کاروانی از خودروهای نظامی روسیه روز دوشنبه مشاهده شد که به سمت شهر طرطوس سوریه میرفت. به گزارش تایمز اسرائیل، هواپیماها همچنان در پایگاه هوایی حمیمیم در لاذقیه به هوا برمیخیزند و به زمین مینشینند. در خیابانهای حمیمیم، بسیاری از مغازهها تابلوهایی به زبان روسی دارند که نشاندهنده اهمیت حضور نظامی روسیه در این شهر است. اما مشخص نیست که حضور نظامی روسیه در سوریه تا چه مدت پس از سرنگونی بشار اسد ادامه خواهد داشت.
مداخله روسیه بهنفع اسد روند جنگ داخلی سوریه را تغییر داد. در سال ۲۰۱۷، دولت اسد توافقی با روسیه امضا کرد و پایگاه هوایی حمیمیم و پایگاه دریایی طرطوس را بهمدت ۴۹ سال بهرایگان در اختیار روسیه قرار داد.
اما در حمله غافلگیرکننده نیروهای مخالف اسد که ماه گذشته از شمال غرب سوریه آغاز شد، مسکو تا حد زیادی کنار ایستادــ هرچند به رئيسجمهوری سابق و خانوادهاش پناهندگی اعطا کرد.
اسد روز دوشنبه در اولین بیانیه عمومیاش پس از برکناری، ادعا کرد در ۸ دسامبر، قصد فرار از کشور را نداشت و دمشق را به مقصد پایگاه هوایی حمیمیم ترک کرده بود که شورشیها به پایتخت حمله کردند. او مدعی شد، پس از حمله پهپادی به این پایگاه، روسها تصمیم گرفتند که او را به روسیه منتقل کنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
از زمان خروج اسد از سوریه، هیچ درگیری میان نیروهای روسیه و شورشیان، که اکنون به نیروهای امنیتی در سراسر سوریه تبدیل شدهاند، رخ نداده است. این در حالی است که بسیاری از این جنگجویان از مناطقی در شمال سوریه میآیند که زیر بمباران مکرر روسیه قرار داشتند و علاقه چندانی به مسکو ندارند.
نیروهای روسیه از برخی مناطق سوریه عقبنشینی کردهاند. روز جمعه نیروها و خودروهای نظامی روسیه دیده شدند که از جنوب سوریه به سمت پایگاه اصلیشان در شهر لاذقیه عقبنشینی میکنند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه که در بریتانیا مستقر است روز پنجشنبه گزارش داد که نیروهای روس دارند پایگاههایشان در عین عیسی و تلالسمن در حومه شهر رقه را تخلیه میکنند.
تصاویر ماهوارهای که شرکت مکسار تکنولوجیز روز جمعه منتشر کرد نشان میدهد که هواپیماهای باری در یک پایگاه هوایی نظامی روسیه در سوریه برای دریافت تجهیزات سنگین آمادهاند و هلیکوپترها نیز در حال جداسازی و آمادهسازی برای انتقالاند.
مسکو با مقامهای جدید سوریه تماس گرفته و سعی کرده است از امنیت پایگاههایش اطمینان حاصل کند و مدت حضور نیروهایش را تمدید کند. در سفارت سوریه در مسکو نیز پرچم سهستاره انقلاب سوریه بهسرعت بهجای پرچم دوستاره دولت سابق برافراشته شد.
عبیده ارنائوط، سخنگوی بخش سیاسی دولت انتقالی جدید، روز دوشنبه از روسیه خواست تا در مورد حضور در سوریه و همینطور منافعش «تجدیدنظر کند». اما احتمال باقی ماندن نیروهای روسیه را رد نکرد.
ارنائوط گفت: «منافع آنها به رژیم جنایتکار اسد گره خورده بود. آنها میتوانند در این موضوع تجدیدنظر کنند و ابتکار عمل به خرج دهند تا با دولت جدید ارتباط برقرار کنند و نشان بدهند که با مردم سوریه هیچ دشمنی ندارند و دوران رژیم اسد سرانجام به پایان رسیده است.»
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، روز دوشنبه در گفتوگو با خبرنگاران اعلام کرد که مسکو در حال مذاکره با مقامهای جدید سوریه است.
پسکوف گفت: «ما با نمایندگان نیروهایی که در حال حاضر کنترل اوضاع کشور را در دست دارند در تماسیم، و همه این مسائل در جریان گفتوگو مشخص خواهد شد.»