بحران اقتصادی و کمبود بودجه در حوزههای حیاتی مانند آموزشوپرورش، انرژی، ورزش، میراث باستانی و محیطزیست در ایران به اوج رسیده است. این در حالی است که حمایتهای مالی چشمگیر جمهوری اسلامی ایران از گروههای شبهنظامی همچنان ادامه دارد.
در ماههای اخیر بسیاری از ورزشکاران، مربیان و مدیران در رشتههای مختلف ورزشی از بیتوجهی وزارت ورزش و جوانان به تامین بودجه فدراسیونها و ورزشکاران گلایه کردهاند و بیش از ۵۰ اردوی بینالمللی تیمهای مختلف نیز در سال ۱۴۰۳ به دلیل کمبود بودجه و ناتوانی مالی فدراسیونها لغو شده است.
در تازهترین مورد ترانه احمدی، پدیده ۲۲ ساله اسکیت ایران و جهان که سال گذشته در بازیهای آسیایی هانگژو مدال نقره کسب کرد و امسال نیز در بازیهای جهانی ایتالیا به مدال طلا در بخش فریاستایل دست یافت، میگوید وزارت ورزش و جوانان و فدراسیون اسکیت ایران از او حمایت مالی نمیکنند و به همین دلیل پس از بازگشت از بازیهای جهانی همچنان با اسکیتی که چرخهای آن شکسته است تمرین میکند.
او گفت: «در ایتالیا متاسفانه چرخهای اسکیتم خراب شد و خرید یک پک کامل آن چیزی حدود ۳۰ میلیون تومان است که از عهده خانواده خارج است. درحال حاضر با همان چرخهای خراب تمریناتم را در اصفهان انجام میدهم و به خاطر ساییدهشدن چرخها مرتب در سالن لیز میخورم که این مسئله باعث آسیبدیدگی من شده است. حقوقی که ماهانه به من میدهند نیز بسیار ناچیز است، تحت حمایت جای خاصی نیستم و واقعا در شرایط بدی قرار دارم.»
ترانه احمدی، که پیش از این نیز از وزیر ورزش جمهوری اسلامی بابت نبود امکانات اولیه رشته اسکیت در ایران مانند سالن بینالمللی و استاندارد گلایه کرده بود، در گفتوگو با ایسنا توضیح داد که با اینکه مسابقات جهانی اسکیت داخل سالن و بازیهای آسیایی ۲۰۲۶ در پیش است، به دلیل «بیتوجهی مسئولان» دیگر انگیزه کافی برای ادامه تمرینات ندارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
تنها مدالآور اسکیت ایران در بازیهای آسیایی هانگژو افزود: «الان شرایطم به گونهای است که حتی هزینه خرید مکملهای ورزشی را ندارم، چه برسد به اینکه تجهیزات اسکیت خریداری کنم. تصور میکنم برای کسی مهم نیست که در بازیهای داخل سالن چه نتیجهای کسب کنم، وگرنه حمایت لازم از من صورت میگرفت. مثلا چون چرخهای اسکیتم مناسب نیست و مرتب زمین میخورم، کشاله پایم درد میکند و مجبورم تمریناتم را کم کنم تا بیش از این دچار مصدومیت نشوم. بنابراین امکان انجام تمرین حرفهای وجود ندارد.»
روز شنبه ۹ دی امسال، یکی از مدیران وزارت ورزش و جوانان ایران در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی گفته بود با اینکه ۹ ماه از سال گذشته است، هنوز بسیاری از فدراسیونهای ورزشی ۵۰ تا ۷۰ درصد بودجهشان را دریافت نکردهاند.
او توضیح داد: «در شرایطی که نهایتا تا شهریورماه باید بودجه تمامی فدراسیونها بهطور کامل واریز میشد، در دو سال گذشته تشدید مشکلات مالی دولتها و ناترازیهای اقتصادی موجب شده است بخش عمدهای از بودجه تعیینشده برای وزارتخانهها ازجمله وزارت ورزش و جوانان واریز نشود. به همین دلیل حالا بیش از ۱۰ فدراسیون ورزشی هنوز حدود نصف تا دوسوم بودجه خود را دریافت نکردهاند و وزیر ورزش هم میگوید پول نداریم.»
همچنین آبان امسال تسنیم گزارش داده بود که برخی مقامهای وزارت ورزش و جوانان در مقابل درخواست مدیران فدراسیونهای ورزشی برای دریافت بودجههای عقبافتاده سال ۱۴۰۳ به آنان گفتهاند که «خودتان این پولها را از مجلس پیگیری کنید».
همزمان به دلیل مشکل مالی فدراسیون دوومیدانی، تیمهای ملی دو صحرانوردی زنان و مردان در آبان امسال به رقابتهای قهرمانی آسیا اعزام نشدند. احسان حدادی، رئیس فدراسیون دوومیدانی ایران، مدعی شد که دلیل این اتفاق «صدور دیرهنگام ویزا ازسوی کشور هنگکنگ» بوده است، اما ملیپوشان و مربیان رشته دو صحرانوری بعدتر افشا کردند که چنین چیزی نیست و فدراسیون دوومیدانی با ارائه دیرهنگام درخواست ویزا بهعمد مانع این اعزام شد تا هزینه سفر را پرداخت نکند.
هفته گذشته نیز مهرداد علیقارداشی، رئیس فدراسیون تنیس روی میز ایران، با تاکید بر اینکه بودجه این فدراسیون باید دوونیم برابر شود، گفته بود: «شرایط مالی برای اعزامها بهقدری سخت شده است که بعضا ناخودآگاه دوست دارم برای یکسری مسابقات بینالمللی سهمیه نگیریم.»
درگیریهای نظامی جمهوری اسلامی و گروههای نیابتیاش با اسرائیل موجب شد در یک سال اخیر بخش بزرگی از درآمدهای نفتی ایران به حوزههای نظامی اختصاص یابد. در بودجه سال ۱۴۰۴ هم، در شرایطی که میزان افزایش بودجه اکثر وزارتخانهها۲۰ تا ۴۰ درصد بوده، بنابر اعتراف سخنگوی دولت، بودجه نظامی دستکم ۲۰۰ درصد افزایش داشته است.
درنتیجه اکنون تمام وزارتخانه و سازمانهای حیاتی و خدمات دولتی، در مقایسه با سال قبل، با کمبود شدید بودجه و بحرانهای مالی مواجهاند. اعتراف مدیران وزارتخانههای بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، ورزش و جوانان، میراث فرهنگی، کار و رفاه اجتماعی و سازمان حفاظت محیط زیست در ماههای اخیر درمورد تشدید بحران کسری بودجه شاهدی بر این بحران و کمبود است.