وزرای خارجه زن ۱۷ کشور جهان قوانین زن‌ستیزانه طالبان را محکوم کردند

در بیانیه مشترک وزرای خارجه ۱۷ کشور جهان آمده است که صلح، ثبات و مشروعیت برای رژیمی که زنان را سرکوب می‌کند، وجود ندارد

وزارت خارجه کانادا، روز شنبه ۱۵ فوریه (۲۷ بهمن)، در بیانیه‌ای اعلام کرد، در نشستی که میان ۱۷ وزیر خارجه زن کشورهای جهان برگزار شد سرکوب گسترده زنان و دختران در افغانستان مورد بحث قرار گرفت و آنان اقدام‌های طالبان در نقض گسترده حقوق بشر را محکوم کردند. در این نشست، وزیران خارجه آندورا، استرالیا، کلمبیا، اکوادور، فنلاند، گرجستان، آلمان، ایسلند، جامائیکا، کوزوو، لتونی، لیختن‌اشتاین، موناکو، مغولستان، اسلوونی و سوئد، به همراه نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی، حضور داشتند و در پایان بیانیه‌ای مشترک صادر کردند.

وزیران خارجه زن در این بیانیه مشترک رژیم طالبان را سرکوبگرترین رژیم جهان توصیف و تاکید کردند که طالبان با صدور احکام پی‌درپی، حقوق اساسی زنان و دختران را به‌شدت محدود کرده‌اند. در این بیانیه آمده است: «طالبان با هر فرمان جدید، دسترسی زنان و دختران افغانستان را به جنبه‌های اساسی زندگی عمومی، ازجمله آموزش، بهداشت، اشتغال و مشارکت اجتماعی، بیش از پیش محدود می‌کنند. افغانستان سرکوبگرترین کشور جهان برای زنان است. واقعیتی تلخ که نمی‌توان آن را نادیده گرفت.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در این بیانیه همچنین حکم طالبان مبنی بر ممنوعیت آموزش پزشکی زنان و دختران محکوم شده است. این حکم در دسامبر ۲۰۲۴ صادر شده بود.

وزیران خارجه تاکید کردند که این ممنوعیت جان میلیون‌ها زن و کودک افغان را به خطر می‌اندازد. آنها هشدار دادند: «حذف زنان از حوزه پزشکی، به‌ویژه در رشته‌های ضروری مانند پرستاری و مامایی، سلامت مادران و کودکان را در کشوری که یکی از بالاترین نرخ‌های مرگ‌ومیر مادران را دارد، به‌شدت تهدید می‌کند. اگر این حکم لغو نشود، افغانستان نسلی از متخصصان زن در حوزه سلامت را از دست خواهد داد.»

تنها کشور جهان که زنان آن از آموزش محروم‌اند

وزیران خارجه همچنین ممنوعیت تحصیل دختران بالاتر از کلاس ششم را ناپذیرفتنی خواندند و تاکید کردند که افغانستان تنها کشور جهان است که در آن زنان و دختران از تحصیلات متوسطه و عالی محروم‌اند. در بیانیه آمده است: «محروم کردن دختران از آموزش، نه‌تنها یک فاجعه فردی برای هر دختر افغان است، که بر توسعه، رشد اقتصادی و ثبات کلی افغانستان تاثیر مخربی دارد.»

وزیران خارجه قوانین جدید موسوم به «قوانین امر به معروف و نهی از منکر» طالبان را محکوم کردند و آن را ابزاری برای ساکت کردن زنان و حبس آنها در خانه دانستند. آنها تاکید کردند: «هیچ آینده‌ای، نه صلح، نه ثبات و نه مشروعیت برای حکومتی که به دنبال حذف زنان از زندگی عمومی است وجود ندارد.»

در این بیانیه از طالبان خواسته شد که به تعهدات بین‌المللی افغانستان، به‌ویژه کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان (CEDAW) پایبند باشد. وزیران خارجه زن تاکید کردند که این امر شامل لغو محدودیت‌های اعمال‌شده بر آزادی رفت‌وآمد، بیان، عقیده، و آموزش زنان و دختران است.

همچنین یادآوری شد که کانادا، استرالیا، آلمان و هلند در سپتامبر ۲۰۲۴ برای پاسخگو کردن طالبان در قبال نقض کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان اقداماتی انجام داده‌اند که اکنون ۲۵ کشور دیگر نیز از این اقدامات حمایت می‌کنند.

وزیران خارجه زن اعلام کردند که از دادگاه کیفری بین‌المللی (ICC) به‌‌منزله ابزاری اساسی برای مقابله با مصونیت از مجازات حمایت می‌کنند. آنها همچنین بر ضرورت مشارکت زنان افغان در آینده کشور تاکید کردند: «یک افغانستان باثبات و صلح‌آمیز تنها زمانی ممکن است که همه افغان‌ها، ازجمله زنان و دختران، بتوانند در تصمیم‌گیری‌های آینده کشور مشارکت کامل داشته باشند.»

در این بیانیه، کشورها از همه دولت‌ها خواستند که از مشارکت معنادار و ایمن زنان افغان در مذاکرات مربوط به آینده افغانستان، ازجمله در روند دوحه تحت نظارت سازمان ملل متحد، حمایت کنند.

بیشتر از جهان