بررسی تغییرات قیمتی کالاها و خدمات اساسی از شب یلدای سال ۱۴۰۲ تاکنون نشان میدهد که تنها در عرض یک سال، علاوه بر انواع بهای کالاهای ضروری، نرخ طلا، ارز، مسکن و خودرو هم حدودا دو برابر شده است. این روند تصویری روشن از افزایش تورم و فشار اقتصادی بر خانوارهای ایرانی ارائه میدهد.
رشد قیمت طلا و سکه
قیمت طلای ۱۸ عیار در آستانه شب یلدای ۱۴۰۳ برای نخستین بار از مرز چهار میلیون و ۸۰۰ هزار تومان عبور کرد که در مقایسه با یلدای ۱۴۰۲، تقریبا دو برابر شده است. سکه امامی نیز با جهش نرخی چشمگیر، در محدوده ۵۵ میلیون تومان قرار گرفت. در حالی که قیمت آن یک سال قبل حدود ۲۹ میلیون و ۵۰ هزار تومان بود. این افزایش، رشد ۹۲ درصدی قیمت سکه امامی در یک سال را نشان میدهد.
نیمسکه نیز با روند مشابه، اکنون ۲۹ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان قیمت دارد که نزدیک به دو برابر قبل است. ربعسکه بهار آزادی نیز با جهش ۸۰ درصدی از محدوده ۱۰ میلیون تومان به کانال ۱۷ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسیده و سکه گرمی، ارزانترین قطعه سکه، نیز از پنج میلیون و ۷۰۰ هزار تومان در شب یلدای سال گذشته به هشت میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسیده و ۵۳ درصد افزایش قیمت داشته است.
افزایش نرخ ارز
نرخ برابری دلار آمریکا در برابر ریال که اخیرا از مرز ۷۷ هزار تومان عبور کرد، نسبت به سال ۱۴۰۲، حدود ۵۳ درصد افزایش نشان میدهد. در شب یلدای قبل، نرخ دلار در کانال ۵۰ هزار تومان قرار داشت، اما اکنون با رشد تقریبا ۲۷ هزار تومانی، به بیش از ۷۷ هزار تومان رسیده است.
البته این افزایش قیمت محدود به دلار نبود و ارزش سایر ارزها نیز بهطور قابلتوجهی بالا رفته است. به طوری که یورو با رشد بیش از ۵۲ درصد از محدوده ۵۵ هزار تومان به حدود ۸۱ هزار تومان و پوند انگلستان از ۶۴ هزار تومان به ۹۷ هزار تومان رسیده است.
تورم در بازار مسکن
به گزارش سایت فرارو، بازار مسکن نیز از افزایش قیمتها در امان نبوده است. متوسط قیمت هر مترمربع مسکن در تهران از آذر ۱۴۰۲ تا مرداد ۱۴۰۳ از ۷۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان به ۸۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است. به این ترتیب، یک خانه ۱۰۰ متری که یلدای سال گذشته هفت میلیارد و ۴۱۰ میلیون تومان ارزش داشت، در مردادماه، هشت میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان شده است.
روند افزایشی قیمت مسکن همچنان ادامه دارد و تخمینها نشان میدهد که از مرداد تا آذر، حدود ۱۰ درصد دیگر به بهای مسکن در تهران افزوده شده است. این افزایش نسبت به شب یلدای سال گذشته، بهطور متوسط حدود ۳۰ درصد براورد میشود.
افزایش قیمت خودرو
بازار خودرو نیز همراستا با دیگر بخشها شاهد رشد قیمت بوده است. به عنوان مثال، نرخ کارخانهای کوییک دندهای که یکی از ارزانترین خودروهای داخلی محسوب میشود، از ۲۵۶ میلیون تومان به ۴۴۰ میلیون تومان رسیده که معادل رشد ۷۰ درصدی است. در بازار آزاد، هم قیمت کوییک دندهای از ۳۵۰ میلیون تومان به ۴۵۰ میلیون تومان افزایش یافت که حدود ۳۰ درصد رشد نشان میدهد.
قیمت شاهین دندهای نیز در بازار آزاد از ۶۰۵ میلیون تومان به ۸۳۵ میلیون تومان رسید و افزایش ۴۰ درصدی را رقم زد. این افزایش قیمت خودرو ناشی از رشد هزینههای تولید و تغییرات نرخ ارز است که بر قیمتهای نهایی مستقیم تاثیر گذاشته است.
نرخ تورم عمومی
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم عمومی در پایان آبان ۳۲.۵ درصد اعلام شد. این رقم نشان میدهد که خانوارهای ایرانی برای تامین کالاها و خدمات موردنیازشان، بهطور متوسط ۳۲.۵ درصد بیشتر از سال گذشته هزینه کردهاند. در این میان، مسکن با تورم ۴۰ درصدی، بیشترین فشار را بر خانوارها تحمیل کرده است.
هزینههای آموزش با رشد ۳۴.۴ درصدی در رتبه بعدی قرار دارد. خوراکیها نیز با افزایش ۲۹.۳ درصدی مواجه بودهاند و در این میان، قیمت برخی اقلام مانند گوجه و خیار تقریبا دو برابر شده و قیمت گوشت گوسفندی نیز ۴۵ درصد بالا رفته است.
همه این اعداد و ارقام از تورم گستردهای حکایت دارد که بر تمام ابعاد زندگی مردم سایه افکنده است و تصویری از فشار اقتصادی مضاعف بر جامعه ارائه میدهد.
تورم عمومی در همه سالهای پس از انقلاب اسلامی با شیب صعودی ادامه داشته و در تمام این سالها، ارزش پول ملی ایران نیز بهطور موازی، روند کاهشی طی کرده است. بهرغم ادعاهای مسئولان دولتهای مختلف درباره کاهش نرخ تورم و کنترل آن، مردم ایران آثار تورم را در سفرهها، درآمدها و کسبوکارهایشان بهطور کاملا محسوس، مشاهده میکنند.