یافتههای یک تحقیق بینالمللی نشان میدهد احتمالاً سطح ایمنی به کووید ۱۹ در جامعه به ۳۰ درصد رسیده است.
پژوهشگران مؤسسه کارولینسکای سوئد دریافتند که افراد کمعلامت یا بیعلامت، با آن که طبق نتیجه آزمایشها برای مقابله با این بیماری جدید پادتنی در بدنشان وجود ندارد، نسبت به این بیماری ایمنی بر اثر «یاخته تی» پیدا کردهاند.
یاخته تی نوعی یاخته سفید در خون است که میتواند یاختههای آلوده را شناسایی کند و بخش مهمی از دستگاه ایمنی بدن است.
این پژوهشگران همچنین دریافتهاند که تعداد افراد دارای یاخته تی که ایمن شدهاند دو برابر تعداد افرادی است که با پادتن کووید ۱۹ نسبت به این بیماری ایمنی پیدا کردهاند.
مارکوس باگرت استادیار مرکز طب عفونی مؤسسه کارولینسکا و از نویسندگان اصلی این مقاله گفت: «حالا با انجام تحلیلهای پیشرفته میتوانیم نقشه جزییات واکنش بر اثر یاخته تی را در طول ابتلا به کووید ۱۹ و پس از آن رسم کنیم.
نتایج پژوهش ما نشان میدهد شمار کسانی که ایمنی بر اثر یاخته تی پیدا کردهاند حدود دو برابر کسانی است که وجود پادتن را در بدنشان تشخیص دادهایم.»
پژوهشگران نمونه خون ۲۰۰ نفر را در فاصله ماههای مارس تا مه ۲۰۲۰ تحت آزمایشهای ایمنی قرار دادند. افرادی از بیمارستان دانشگاه کارولیسنکای استکهلم که به کووید ۱۹ مبتلا نبودند و اعضای خانواده آنان که علائم بیماری را نداشتند هم جزو این ۲۰۰ نفر بودند.
این گروه همچنین نمونه خون اهداکنندگانی را که به این بیماری مبتلا نشدهاند آزمایش کردهاند. این پژوهشگران اعلام کردهاند که سطح ایمنی در کل جامعه ممکن است بسیار بیش از آن باشد که پیشتر تصور میکردند.
اما مدرکی دال بر این وجود ندارد که افراد ایمن بر اثر یاخته تی، در آینده به بیماری مبتلا نمیشوند.
سو آلِمَن یکی از مشاوران مؤسسه کارولینسکا گفت: «یکی از مشاهدات جالب این بود که فقط افراد مبتلا به کووید ۱۹ ایمنی بر اثر یاخته تی پیدا نکرده بودند بلکه در بدن اعضای خانواده آنها که علائم بیماری را نداشتند نیز این نوع ایمنی پدید آمده بود.
به علاوه، یاخته تی مخصوص کووید ۱۹ در خون حدود ۳۰ درصد از اهداکنندگان در ماه مه ۲۰۲۰ پیدا شده است. این رقم بسیار بیشتر از عددی است که آزمایشهای پادتن پیشتر نشان دادهاند.»
استاد هانس-گوستاو لیونگرن، دیگر نویسنده اصلی این مقاله، افزود: «نتایج این پژوهش نشان میدهد ایمنی به کووید ۱۹ در جامعه احتمالاً از نتایجی که آزمایش پادتن نشان داده بیشتر است. در این صورت، از جنبه سلامت عمومی این خبر خیلی خوبی است.»
این مطالعه پیش از داوری نهایی در درگاه اینترنتی بیوآرکایو (bioRxiv) منتشر شده و نشان میدهد واکنش بر اثر یاخته تی با اندازهگیریهای انجام گرفته پس از زدن واکسنهای مجاز برای سایر ویروسها مانند آنفلوآنزا همخوانی دارد.
به گفته این محققان برای آن که بفهمیم ماندگاری مصونیت چه مدت است باید تحقیقات بیشتری در مورد یاختههای سفید و تولید پادتن در محیط کووید ۱۹ انجام گیرد.
دنی آلتمن استاد ارشد دانشگاه، سخنگوی انجمن ایمنیشناسی بریتانیا و استاد ارشد ایمنیشناسی دانشگاه کالج سلطنتی لندن گفت: «از مطالعات بسیاری که در مورد ایمنییابی یاختهای (یاخته تی) در برابر سارس-کوو- ۲ در چند ماه گذشته انجام گرفته است این آزمایش به لحاظ رهیافتهای مورد استفاده از همه جامعتر، کارسازتر و قویتر است.
این تحقیق مجموعه شواهد فزایندهای دارد که نشان میدهد افراد دارای آزمایش منفی پادتن در واقع طبق سنجشهای انجام گرفته در آزمایشهای یاخته تی دارای پاسخ ایمنی مشخصیاند یعنی موید آن است که اگر فقط آزمایش پادتن انجام بدهیم برآورد ایمنی کمتر از حد میشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اما در حال حاضر مجهول بزرگ این است که کدام پارامترهای ایمنی از همه مطمئنتر میزان ایمنی صحیح و حفاظتی در برابر عفونتهای آینده را نشان میدهند.»
او افزود: «تاکنون از برخی بررسیها میتوان به این برداشت رسید که پادتن فعال و خنثیساز ویروس یکی از چنین حفاظتهای همبسته را نشان میدهند. برای این که بفهمیم ایمنی بر اثر یاخته تی به تنهایی حفاظتکننده است یا خیر به تحقیقات تجربی نیاز مبرمی داریم.»
طبق تحقیقی که اداره آمار ملی بریتانیا ماه پیش منتشر کرد ۵ درصد مردم بریتانیا به کووید۱۹ مبتلا شدهاند و این شاخص در لندن ۱۷ درصد است.
متخصصان هنوز مطمئن نیستند بدن افراد بهبودیافته تا چه حد ایمن میشوند و این ایمنی چه مدت دوام دارد. طبق گزارشهای رسمی در بریتانیا بیش از ۳۰۰ هزار نفر به ویروس کرونا مبتلا شدهاند و بیش از ۴۳ هزار نفر جان خود را از دست دادهاند.
اوایل این هفته متخصصان در پی افزایش تعداد مبتلایان قرنطینه شده هشدار دادند که اگر مردم مقررات فاصلهگیری اجتماعی را رعایت نکنند ممکن است قرنطینه در جاهای دیگر هم اعمال شود.
سوئد یکی از معدود کشورهای جهان است که قرنطینه نشد. در این کشور تعداد مبتلایان بیش از ۶۸ هزار نفر است اما کمتر از ۶ هزار نفر قربانی این ویروس شدهاند.
© The Independent