ساعت «روز قیامت» زیر سایه جنگ‌های خاورمیانه، تهدید‌ پوتین و جمهوری اسلامی دوباره تنظیم می‌شود

در سال ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ «ساعت آخرالزمان» باتوجه درگیری‌های اسرائيل با حماس و حزب‌الله روی ۹۰ ثانیه به نیمه‌شب تنظیم شده بود؛ برای مقایسه بهتر، این ساعت در سال ۱۹۶۳ و همزمان با بحران موشکی کوبا هفت دقیقه به نیمه‌شب را نشان می‌داد

تصاویری از پرتاب موشک، انفجار و پوتین و تصویر نمادین ساعت آخر‌الزمان-با استفاده از خبرگزاری فرانسه

محققان نشریه «دانشمندان هسته‌ای» هر سال ساعت نمادین «ساعت روز قیامت» یا «ساعت آخرالزمان» (Doomsday Clock) را بر این اساس که درگیری‌های جهانی تا چه حد دنیا را به مرز غیرقابل بازگشت نزدیک کرده است تنظم می‌کنند.
این دانشمندان در دو سال گذشته هشدار داده‌اند که جهان ما از هر زمان دیگری به یک هولوکاست هسته‌اینزدیک‌تر است. به گزارش نیویورک‌پست، انتظار می‌رود در چند روز آینده این ساعت که در دوسال گذشته و پس از آغاز جنگ روسیه و اوکراین بی‌تغییر مانده است دوباره تنظیم شود.
در سال ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ «ساعت آخرالزمان» باتوجه درگیری‌های اسرائيل با حماس و حزب‌الله روی ۹۰ ثانیه به نیمه‌شب تنظیم شده بود؛ برای مقایسه بهتر، این ساعت در سال ۱۹۶۳ و همزمان با بحران موشکی کوبا هفت دقیقه به نیمه‌شب را نشان می‌داد.
در حال حاضر، تضمین چندانی وجود ندارد که روسیه در شرق اروپا حمله هسته‌ای انجام ندهد. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در سال ۲۰۲۳ با انتقال تسلیحات هسته‌ای به بلاروس، به صورت غیرمستقیم تهدید حمله هسته‌ای را مطرح کرد. او در ماه نوامبر سال جاری تهدیدات ایالات متحده را نیز به جنگ هسته‌ای تهدید کرد.
دکتر هایدن بلفیلد، پژوهشگر مرکز مطالعات «خطرات موجود» گفت که جنگ روسیه به «بن‌بست» رسیده است و هشدار داد که «بدترین اتفاق» ممکن است در راه باشد.
او افزود: «ما احتمالا از هر زمان دیگری در ۴۰ سال گذشته به جنگ هسته‌ای نزدیک‌تر هستیم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)


بلفیلد هشدار داد که پوتین ممکن است با تشدید تهدیدات غیرقابل پیش‌بینی، راهی خطرناک در پیش بگیرد.
وضعیت خاورمیانه، با توجه به برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی و حملات اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران، تهدیدی غیرقابل پیش‌بینی در سطح منطقه‌ و جهانی محسوب می‌شود.
بولتن دانشمندان اتمی در سال ۲۰۲۴ نیز هشدار داد که وضعیت خاورمیانه «می‌تواند تهدیدهایی غیرقابل پیش‌بینی در سطح منطقه‌ای و جهانی ایجاد کند.»
در همین راستا، امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه روز دوشنبه با ابراز نگرانی درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی، گفت که گسترش این برنامه «تقریبا به نقطه غیرقابل بازگشت» رسیده است.
علاوه بر این، کره شمالی روز دوشنبه در پی انجام آزمایش موشک بالستیک، قدرت‌های نظامی ایالات متحده، کره جنوبی و ژاپن را مقصر دانست.
فراتر از درگیری‌های مستقیم بین کشورها، بولتن دانشمندان اتمی در ژانویه گذشته اعلام کرد که عوامل دیگری نیز در این معادله نقش دارند.
یکی از این عوامل، وقایع شدید آب‌وهوایی مانند آتش‌سوزی‌ها و سیل‌ها است که می‌تواند عواقب خطرناک بشری و اقتصادی در پی داشته باشد و منجر به تشدید تنش‌های بین‌المللی شود.
عامل دیگری که هر روز بیشتر نمایان می‌شود، پیشرفت سریع هوش مصنوعی است که به عنوان یکی از ملاحظات اصلی برای تنظیم جدید ساعت روز قیامت ذکر شده است.
در این مجله آمده است: «نگرانی چشمگیری در مورد سلاح‌های خودمختار کشنده وجود دارد که بدون مداخله انسانی اهداف را شناسایی و نابود می‌کنند. اگر هوش‌ مصنوعی کنترل سیستم‌های مهم، به ویژه سلاح‌های هسته‌ای را در دست گیرد، می‌تواند تهدیدی وجودی برای انسان محسوب شود.»

بیشتر از جهان