بر اساس فرمان جدید ملا هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، در روز دوشنبه ۱۲ آذر، تمامی مراکز آموزشی پزشکی و بهداشتی که دختران و زنان آنجا تحصیل میکردند، تعطیل شدند.
در این مراکز طی سه سال گذشته به دستور طالبان، فضای آموزشی ویژه دختران و زنان ایجاد شده بود و کلاسهای آن مختلط نبودند.
منابع مطلع به ایندیپندنت فارسی گفتند که بختالرحمان شرافت، معاون وزارت صحت عامه (بهداشت) رژیم طالبان، روز دوشنبه در جلسهای با حضور مسئولان موسسات آموزشی که در رشتههای پرستاری، مامایی، دندانسازی، داروسازی و علوم آزمایشگاهی دانشجوی زن میپذیرفتند، دستور داده است که کلاسهای زنان در این مراکز تا اطلاع ثانوی تعطیل شوند.
این مراکز آموزشی به دانشجویان اطلاع دادهاند که از روز سهشنبه سر کلاسها حاضر نشوند و منتظر اطلاعیه بعدی بمانند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته منابع مطلع، معاون وزارت صحت عامه رژیم طالبان بدون ارائه توضیح کامل درباره دلیل توقف فعالیت کلاسهای دختران در این مراکز آموزشی، اعلام کرده که این دستور را ملا هبتالله آخندزاده از قندهار صادر کرده است و تغییر آن در توان مقامهای این گروه در کابل نیست.
پس از آنکه در آوریل ۲۰۲۲ تحصیل دختران در افغانستان به کلاس ششم محدود و در پی آن در دانشگاهها نیز به روی دختران بسته شد، با تلاشهای سازمان ملل متحد و سازمانهای حقوق بشری، فعالیت برخی موسسات که دورههای دوساله در رشتههای پزشکی و مرتبط به آن برگزار میکردند، با وجود شرایط سختگیرانه طالبان، ادامه یافت. این مراکز کلاسهای مختلط را لغو کردند و در بسیاری از این مراکز، تدریس استادان مرد برای زنان ممنوع شد و دانشجویان، معلمان و کارکنان مکلف شدند تا حجاب موردنظر طالبان را رعایت کنند.
وزارت صحت عامه طالبان و دیگر نهادهای این گروه، از جمله دفتر ملا هبتالله آخندزاده در قندهار، تاکنون در مورد تعطیلی کلاسهای زنان در مراکز آموزشی درمان و بهداشت رسما اطلاعیهای منتشر نکردهاند، اما سه منبع در کابل و مزارشریف در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی تایید کردند که تمامی کلاسهای دختران از روز سهشنبه تعطیل شدهاند.
معاون وزارت صحت عامه طالبان اعلام کرده است که تمام مراکز آموزشی اعم از خصوصی و دولتی، مشمول این ممنوعیتاند.
موسسان آموزش پزشکی تنها مراکزی بودند که بهرغم محدودیتهای طالبان، همچنان در افغانستان فعالیت میکردند. طالبان یک هفته پیش در بامیان، کلاسهای آموزشی برای دختران را که صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) در برخی مناطق برگزار میکرد، متوقف کردند. هدف این کلاسها تقویت پایه تحصیلی کودکان بود. پیشتر، کلاسهای آموزشی برای کودکان در دیگر استانها از جمله ارزگان هم متوقف شده بود.
وزارت معارف (آموزش و پرورش) رژیم طالبان اوایل سال ۲۰۲۳ فعالیت نهادهای بینالمللی در زمینه آموزش در افغانستان را متوقف و اعلام کرد هیچ نهادی حق ندارد در این زمینه کلاس برگزار کند.
عزیزالرحمان منصور، معاون وزارت ارشاد، حج و اوقاف طالبان در شهر شبرغان، هم ماه گذشته اعلام کرد که به دستور رهبر این گروه، قرار است در هر یک از ۴۰۸ شهرستان افغانستان حداقل سه مدرسه دینی بزرگ تاسیس شود که یکی از آنها شبانهروزی فعالیت میکند و خوابگاه دارد. منصور افزود که علاوه بر این، در تمامی مرکز شهرهای افغانستان یک مدرسه جهادی بزرگ با ظرفیت پذیرش بیش از یک هزار دانشآموز برپا خواهد شد. این مدارس جهادی همگی خوابگاه دارند و برنامههای آموزشی در زمینه دین و جهاد را بهرایگان ارائه خواهند کرد.
محروم شدن زنان و دختران از تحصیل زمینهساز بیماریهای روانی، ازدواجهای زودهنگام و اجباری، کودکهمسری و خشونت علیه زنان در افغانستان شده است. در همین حال، برپایی صدها مدرسه دینی و جهادی نیز زمینه جذب کودکان به این مراکز را فراهم کرده است. این اقدامهای طالبان اعتراضهای گستردهای را در داخل و خارج از افغانستان به دنبال داشته اما مقامهای این گروه با تاکید بر لزوم اجرای «شریعت» همچنان بر وضع محدودیتهای بیشتر بر زنان و دختران پافشاری میکنند.