مشاور امنیت ملی آمریکا: جمهوری اسلامی باید همه ابعاد برنامه هسته‌ای‌اش را کنار بگذارد

مایک والتز هشدار داد که اگر تهران از فعالیت‌های موشکی و غنی‌سازی دست‌ نکشد، با مجموعه‌ای از پیامدها مواجه می‌شود و همه گزینه‌ها روی میز است

ترکیبی از عکس مایک والتز با دونالد ترامپ و عکسی که از زمان حضورش در واحد نیروهای ویژه ارتش ایالات متحده در افغانستان‌ــ michaelgwaltz/X

مایک والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا روز یکشنبه و پس از حمله‌های ایالات متحده به مواضع حوثی‌ها در یمن گفت، برای مواجهه با جمهوری اسلامی همه گزینه‌ها همیشه روی میز است و تهران هرگز نباید به سلاح هسته‌ای دست‌یابد. او در عین حال تاکید کرد که جمهوری اسلامی باید از همه ابعاد برنامه هسته‌ای خود شامل برنامه موشکی، تسلیحاتی و غنی‌سازی دست بکشد و آن را کنار بگذارد و در غیر این صورت با مجموعه‌ای از پیامدها روبرو خواهد شد.

دونلد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا روز شنبه با تاکید بر اینکه حمله به شناورهای آمریکا تحمل نخواهد شد، دستور حمله به مواضع حوثی‌ها را صادر کرد. او گفت تا زمانی که به اهداف خود دست‌یابیم از زور استفاده خواهیم کرد.

ترامپ همچنین به جمهوری اسلامی هشدار داد که باید فورا از پشتیبانی از حوثی‌ها دست بکشد. او تاکید کرد، جمهوری اسلامی باید مراقب تهدید کردن آمریکایی‌ها باشد، چون آمریکا آنها را پاسخگو می‌کند و در این زمینه مهربانی به‌خرج نخواهد داد. ترامپ نیز پیش‌تر درباره چشم‌اندازی که برای توافق در زمینه هسته‌ای در نظر دارد، به‌طور تلویحی الگویی شبیه به لیبی را ارایه داده است که در آن معمر قذافی، همه برنامه‌های تسلیحاتی را کنار گذاشت و به بازرسان اجازه ورود داد تا خنثی‌سازی این فعالیت‌ها را تایید کنند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی در واکنش به این هشدار ترامپ مدعی شده است که آمریکا نمی‌تواند سیاست را به جمهوری اسلامی دیکته کند.

در همین حال مایک والتز با اشاره به اینکه حمله به حوثی‌ها پیامی به جمهوری اسلامی بود، در مصاحبه‌ با ای‌بی‌سی در پاسخ به پرسشی درباره اقدام نظامی گفت: «همه گزینه‌ها همیشه روز میز رئیس‌جمهور است اما جمهوری اسلامی باید او را بلند و شفاف بشنود.» والتز حمایت جمهوری اسلامی از حوثی‌ها که دولت ترامپ دوباره آنها را به فهرست سازمان‌های تروریستی بازگردانده، غیرقابل پذیرش توصیف کرد و تاکید کرد که این پشتیبانی و حمایت از حزب‌الله و حماس و شبه‌نظامیان در عراق باید متوقف شود.

هشدار به جمهوری اسلامی درباره حمایت از گروه‌های شبه‌نظامی و کنار گذاشتن همه ابعاد فعالیت‌های هسته‌ای درحالی مطرح می‌شود که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی هنوز رسما به نامه ترامپ پاسخ نداده اما مدعی است مذاکره با آمریکا فایده‌ای ندارد و گره تحریم‌ها را کورتر می‌کند. ترامپ اخیرا در نامه‌ای به ایران دو گزینه توافق یا اقدام نظامی برای برچیدن تاسیسات هسته‌ای را پیش روی مقامات جمهوری اسلامی گذاشته است. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه پیش‌تر گفته بود که آمریکا برای جمهوری اسلامی شرط‌هایی گذاشته که شامل دست کشیدن از نفوذ منطقه‌ای و گروه‌های نیابتی است. خامنه‌ای نیز در اظهارات خود به این نکته اشاره کرده است که آمریکا خواستار پایان دادن به نفوذ منطقه‌ای جمهوری اسلامی و مشخص کردن برد موشک‌ها است.

کارگزاران علی خامنه‌ای، در حال حاضر با روسیه و چین و اروپا رایزنی می‌کنند تا با ایجاد شکاف بین آمریکا و متحدان اروپایی‌اش، مشابه آنچه که در دولت اول ترامپ انجام دادند، از فعال شدن مکانیسم ماشه و بازگشت تحریم‌های بین‌المللی جلوگیری کنند.

عراقچی اخیرا گفته است که تهران درباره اعتمادسازی با اروپا مذاکره می‌کند.

اما به‌نظر نمی‌رسد باتوجه به مهلت کوتاه باقی‌مانده برای فعال کردن مکانیسم ماشه (قبل از آبان ۱۴۰۴)، اروپا بتواند مانند دولت اول ترامپ در کنار جمهوری اسلامی قرار گیرد.

جمهوری اسلامی، روسیه و چین در مذاکرات روز جمعه در پکن در بیانیه‌ای مشترک بر دیپلماسی و پرهیز از اقدامات تحریک‌آمیز تاکید کردند.