محققان نروژی به راز موفقیت پی بردند

افرادی که اراده بالاتری دارند، معمولا یک ویژگی مهم دیگر نیز دارند و آن داشتن ذهنیت مثبت‌ است

عکس تزیینی‌ــ زنی مشت‌هایش را به نشانه پیروزی بلند کرده است‌ــ Canva

محققان نروژی می‌گویند که به راز موفقیت دست یافته‌اند.

دو استاد دانشگاه علوم و فناوری نروژ (NTNU) کوشیدند مشخص کنند کدام ویژگی‌های شخصیتی برای رسیدن به موفقیت ضروری‌اند. مطالعه آن‌ها نشان داد افرادی که اراده بالاتری دارند، معمولا یک ویژگی مهم دیگر نیز دارند و آن داشتن ذهنیت مثبت‌ است و این دو ویژگی به هم مرتبطند. یعنی اراده داشتن باعث می‌شود فرد ذهنیت مثبت‌تری داشته باشد یا برعکس، ذهنیت مثبت به قوی‌تر شدن اراده کمک می‌کند.

در این مطالعه یک هزار و ۵۰۰ شرکت‌کننده پرسشنامه‌ای را تکمیل کردند که اشتیاق، پشتکار و طرز فکر یا ذهنیت آنان (نوع نگرش به توانایی‌ها و موفقیت‌ها) را ارزیابی و اندازه‌گیری می‌کرد. بازه سنی شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی بین ۱۳ تا ۷۷ و میانگین سنی آن‌ها ۲۶ سال بود. 

بیشترین علاقه‌مندی محققان به شرکت‌کنندگانی بود که بالاترین و کمترین نمره طرز فکر و ذهنیت را داشتند. افراد با نگرش و ذهنیت مثبت چیزی دارند که محققان آن را «ذهنیت رشد» می‌نامند. به این معنا که آن‌ها معتقدند هوش و مهارت‌ها از طریق کار سخت، تعهد و تلاش قابل‌دستیابی‌اند و موانع را هم چون فرصت‌هایی برای رشد و پیشرفت می‌بینند و باور دارند که توانایی‌ و هوش آنان قابل رشد و ارتقا است.

در مقابل آن، افراد با «ذهنیت ثابت» قرار دارند. به این معنا که معتقدند هوش، استعدادها و شخصیت با وجود هر نوع تلاشی، ذاتی و تغییرناپذیرند. این افراد معمولا از چالش‌ها دوری می‌کنند، هنگام مواجهه با سختی‌ها تسلیم می‌شوند و انتقادهای سازنده را حمله شخصی تلقی می‌کنند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

هرموندور زیگموندسون، استاد بخش روانشناسی دانشگاه نروژ، می‌گوید: «مقایسه پنج درصد افرادی که مثبت‌ترین ذهنیت را داشتند با پنج درصد افرادی که منفی‌ترین ذهنیت را داشتند، نشان داد که در اشتیاق و اراده و پشتکار این افراد تفاوت‌های زیادی وجود دارد.»

به گفته او، افرادی که باور دارند موفق خواهند شد، بسیار پرشورترند و نسبت به افرادی که فاقد چنین ذهنیتی‌اند، اراده قوی‌تری دارند.

او تاکید کرد شناسایی عواملی که این نگرش‌های مثبت یا منفی را شکل می‌دهند، بسیار مهم است و برای بالا بردن انگیزه، دنبال کردن اهداف بلندمدت و ادامه دادن به تلاش می‌توان از آن‌ها بهره برد.  

زیگموندسون این نگرش را به دست آوردن حس «من می‌توانم» می‌خواند. 

او در تحقیق جدید که در مجله «اعمال روانشناسی» (Acta Psychologica) منتشر شد، می‌نویسد: «می‌توان چنین گفت که ذهنیت رشد باید در تمام جنبه‌های جامعه ما حاکم باشد. یعنی هم در مدارس، در ورزش، در زندگی کاری و حتی در درون خانواده‌ها.» 

چگونه می‌توان ذهنیت رشد ایجاد کرد؟

نیویورک‌پست برای کنار گذاشتن «ذهنیت ثابت» و رسیدن به «ذهنیت رشد» ۱۰ راهکار پیشنهادی دانشگاه پردو را معرفی می‌کند:

ــ خود‌آگاهی پیدا کنید؛ توجه کنید وقتی اشتباه می‌کنید یا با مانعی روبرو می‌شوید، چه اتفاقی می‌افتد.

ــ از دیگران با ذهنیت رشد یاد بگیرید و نکات و بازخوردهای آن‌ها را دریافت کنید.

ــ اهدافتان را بنویسید، تا شانس بیشتری برای دستیابی به آن‌ها داشته باشید.

ــ این اهداف را به ویژگی‌ها و مهارت‌هایتان اولویت دهید، زیرا تمرکز بر ویژگی‌ها و مهارت‌های رفتاری موجود مختص ذهنیت ثابت است.

ــ چالش‌های جدید را بپذیرید و به خود یادآوری کنید که این‌ها فرصت‌هایی برای رشد و یادگیری‌اند.

ــ نگرشتان به شکست را تغییر دهید و آن را به‌عنوان فرصتی برای یادگیری یا کشف چیزی جدید ببینید.

ــ صبور باشید؛ پیشرفت همیشه خطی نیست. گاهی پیشرفت پیش از پسرفت اتفاق می‌افتد.

ــ در جشن موفقیت دیگران همراه شوید و از آن‌ها بپرسید که چگونه به این موفقیت دست یافتند.

ــ از بازخورد‌ها مطلع شوید و از آن برای ارتقای خود استفاده کنید.

ــ به خود بگویید ممکن است هنوز در بعضی کارها خوب نباشید، اما شما فقط به زمان و تمرین بیشتری نیاز دارید.

بیشتر از بهداشت و درمان