خبرنگاران و فعالان حقوق کارگران در ایران میگویند پس از موج جدید گرانی انواع کالاهای اساسی و اقلام مصرفی که براثر افزایش قیمت دلار از اوایل بهمن امسال رخ داد، اکنون خرید قسطی و دانهای سادهترین ملزومات زندگی مانند اقلام خوراکی و پوشاک در بازارهای ایران رشد چشمگیری داشته است.
همزمان فعالان حقوق کارگری به رقم عیدی کارگری سال ۱۴۰۴ اعتراض کردهاند و رحمتالله نوروزی، نماینده علیآبادکتول در مجلس شورای اسلامی، نیز گفت مبلغ سه میلیون تومانی عیدی به هیچ عنوان جوابگوی مشکلات معیشتی پرشمار کارگران و کارمندان ایرانی نیست.
درحالی که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، همچنان بر سیاستهای جنگطلبانه، ستیز با آمریکا و حمایت از گروههای شبهنظامی ادامه میدهد و بر هزینهکرد سنگین در صنعت هستهای اصرار دارد، مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری نظام ایران، روز پنجشنبه ۲ اسفند، در واکنش به افزایش نارضایتیهای شهروندان از مشکلات معیشتی و اعتراض صاحبان صنایع به قعطی مداوم گاز و برق، به شکل غیرمستقیم اعتراف کرد که توان حل مشکلات موجود را ندارد.
او در نشست با مدیران غرب استان تهران گفت: «خیال میکنید من جعبه جادویی دارم؟ نه، من شش ماه پیش در مجلس قدم میزدم و حالا رئیسجمهور هستم. هرجا را نگاه میکنیم ناترازی داریم؛ در آب، برق، گاز، پول، زمین، مدرسه، تخت بیمارستان... تقاضا نامحدود و توان ما محدود است.»
اما بهرغم این ادعا درباره نبود بودجه برای سرمایهگذاری در حوزههای حیاتی و زیرساختی یا حمایت از اقشار آسیبپذیر، دولت پزشکیان در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ برای ۲۰ نهاد حکومتی، تبلیغاتی و مذهبی که عمده کارکرد آنان ترویج پروپاگاندای جمهوری اسلامی، تفکرات علی خامنهای و سرکوب آزادیهای شهروندان است، در مجموع بیش از ۹۴ هزار میلیارد تومان بودجه کنار گذاشت، اما حاضر نشد پایه حقوق کارگران را با توجه به میزان واقعی تورم افزایش دهد.
روز جمعه سوم اسفند خبرگزاری ایلنا درباره وخیمتر شدن وضعیت اقتصادی شهروندان نوشت: «کالاهای مصرفی مردم، از لباس و گوشت گرفته تا سیب زمینی و هویج، قسطی و دانهای به فروش میرسد و پشت پرده این اتفاق، بیماریهای متابولیکی، سوءتغذیه و متلاشی شدن خانوادهها است. بحران معیشت برای طبقات فرودست و متوسط، به مرحلهای رسیده که تمام مرزها و خطوط قرمز سابق را پشت سر گذاشته است. افول معاش مردم بهخصوص مزدبگیران با حقوق ثابت، نشانههای بسیار آشکاری دارد، اما یکی از عجیبترین نشانهها تغییر مولفههای سبد خرید قسطی است. یعنی اگر قبلا خانه، خودرو با موارد محدودی از لوازم خانگی و اثاث خانه بهطور قسطی خریداری میشد، حالا مردم به خرید قسطی سیبزمینی و پیاز رسیدهاند و حتی هویج فرنگی به صورت اقساطی به فروش میرسد.»
در بخش دیگری از این گزارش نیز آمده است: «گرانی بیسابقه میوه و صیفیجات در شرایطی که دستمزد ثابت مانده، منجر به کاهش سنگین تقاضا برای خرید شده و درنتیجه فروشندگان آنلاین به عرضه قسطی سادهترین کالاهای خوراکی روی آوردهاند. قبلا برای یک کارگر ساده، مثلا یک رفتگر شهرداری یا کارگر ساختمانی، سیبزمینی آبپز یا سیبزمینی با تخم مرغ غذایی ساده و در دسترس بود که میشد با آن روز را به شب رساند، اما حالا همان هم دیگر مقدور نیست.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در همین حال محسن باقری، از اعضای کمیته دستمزد شورای عالی کار در گفتگو با رسانهها، با اشاره اینکه عدد مدنظر دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۴ برای پایه حقوق کارگران پیش از موج سنگین تورمی بهمنماه به مجلس ارائه شده است، از اینکه مقامهای دولت به این بحران بیتوجهاند و «گران شدن چند ده درصدی همه کالاها و خدمات مورد نیاز زندگی کارگران» طی یک ماه گذشته را در تعیین میزان دستمزد کارگری محاسبه نکردهاند، انتقاد کرد و خواستار بازنگری و افزایش درصدهای قبلی شد.
پیش از این رسانههای ایران اعلام کرده بودند که براساس پیشنهاد دولت پزشکیان، پایه حقوق اداره کار در سال ۱۴۰۴ برای کارگران، بدون کسر مالیات و بیمه، حدود ۱۱ میلیون و ۶۱۶ هزار تومان و برای کارمندان نیز ۱۲ میلیون تومان خواهد بود. این درحالی است که براساس خط فقر تعیینشده از سوی بانک جهانی برای اقتصادهای همسطح با ایران، یک خانوار سه نفره با درآمد ریالی در ایران اکنون به درآمد ماهانه دستکم ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان نیاز دارد تا فقیر محسوب نشود و به همین دلیل در شرایط فعلی بیش از ۸۰ درصد جمعیت ایران فقیر محسوب میشوند.