دوازدهمین دور کنفرانس امنیتی هرات با عنوان «افغانستان: رستاخیز امید، تلاش مشترک» روز دوشنبه ششم اسفند (۲۴ فوریه) در مادرید، پایتخت اسپانیا، آغاز شد.
در این کنفرانس شماری از چهرههای مخالف طالبان، مقامهای پیشین حکومت افغانستان، شخصیتهای سیاسی، دیپلماتهای خارجی و نمایندگانی از کشورهای مختلف و سازمانهای بینالمللی حضور دارند.
رحمتالله نبیل، رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان، در این کنفرانس درباره تهدیدهای تروریستی از منشا افغانستان هشدار داد و تاکید کرد نادیده گرفتن خطر طالبان میتواند به فاجعهای بزرگتر از حملات ۱۱ سپتامبر منجر شود.
او تصریح کرد:«جهان در دهه ۱۹۹۰ خطر طالبان را نادیده گرفت، تا اینکه حملات ۱۱ سپتامبر رخ داد. اگر این بار نیز همان اشتباه را تکرار کند، فاجعهای بزرگتر در راه است. دیپلماسی ترور و شبکه جنایی طالبان اکنون در قالب یک حکومت عمل میکنند. افغانستان دیگر صرفا یک پناهگاه امن برای تروریستها و افراطگرایان نیست، بلکه اکنون یک دولت افراطگرا است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
نبیل در ادامه، ضمن ابراز نگرانی از خطر شاخه خراسان داعش، مستقر در افغانستان، این گروه را «بمب ساعتی» توصیف کرد و افزود: «جامعه جهانی داعش را در سوریه و عراق نادیده گرفت، تا این گروه به تهدیدی جهانی بدل شد. اکنون همان اشتباه در افغانستان در حال تکرار است.»
رنگین دادفر سپنتا، مشاور پیشین امنیت ملی افغانستان، هم در سخنرانی خود بر ضرورت پیگیری همزمان صلح و مقاومت تاکید کرد و خواستار تشکیل «مجمع ملی مردم افغانستان» شد.
او تصریح کرد: «تنها یک نیروی سیاسی ملموس که به یک واقعیت انکارناپذیر تبدیل شده باشد، میتواند توجه افغانستان و جامعه بینالمللی را جلب کند. از اینرو، پیشنهاد میشود مجمع ملی مردم افغانستان بهطور قاطع و مشخص تاسیس شود. این مجمع باید متشکل از مردان و زنان و همچنین تمامی نیروهای سیاسی و اجتماعی باشد که به استقلال، آزادی و تمامیت ارضی افغانستان باور دارند.»
سپنتا همچنین تاکید کرد که پیگیری همزمان صلح و مقاومت ضروری است، زیرا این دو مفهوم بهطور گستردهای پذیرفته شدهاند. او گفت: «مبارزه مسالمتآمیز برای اهداف جهانی جوهر ارزشهای انسانی است.»
اسد درانی، رئیس پیشین سازمان استخبارات پاکستان، هم در کنفرانس امنیتی هرات اعلام کرد که اسلامآباد پس از خروج آمریکا و ناتو از افغانستان، طرحهای منطقهای خود را کنار گذاشته و اکنون بر تامین منافع ملی خود متمرکز شده است. او گفت:«پاکستان پیشگام بود و تلاش میکرد درباره اقدامهای پس از پایان اشغال افغانستان نوعی اجماع منطقهای ایجاد کند.»
درانی افزود که اسلامآباد در حال گفتگو با ایران، چین، روسیه، ترکیه، کشورهای آسیای مرکزی و حتی هند درباره مسائل افغانستان بود، اما خروج آمریکا و ناتو از این کشور رویکرد پاکستان را تغییر داد و این کشور تامین منافع خود را در اولویت قرار داد.
با حاکمیت طالبان، نگرانیها درباره گسترش گروههای تروریستی در افغانستان افزایش یافته و در چندین گزارش شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز بازتاب یافته است.
رژیم طالبان ادعا میکند که به هیچ گروهی اجازه استفاده از خاک افغانستان را نمیدهد، اما در عمل، تنها علیه شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) اقدام کردهاند چون این گروه را تهدیدی برای بقای خود میدانند.
با وجود این تحولات، محور اصلی دوازدهمین دور کنفرانس امنیتی هرات بررسی چالشهای امنیتی افغانستان و منطقه است.
کنفرانس امنیتی هرات را «انستیتو مطالعات استراتژیک افغانستان» برگزار میکند. تا پیش از سقوط کابل، این نشست هر سال در داخل افغانستان برگزار میشد، اما پس از روی کار آمدن طالبان، به کشورهای دیگر منتقل شد.