نگاهی به آثار تاریخی نئوم عربستان سعودی که بر سنگ‌ها حک شده‌اند

بسیاری از سنگ‌نگاره‌‌‌ها انسان‌هایی را نشان می‌دهند که بر حیوانات‌ سوارند، از جمله جنگجویی با نیزه و شمشیر

تصویری از سنگ‌نگاره‌‌های صحرای حسمی در نئوم، عربستان سعودی‌ــ Arab News

در قلب «صحرای حسمی» نئوم، جایی که کوه‌ها و فلات‌های ماسه‌سنگی از دل چشم‌انداز خشک سر برمی‌آورند، مجموعه‌ای شگفت‌انگیز از سنگ‌نگاره‌های باستانی و کتیبه‌های باستان‌شناسی وجود دارد، گنجینه‌هایی که پویایی فرهنگی و اقتصادی تمدن‌های فراموش‌شده را نشان می‌دهند.

به گزارش عرب نیوز، منطقه تبوک که زمانی گذرگاهی حیاتی برای کاروان‌هایی بود که در مسیرهای تجاری شبه‌جزیره عربستان سفر می‌کردند، میراثی ارزشمند را در دل سازندهای زمین‌شناسی‌اش حفظ کرده است.

عبدالله الفارس، عکاس، کارشناس آثار باستانی و عضو انجمن حفظ میراث عربستان سعودی، به عرب‌نیوز گفت: «فلات‌ها، که بخشی از صحرای حسمی و سازندهای زمین‌شناسی‌اش محسوب می‌شوند، موزه‌ای روباز از طبیعت، هنر صخره‌ای باستانی، و کتیبه‌های تاریخی متنوع به‌شمار می‌آیند.»

این نقوش صخره‌ای حکاکی‌هایی از اشکال انسانی، حیوانات و صحنه‌های پراکنده‌ گوناگون از سراسر این منطقه‌اند.

نقوش حک‌شده بر سطح فلات حیوانات وحشی مانند شتر، گاو، بز کوهی، شترمرغ و گرگ و دیگر حیوانات درنده و صحنه‌هایی از شکار و نبرد انسان را نشان می‌دهند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

فارس گفت: «این نقاشی‌ها به‌‌دلیل دقتشان برجسته‌اند و شگفت‌انگیز است که هزاران سال در برابر عناصر طبیعی دوام آورده‌اند. بیشتر موضوع‌ها و صحنه‌ها در برخی از سنگ‌نگاره‌های این منطقه تکرار شده‌اند و تا حدی دنیای حیوانات وحشی و تعاملات انسانی از طریق شکار و جنگ را ترسیم می‌کنند.»

این نقاشی‌ها همچنین مسیر تکامل فرهنگی و اجتماعی تمدن بشری در منطقه را نشان می‌دهند.

در سراسر این منطقه، مجموعه‌ای وسیع و فشرده از سنگ‌نگاره‌ها پراکنده‌اند و آثار نقاشی و کتیبه‌های باستان‌شناسی گوناگونی از دوره‌های مختلف بر سطوح کوه‌ها حک شده‌اند. از نمونه‌های برجسته می‌توان به نقش‌ شترهایی در اندازه واقعی اشاره کرد که دقت در پرداخت جزئیات تصویر نقش حیاتی شتر به‌عنوان منبعی مهم برای غذا و حمل‌و‌نقل در دوران باستان را برجسته می‌کند.

در نمایی دیگر، گله‌ای گاو دیده می‌شود که همگی رو به جلو ایستاده‌اند و نوک شاخ‌های بزرگ و هلالی‌شکلشان خم شده‌ است. اطراف این گله، اشکال انسانی در اندازه‌های گوناگون با مهارت حک شده‌اند.

این آثار باستانی همچون تابلوهای از تاریخ بشر، فعالیت‌ها، سازگاری با محیط زیست، و توسعه فرهنگی در دوران باستان‌اند، و با توجه به کمبود اطلاعات درباره زندگی پیشاتاریخی، ارزش آن‌ها دوچندان می‌شود.

نقاشی‌ها نشان می‌دهند که مردم در این منطقه چگونه با حیواناتی که اکنون منقرض شده‌اند تعامل داشتند، و همچنین با دام‌ها و شترها چگونه زندگی می‌کردند.

بسیاری از سنگ‌نگاره‌‌‌ها انسان‌هایی را نشان می‌دهند که بر حیوانات‌ سوارند، از جمله جنگجویی با نیزه و شمشیر که با مهارت و ظرافت ترسیم شده است.

در سراسر منطقه، برخی نقاشی‌ها به گروه‌های قومی گوناگون که در این ناحیه زندگی می‌کرد‌ه‌اند اشاره دارند. این آثار همچنین سرنخ‌هایی از مهاجرت‌ها و مسیر کاروان‌های تجاری که از این مناطق به‌عنوان نقاط اسکان استفاده می‌کرده‌اند، ارائه می‌دهند.

بیشتر از علوم