای آسیای میانه، به ویژه ازبکستان، در بخش معادن افغانستان قراردادهایی با طالبان امضا کردند که هنوز به مرحله سرمایهگذاری نرسیده است.
به رسمیت شناخته نشدن رژیم طالبان و تحریمهای گسترده مالی بر نظام بانکی افغانستان، همچنین نگرانی از ادامه بیثباتی در این کشور، از جمله عواملیاند که مانع سرمایهگذاری شرکتهای بینالمللی در افغانستان شدهاند. بهرغم اینکه قراردادهای متعددی میان طالبان و شرکتهای چینی، روسی، ترکیهای، ایرانی و چندین شرکت از کشورهای آسیای میانه در زمینه استخراج معادن افغانستان در سه سال گذشته امضا شدهاند، هیچ یک از این شرکتها هنوز به صورت عملی سرمایهگذاری و کار را آغاز نکردهاند. با این حال، طالبان در سه سال سلطه بر افغانستان، به لطف همین تعامل نزدیک با کشورهای منطقه، از واردات و صادرات محصولات تجاری درآمد زیادی داشتهاند.
عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت رژیم طالبان، در تابستان گفت: «سال ۲۰۲۳ سطح دادوستد نهادهای خصوصی و دولتی افغانستان با دیگر دولتها و شرکتها در کشورهای مختلف جهان به ۱۰ میلیارد دلار رسید که از این میزان، یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار آن بابت صادرات محصولات از افغانستان و بیش از هشت میلیارد دلار آن حاصل واردات محصولات از دیگر کشورها به افغانستان است.»
سرمایهگذاران خصوصی و شرکتهای دولتی در افغانستان از زمان بازگشت طالبان به قدرت، بیشترین دادوستد را با چین، ترکیه، ایران، پاکستان، روسیه و کشورهای آسیای میانه داشتهاند و در یک سال اخیر، مسیر تجارت با هند نیز باز شده است.
عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت تجارت و صنعت طالبان، اوایل نوامبر گفت که ارزش مبادلات تجاری میان افغانستان و هند در ۱۰ ماه نخست سال ۲۰۲۴ به حدود ۶۵۰ میلیون دلار رسیده که از این میزان، ۴۴۷ میلیون دلار بابت صادرات و حدود ۲۰۳ میلیون دلار حاصل واردات از هند بوده است.