جوسی کاکس
چند فصل از یکی از جذابترین کتابهایی که در این سالها خواندهام باقی مانده است و من بیشتر از همیشه متقاعد شدهام که نیاز است با پدیده و ذهنیت مردسالار در هر کاری که انجام میدهیم مقابله کنیم. کتاب کارولین کریادو پرز، با عنوان « زنان نامرئی: افشای دادههای جانبدارانه در جهانی که برای مردان طراحی شده»، در آشکارترین شیوه و به گونهای روشمند آنچه را که ادعا میکند، انجام میدهد. نویسنده با استفاده از نمونههای فراوان نشان میدهد که چگونه جوامعی که ما در آنها متولد میشویم، زندگی و کار میکنیم و میمیریم، تقریباً بدون استثنا، در حدی بیرحمانه، به سود مردان و به زیان زنان طراحی میشوند و در اکثر موارد، هیچ کس نمیداند که چنین جریانی وجود دارد.
نظریههای کریادو پرز هرچند اغلب پیرامون حکایتها و لطیفههای نیرومند میگردد، اما همه بر دادههای دقیق و مستند استوار است. ارقام در مورد ابعاد یک تلفن هوشمند، برنامه برف پارو کردن، وزن یک کوله پشتی نظامی، فضای یک توالت عمومی و میزان مسمومیت مایع پاک کننده لاک ناخن، همه به بیان حکایت غمانگیز و خشم آور یک دنیای مردانه، که در آن زنان ناچار هستند کارها را انجام دهند، کمک میکند. من فقط میتوانم امیدوار باشم کتاب به دست دستکم یک نفر، که شکاف پرداخت در جنسیت را یک « افسانه» و خستگی ناشی از کار زنان را برآیند گزینشهای شخصی ضعیف میداند، و یا جنبش «من هم» را به عنوان یک هوچیگری که با هیستری هماهنگ میشود رد میکند، برسد.
من نسخههای کتاب را به کسانی در زندگیام که بیشترین نیاز را به آن دارند هدیه خواهم کرد و حتی اگر لازم باشد، آن را با صدای بلند مانند یک خرمگس مزاحم خواهم خواند.
در این میان، در حالی که روزانه بر شکاف دادههای جنسیتی در سراسر جهان افزوده میشود، ما این هفته با نمونه دیگری از اختلاف بین مردان و زنان، اختلاف میان ثروتمندترینها در جنسیتهای مختلف، رو به رو شدیم.
مک کنزی بیزوس، همسر سابق جف بیزوس، بنیانگذار و مدیرعامل شرکت آمازون، روز سه شنبه تعهد کرد نیمی از بیش از ۳۶ میلیارد دلار دارائی خود را به خیریه بدهد و به جنبشی که وارن بافِت و بیل و ملیندا گیتس شروع کردهاند، بپیوندد.
به گزارش بلومبرگ، جف، که سالها برای نشستن در جایگاه ثروتمندترین فرد، با بافِت و گیتسها رقابت کرده، با ثروت خالص حدود ۱۱۴ میلیارد دلار، ثروتمندترین فرد جهان شناخته میشود. با این حال، همسر سابق او بود که در بیانیهای پراحساس، وعده داد از بافِت و خانواده گیتس در حرکتی که آنها در ۲۰۱۰ آغاز کردند حمایت کند. این جنبش از ثروتمندترین افراد جهان میخواهد بیش از نیمی از ثروت خود را تا زمانی که زنده هستند، یا در وصیت نامههایشان، ببخشند.
مکنزی گفت :«افزون بر تمام سرمایههائی که زندگی به من داده است، من پول بیش از اندازهای دارم که تقسیم کنم. رویکرد من به انساندوستی و نیکوکاری همچنان بخردانه و سنجیده خواهد بود و به زمان و کوشش و مراقبت نیاز خواهد داشت».
به نوشته مجله فوربس، او ۴ آوریل، زمانی که از جف طلاق گرفت و با همکاری همسر پیشینش حساب و کتابهایشان را اعلام کرد، به سومین زن ثروتمند جهان تبدیل شد. آن گونه که انتظار میرفت، جف- که مکنزی پس از یک ازدواج ۲۵ ساله، در میان شایعه پراکنی رسانهها در مورد خیانت بنیانگذار آمازون، با توافق از او جدا شد- به سرعت اقدام شریک پیشین زندگیاش را ستود و در توییتر نوشت : «مکنزی در حوزه بشردوستی شگفتانگیز و کارساز خواهد بود، و من به او افتخار میکنم» و افزود: «نامهاش بسیار زیباست. مکنزی، خدا قوت».
جف در حالی که بی تردید میدانست تقلید از این کار همسر پیشینش، صادقانهترین شکل چاپلوسی است، تصمیم گرفت چنین نکند و همچون سایر مردان صدرنشین جدول میلیاردرهای بلومبرگ، یعنی برنارد آرنو، مدیر شرکت فرانسوی کالاهای لوکس LVMH، کارلوس اسلیم مکزیکی، امانیکو اورتگا، بنیانگذار زارا، و لری پیج، مؤسس مشترک گوگل، کنار بنشیند.
حالا ممکن است بپرسید شکاف دادههای جنسیتی نامرئی چه ارتباطی به کارهای یک زن مطلقه خیرخواه و فارغ التحصیل پرینستون که داستان نویس شده، دارد.
پاسخ ساده است: اگر یک سیستم گروهی، مالی و اجتماعی بی وقفه علیه زنان کار نکند، ما دنیایی نخواهیم داشت که در آن ۹ تن از ثروتمندترینهایش همه مرد باشد.
برای مثال، افزایش آگاهی از شکاف پرداختی جنسیتی، ممکن است نهایتا کمک کند تا دسترسی زنان به خدمات مالی در ۶۰ درصد کشورهایی که طبق گزارش اخیر مجمع اقتصادی جهانی داری شکاف پرداختی هستند، برطرف شود. این اطلاعرسانی همچنین ممکن است کمک کند تا در ۲۹ کشوری که ارقام آنها در دسترس هست، زنان دیگر به طور متوسط دوبرابر بیشتر از مردان روی کارهای خانه و دیگر فعالیتهای رایگان وقت صرف نکنند.
این سناریوها همچنین میتواند پول هایی که به خیریهها پرداخت میشود را افزایش دهد. مطالعات متعدد نشان داده است که زنان به احتمال بیشتر خیرتر از مردان هستند. اما، روشن است، که این در صورتی است که آنها توان مالی این کار را داشته باشند.
در سال ۲۰۱۸، مطالعهای از سوی موسسه مالی «یو اِس تراست» و در همکاری با «دانشکده بشردوستی خانواده لیلی» وابسته به دانشگاه ایندیانا صورت گرفت که در این تحقیق مشخص شد که ۹۳ درصد زنان ثروتمند – زنانی که بیش از ۲۰۰ هزار دلار در سال درآمد دارند و یا ارزش داراییهایشان بدون در نظر گرفتن خانه، بیش از یک میلیون دلار است – به خیریه کمک مالی کردهاند . این در حالی است که ۸۷ درصد مردانی با این میزان دارایی به خیریه کمک کردهاند. پژوهشی که توسط مؤسس بریتانیائی جمع آوری اعانه در ۲۰۱۷ انجام گرفت نیز نشان داد که سال پیش از آن ۵۴ درصد زنان و ۴۰ درصد مردان به خیریهها کمک کردهاند.
شاید، شگفت انگیزتر ازهمه، پژوهشی باشد که سال ۲۰۱۶ توسط موسسه «بشردوستی زنان آمریکا» انجام گرفت و گزارش داد زنان ۸۹ درصد بیش از مردان هم سن و سال خود به خیریهها پول دادهاند. زنانی که در رده ۲۵ درصد افراد پردرآمد بودهاند نیز ۱۵۶ درصد بیشتر از همتایان مرد خود به خیریهها کمک کردهاند.
بخش کوچکی از درآمد جف میتواند زندگی هزاران نفر را تغییر دهد؛ ۱۵۶ درصد بیشتر از آن میتواند دگرگونی حتی بیشتری را موجب شود.
بنابراین من مکنزی را بابت تصمیمی که گرفت تحسین میکنم، همان گونه که او را به دلیل حفظ شرافت و وقار، در حالی که اکثر رسانههای خبری جهان بر ماجرای طلاقش تمرکز کرده بودند، ستایش میکنم. اما بالاتر ازهمه، من او را به این علت تحسین میکنم که نشان داد وقتی پول تقریباً به اندازه هوائی که تنفس میکنیم در دردسترس باشد، نیکوکاری چقدر آسان است، و با این حال، برخی از ثروتمندترین مردان جهان، میترسند این کار را امتحان کنند.
این هم باز دلیل دیگری است که بپذیریم که کمی آگاهیسازی، توجه و اگر ناراحتتان نمیکنم، کمی از توجه جانبدارانه به مردان کاستن، به کسی صدمه نمیزند.
© The Independent