شورای جهانی کریکت زمینه حمایت از تیم کریکت زنان افغانستان را فراهم می‌کند

پس از بازگشت طالبان به قدرت، زنان از تحصیل، ورزش و اشتغال منع شدند

بازیکنان تیم کریکت زنان افغانستان‌ــ HabibKhanT/X

شورای جهانی کریکت (ICC) روز یکشنبه ۲۴ فروردین (۱۳ آوریل) اعلام کرد که برای حمایت از تیم ملی زنان افغانستان که پس از بازگشت طالبان به قدرت از کشورشان گریخته‌اند، یک کارگروه ویژه ایجاد و با همکاری کشورهای استرالیا، هند و انگلستان، روند تامین مالی، آموزش حرفه‌ای و دسترسی به امکانات تمرینی را برای این بازیکنان آغاز کرده است.

جِی شاه، رئیس شورای جهانی کریکت، در بیانیه‌ای که در وب‌سایت این نهاد منتشر شد، بر لزوم حمایت از تیم کریکت زنان افغانستان تاکید کرد و گفت: «ما به ترویج فراگیری در کریکت متعهدیم و باور داریم که همه بازیکنان، صرف‌نظر از شرایطشان، باید فرصت درخشش داشته باشند. حمایت از زنان افغان نه‌تنها آینده حرفه‌ای آن‌ها را نجات می‌دهد، بلکه قدرت ورزش را در وحدت‌بخشی در میان بحران‌ها و فراتر از مرزها را نیز به نمایش می‌گذارد.»

در این بیانیه همچنین آمده است که در قالب ابتکار شورای جهانی کریکت برای تامین مالی تیم کریکت زنان افغانستان، برنامه‌‌ای جامع و سطح بالا شامل آموزش پیشرفته، دسترسی به امکانات حرفه‌ای در سطح جهانی و راهنمایی‌های تخصصی برای کمک به بازیکنان در رسیدن به حداکثر توانمندی‌شان، نیز در نظر گرفته شده است.

این اقدام در حالی صورت می‌گیرد که تیم ملی کریکت زنان افغانستان پس از سال ۲۰۲۱ به دلیل ممنوع شدن ورزش زنان در رژیم طالبان، از رقابت‌های داخلی و بین‌المللی حذف و بسیاری از بازیکنان آن، از جمله فیروزه امیری، به استرالیا پناهنده شدند. امیری در این خصوص به آسوشیتدپرس گفت: «تیم ما نماینده میلیون‌ها زن افغان است که از ابتدایی‌ترین حقوقشان محروم شده‌اند.»

در ماه ژانویه، ۲۱ بازیکن سابق تیم ملی زنان افغانستان در دیداری نمایشی مقابل تیم «کریکت بدون مرزها» در ملبورن به میدان رفتند؛ مسابقه‌ای که با حمایت دولت استرالیا برگزار شد و بار دیگر توجه جهانیان را به وضعیت زنان ورزشکار افغان جلب کرد.

در حالی که تلاش‌هایی برای بازگرداندن تیم کریکت زنان افغانستان به صحنه بین‌المللی در جریان است، تیم ملی مردان افغانستان در رقابت‌های جهانی فعالانه شرکت دارد و پس از راهیابی تاریخی‌ به مرحله نیمه‌نهایی جام جهانی تی۲۰ در سال ۲۰۲۴، توجه زیادی را جلب کرده است. با این حال، اعضای این تیم به دلیل سکوت در برابر نقض حقوق زنان و نزدیکی به حکومت طالبان، با انتقادهای گسترده‌ای روبرو شده‌اند.

فعالان حقوق بشر، برخی ورزشکاران سابق و نهادهای بین‌المللی بارها از بازیکنان تیم ملی مردان افغانستان انتقاد کرده‌اند که در جریان موفقیت‌های بین‌المللی خود، از تریبونی که در اختیار داشتند، برای دفاع از حقوق زنان افغان استفاده نکردند و حتی در مواردی، با مقام‌های طالبان آشکارا ارتباط داشته‌اند. برخی اعضای تیم در مراسم‌ رسمی طالبان شرکت کرده یا با مقام‌های امنیتی این گروه از جمله با سراج‌الدین حقانی، رهبر شبکه حقانی دیدار داشته‌اند؛ آنچه مشروعیت حکومت سرکوبگر طالبان را در نگاه بین‌المللی تقویت می‌کند.

با آنکه افغانستان همچنان عضو کامل شورای جهانی کریکت است و طبق مقررات شورای جهانی کریکت باید تیم ملی زنان هم داشته باشد، فدراسیون کریکت افغانستان که زیر نظر طالبان فعالیت می‌کند، عملا از تشکیل و حمایت از تیم زنان خودداری کرده است.

بیشتر از ورزش