جوانب دیگری از مشارکت ۲۵ساله ایران و چین فاش شده که نشان میدهد ایران در حوزه هوایی و دریایی با چین و روسیه همکاری کامل نظامی خواهد داشت و درصورتیکه همهچیز مطابق برنامه پیش برود، این دو کشور از تاریخ ۹ نوامبر دسترسی نامحدودی به پایگاههای هوایی ایران خواهند داشت.
اویل پرایس، که یکی از منابع اصلی اخبار نفت و انرژی محسوب میشود، ضمن تشریح جوانب مختلف قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین تأکید کرده که مسائل نظامی که به مشارکت ۲۵ ساله ایران با چین افزوده شده، پیامدهای بسیاری برای امنیت جهانی دارد.
قراردادی که تعادل قدرت ژئوپلیتیک در خاورمیانه را بههم میزند
یکی از بخشهای کلیدی این قرارداد ۲۵ ساله، مشارکت وسیع چین در ساخت زیرساختهای اصلی ایران است. توسعه این زیرساختها کاملاً در راستای پروژه ژئوپلیتیکی چین، طرح موسوم به «کمربند-جاده» (OBOR) است. چین تمایل دارد از نیروی کار ارزانقیمت ایران استفاده کند تا کارخانههایی بسازد که منبع مالی، طراحی و نظارت بر آنها با کمپانیهای سازنده بزرگ چینی خواهد بود. این کارخانهها مشابه آنچه در چین وجود دارد، عملیاتی میشوند. محصولات نهایی از طریق مسیرهای حملونقل که باز هم بودجه و مدیریت آنها با چین است به کشورهای غربی فرستاده میشود.
اویل پرایس در ادامه نوشته است که اکنون عنصر دیگری به این قرارداد افزوده شده که تعادل قدرت ژئوپلیتیک را در خاورمیانه بهطور کامل برهم میزند. در این مطلب به نقل از یک منبع در وزارت نفت ایران آمده است: «هفته گذشته، رهبر ایران با توسعه قرارداد موجود موافقت کرد و مسائل نظامی که از سوی یک مقام ارشد سپاه پاسداران و نهادهای امنیتی پیشنهاد شده بود، به قرارداد افزوده شد. این شامل همکاری کامل نظامی در حوزه هوایی و دریایی میان ایران چین خواهد بود. روسیه هم نقش کلیدی ایفا میکند.»
این منبع ایرانی افزوده است: «جلسهای هم درباره این موضوع در هفته دوم اوت میان گروه ایرانی و همتایان چینی و روسی ترتیب داده شده است. در این جلسه درباره جزییات باقیمانده گفتگو میشود. اگر همهچیز بر اساس برنامه پیش رود، از ۹ نوامبر بمبافکنها، جنگندهها و هواپیماهای لجستیکی، دسترسی نامحدودی به پایگاههای هوایی ایران خواهند داشت.»
این منبع ایرانی ادامه داد: «این روند با تسهیلاتی که بهعمد برای مصارف دوگانه در نزدیکی فرودگاههای همدان، بندرعباس، چابهار و آبادان ساختهشده، آغاز میشود.»
اویل پرایس از منابع ایرانی دریافته که بمبافکنهایی که در این مناطق آرایش داده میشوند، توپولوف روسی دوربرد Tu-22M3 نوع اصلاحشده توسط چین هستند. جنگندهها هم بمبافکنهای جنگنده سوخوی ۳۴ مافوق صورت با برد متوسط، و سوخوی ۵۷ جدید تکسرنشین رادارگریز هستند.
کشتیهای نظامی چین و روسیه هم میتوانند از تسهیلات دارای کاربری دوگانه که بهتازگی در بندر مهم چابهار، بندر بوشهر و بندرعباس توسط کمپانیهای چینی ساخته شده، استفاده کنند.
به گفته منبع ایرانی، چین و روسیه تجهیزات جنگی الکترونیک خود را هم در منطقه میگسترانند. این شامل هر سه حوزه تجهیزات جنگی الکترونیکی، شامل حمایت الکترونیک (شامل هشدار سریع استفاده دشمن از سلاح)، حمله الکترونیک (شامل سامانههای ایجاد اختلال) و حفاظت الکترونیک (شامل اختلال در رادار دشمن) است.
بخش دیگری از نرمافزارها و سختافزارهای چینی و روسی که در ایران مستقر میشوند، سامانه دفاعی ضدموشک روسی S-400 است که برای مقابله با حملات آمریکا یا اسرائیل تدارک دیده میشود. سامانههای کراسوخا ۲ و ۴ که مؤثر بودن آنها در سوریه برای مقابله با رادارهای حمله، شناسایی و هواپیماهای بدون سرنشین ثابت شده، از جمله آنها هستند.
تخفیف ۳۲ درصدی نفت، گاز و پتروشیمی ایران برای چین
یکی دیگر از عناصر پنهان این قرارداد که سال گذشته به امضا رسیده، سرمایهگذاری ۲۸۰ میلیارد دلاری چین در بخشهای نفت، گاز و پتروشیمی ایران است. این میزان در پنج سال اول قرارداد ۲۵ ساله هزینه خواهد شد. اینگونه برداشت میشود که هر پنج سال مبلغی اختصاص داده شود.
اگر دو طرف توافق کنند ۱۲۰ میلیارد دلار دیگر توسط چین سرمایهگذاری در ارتقای حملونقل و زیرساختهای ایران خواهد شد که در صورت توافق دو طرف، میتواند در دورههای ۵ ساله بعدی افزایش یابد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در عوض، کمپانیهای چینی در اولویت هر مناقصه پروژههای نفت، گاز و پتروشیمی ایران قرار میگیرند. چین میتواند هر مقدار که بخواهد، یا همه نفت، گاز و محصولات پتروشیمی را خریداری کند. چین میتواند با درنظرگرفتن قیمت متوسط ششماهه محصولات مشابه معیار، به صورت تضمینی، حداقل ۱۲ درصد تخفیف بگیرد. بهعلاوه، ۶ تا ۸ درصد دیگری که برای جبران خسارتهای احتمالی کاسته میشود.
چین میتواند پرداختهایش را تا دو سال به تعویق بیندازد و آنها را با ارزهای ضعیف که از دادوستد با آفریقا و کشورهای شوروی سابق به دست میآورد انجام دهد. با توجه به نرخ تبدیل ارزهای ضعیف به ارزهای قوی که ایران بتواند از بانکهای غربی دوست خود دریافت کند، چین به ۸ تا ۱۲ درصد تخفیف دیگر هم چشم دوخته است. بهاینترتیب، در مجموع، از تخفیف ۳۲ درصدی برای همه خریدهای نفت، گاز و محصولات پتروشیمی برخوردار خواهد بود.
هفته گذشته، در پی صحبتهای محمود احمدینژاد، رئیسجمهور اسبق، درباره بخشهای مخفی کردن این قرارداد از مردم، قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین روی زبانها افتاد.
ماه اوت سال گذشته، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در دیدار با وانگ لی، همتای چینی خود، مسیر مشارکت راهبردی ۲۵ ساله چین و ایران را ارائه کرد. این مشارکت بر اساس توافقنامهای که در سال ۲۰۱۶ به امضا رسیده، برنامهریزی شده بود.
اویل پرایس نوشته است که در آن زمان، بسیاری از مسائل کلیدی درباره بهروزرسانی قرارداد برای عموم منتشر نشد اما این رسانه در همان زمان از آنها مطلع شده است.