دانشمندان در یک مطالعه جدید هشدار دادند که استفاده همزمان از [کرم] ضدآفتاب و [کرم] ضدحشرات ممکن است باعث کاهش محافظت در برابر پرتوهای زیانبار فرابنفش خورشید شود.
پژوهشگران مرکز ملی پژوهشهای علمی فرانسه (CNRS) استفاده همزمان از ضدآفتاب و یکی از پرفروشترین دورکنندههای حشرات این کشور را ارزیابی کردند.
این یافتهها که در مجله «پارازیتها و حشرات ناقل بیماری» (Parasites & Vectors) منتشر شد، نشان میدهد که ترکیب این دو محصول میتواند پس از استفاده، به کاهش محافظت در برابر پرتو فرابنفش منجر شود.
با گسترش حشرات ناقل بیماری مانند پشه ببری در بسیاری از کشورها، استفاده همزمان از ضدآفتاب و کرم دورکننده حشرات در فعالیتهای بیرون از خانه عادتی روزبهروز رایجتر شده است.
این ترکیب بهویژه برای مسافران و دیگر افرادی که در فعالیتهای بیرون از خانه شرکت میکنند و در معرض نیش پشه و تابش خورشید قرار دارند، به امری حیاتی تبدیل شده است.
در پژوهش اخیر، دانشمندان بررسی کردند که ترکیب ضدآفتاب و دورکننده حشرات در محافظت در برابر پرتو فرابنفش چگونه عمل میکند.
آنان این ترکیب را روی نمونههای بافتبرداری پوست اعمال کردند و آن را در معرض پرتوهای مصنوعی و طبیعی فرابنفش خورشید قرار دادند تا شرایط واقعی را بهدقت بازسازی کنند.
دانشمندان نوشتند: «تا جایی که ما میدانیم، مطالعه ما نخستین مطالعهای است که سمی بودن احتمالی ترکیب محصولات روزمره ضدآفتاب و [محصولات] دورکننده حشرات را با استفاده از نمونههای پوست انسانی خارج از بدن ارزیابی میکند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پژوهشگران در ادامه با استفاده از یک سامانه هوش مصنوعی جدید، برشهای نازک از نمونهبرداری را که با لایههای مختلف پوست واقعی مطابقت داشت، تحلیل کردند.
این ابزار هوش مصنوعی به دانشمندان امکان داد تا پاسخ تنشی سلولهای پوست به تابش را اندازهگیری کنند.
مشخص شد که تنها استفاده از ضدآفتاب تجاری «محافظت موثری» در برابر تابش فرابنفش روی مدل پوست فراهم میکند.
از سوی دیگر، مشخص شد که دورکننده پشه بهعنوان یک محصول منفرد، هیچ اثر محافظتی یا سمی ایجاد نمیکند.
با این حال، پژوهشگران دریافتند زمانی که مخلوطی از ضدآفتاب و دورکننده حشرات استفاده میشود، محافظت در برابر تابش فرابنفش کاهش مییابد.
پژوهشگران نوشتند: «از همه مهمتر اینکه دریافتیم استفاده همزمان از دورکننده حشرات همراه با ضدآفتاب اثر محافظتی ضدآفتاب در برابر تابش فرابنفش بی (B) را بهطور قابل توجهی کاهش داد.»
دانشمندان امیدوارند این یافتهها بتواند به تدوین پروتکلهای بهتری برای استفاده از این دو کرم محافظ کمک کند.
آنها نوشتند: «روشی که [در این پژوهش] شرح داده شد، این ظرفیت را دارد که دستورالعملهای سیاستگذاری سلامت و همچنین مصرفکنندگان را در انتخاب دورکنندههای حشرات و ضدآفتابهای موثر و ایمن راهنمایی کند.»
این پژوهش همچنین در زمینه استفاده از هوش مصنوعی همراه با روشهایی مانند ریختسنجی دیجیتال برای ارزیابی لایههای بافت و تعیین میزان آسیب به پوست دیدگاههایی ارائه میدهد.
دانشمندان امیدوارند که روش پژوهشی آنها بتواند در مطالعات آینده برای گردآوری اطلاعات درباره نمایه سمشناختی سایر ترکیبهایی که بهصورت موضعی استفاده میشوند، بهکار گرفته شود.
آنها بر این باورند که این روش ممکن است برای اهداف تشخیصی مانند ارزیابی واکنش پوست به مواد زیانآور مانند آفتکشها، آلایندههای هوا و آلایندههای آب نیز سودمند باشد.
© The Independent