0 seconds of 5 minutes, 50 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
05:50
05:50
 

توافق نکردن با ترامپ به معنای حتمی‌شدن گزینه جنگ است

دیکتاتورهای جمهوری اسلامی هنوز هم نفهمیده‌اند در چه موقعیت حساسی قرار دارند، اما به‌زودی متوجه می‌شوند که چه اشتباه بزرگی مرتکب شده‌اند

وینستون چرچیل می‌گفت: «گفتگو همیشه بهتر از جنگ است.» این راهی است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، نیز اکنون پیش گرفته و به‌زودی متوجه خواهیم شد که آیا جمهوری اسلامی هم با این ایده موافق است یا خیر.

گفتگوهایی که قرار است روز شنبه بین جمهوری اسلامی و ایالات متحده انجام شود، آزمونی حیاتی برای نیت حاکمان مذهبی ایران در نظر گرفته می‌شود و اگر آن‌ها همچنان بر ساخت سلاح هسته‌ای مصر باشند، جنگ اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.

البته در این میان، پای اسرائیل نیز در میان است و این برای جمهوری اسلامی به معنی رویارویی هم‌زمان با اسرائیل و ایالات متحده یا به قول تهران، «شیطان کوچک» و «شیطان بزرگ» است.

این همان چیزی است که دیکتاتورهای مذهبی جمهوری اسلامی واقعا می‌خواهند و هنوز هم نفهمیده‌اند در چه موقعیت حساسی قرار دارند، اما به‌زودی متوجه می‌شوند که چه اشتباه بزرگی مرتکب شده‌اند.

دونالد ترامپ اخیرا تصریح کرده است که اگر توافق هسته‌ای با ایران به دست نیاید، «آ‌ن‌ها بمباران خواهند شد؛ بمبارانی که هرگز مشابه آن را ندیده‌اند».

این پیام رئيس‌جمهوری آمریکا کاملا واضح است و بدون هیچ پرده‌پوشی یا ابهامی بیان شده است و هیچ برداشت دیگری نمی‌توان از آن داشت.

ترامپ که در دیدارش با بنیامین نتانیاهو در دفتر بیضی‌شکل کاخ سفید، مذاکرات برنامه‌ریزی‌شده برای روز شنبه را فاش کرد، گفت: «فکر می‌کنم همه موافق‌اند که دستیابی به یک توافق به انجام دادن آن چیزی که واضح است، ترجیح داده می‌شود؛ اما آن چیز واضح چیزی نیست که بخواهم در آن دخالت کنم یا اسرائیل بخواهد به‌راحتی وارد آن شود، با این حال باید دید آیا می‌توان از آن اجتناب کرد یا ایران وارد مرحله خطرناکی می‌شود.»

در حالی که طرف ایرانی بر مستقیم یا غیرمستقیم بودن مذاکرات تمرکز کرده، آنچه واقعا اهمیت دارد این است که ترامپ تاکید دارد جمهوری اسلامی باید برنامه هسته‌ای‌اش کاملا را برچیند، نه اینکه تنها به شکل تصنعی، از محدودیت‌ها و بازرسی‌هایی که هدفشان جلوگیری از ساخت سلاح هسته‌ای است، تبعیت کند.

دونالد ترامپ پیش از این توافق سال ۲۰۱۵ (برجام) را که باراک اوباما و اروپا تنظیم کرده بودند، خردمندانه لغو کرد، زیرا فاقد رویه‌های موثر برای کنترل و نظارت و نیز مجازات‌های موثر بودند و ایران تقریبا در تمام جنبه‌های توافق تقلب می‌کرد، بازرسان هسته‌ای را بازی می‌داد و برای کسب اطمینان از آنچه واقعا انجام می‌داد، هیچ راهی وجود نداشت.

علاوه بر آن، جمهوری اسلامی از میلیاردها دلاری که اوباما در اختیارش گذاشته بود، برای تامین مالی برنامه هسته‌ای و نیابتی‌‌های تروریستش استفاده می‌کرد. این یک وضعیت باخت‌ــ‌باخت بود. جو بایدن قصد داشت با تلاش برای ترغیب ایران به یک توافق دیگر مشابه برجام، سیاست‌های دوره ترامپ را خنثی کند. او در راستای تلاش برای دستیابی به یک توافق آسان‌گیرانه دیگر با تهران، تحریم‌های نفتی و بانکی را هم یا لغو کرد یا از اجرای آن‌ها دست برداشت تا پیشنهادش را جذاب‌تر کند.

بر اساس گزارش‌ها، بایدن برای بازگرداندن پنج گروگان آمریکایی هم شش میلیارد دلار به تهران پرداخت.

اما رئیس‌جمهوری کنونی آمریکا با برنامه‌‌ریزی‌های دقیق و از پیش‌ تعیین‌شده به کاخ سفید بازگشته است تا با سیاست‌های پیشین جمهوری اسلامی قاطعانه مبارزه کند.

در حالی که نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی ایران از جمله حماس و حزب‌الله و نیز دولت بشار اسد در سوریه، شکست‌های سنگینی را متحمل شده‌اند، ترامپ هم با بمباران گسترده یمن، حوثی‌ها، یکی دیگر از نمایندگان جمهوری اسلامی، را در هم می‌کوبد و حضور پررنگ‌تر نیروهای نظامی آمریکا در منطقه پیامی روشن به تهران است.

بر اساس گزارش رسانه‌ها، آمریکا با شش بمب‌افکن رادارگریز بی‌ــ۲ که در پایگاهی در اقیانوس هند مستقر شده‌اند، مراکز حوثی‌ها را هدف قرار داده‌ و این اقدام ایران را بیش از پیش نگران کرده است، زیرا حمله به مراکز هسته‌ای جمهوری اسلامی هم مستلزم استفاده از همین سنگرشکن‌ها و بمب‌افکن‌ها است که اینک در منطقه مستقر شده‌اند.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، ضمن تایید مذاکرات در عمان گفته که «توپ در زمین آمریکا است».

جمهوری اسلامی همواره تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را رد کرده، اما گمان می‌رود که سطح غنی‌سازی اورانیوم خود را به ۶۰ درصد رسانده است که جز ساخت سلاح‌های هسته‌ای هیچ کاربردی ندارد. بنابراین ادعاهای این کشور مبنی بر اینکه اورانیوم فقط برای استفاده غیرنظامی است، قانع‌کننده نیست. این موضوع وقتی جدی‌تر شد که تهران مجوز دادن به بازرسان بین‌المللی را برای بازدید از تاسیسات هسته‌ای رد کرد.

ترامپ روز دوشنبه در پاسخ به این سوال که در صورت شکست مذاکرات، آیا برای اقدام نظامی آمریکا به منظور نابودی برنامه هسته‌ای ایران جدی است، بر عزمش برای کسب نتیجه تاکید کرد و گفت: «ایران در خطر بزرگی قرار خواهد گرفت... این فرمول پیچیده‌ای ندارد. ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد. اگر مذاکرات موفقیت‌آمیز نباشد، روزگار بسیار بدی برای ایران رقم خواهد خورد.»

دونالد ترامپ نشان داده که مردی با سیاست و با برنامه است و حالا باید دید در قبال برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران چه تصمیمی می‌گیرد.

برگرفته از نشریه نیویورک پست

دیدگاه و نظرات ابراز شده در این مقاله لزوماً سیاست یا موضع ایندیپندنت فارسی را منعکس نمی کند.

بیشتر از دیدگاه