همچنان که آمریکا تحریمهای جدیدی علیه مقامهای حزب کمونیست چین به علت نقض حقوق بشر مسلمانان اویغور اعلام کرده است، روابط دو کشور به پایینترین سطح خود از زمان برقراری روابط دیپلماتیک در سال ۱۹۷۹ رسیده است و به نقطه انجماد نزدیک میشود.
وانگ یی، وزیر خارجه چین، روز پنجشنبه طی سخنانی گفت، یکی از مهمترین روابط دیپلماتیک در جهان، با« جدیترین چالشها» در بیش از ۴۰ سال گذشته روبهروست.
اظهارات وزیر خارجه چین در حالی مطرح میشود که دو وزارت آمریکا، وزارتهای خزانهداری و خارجه، تحریمها و محدودیتهایی در پیوند با اخذ ویزا علیه مقامهای ارشد حزب کمونیست چین، به علت مشارکت آنها در بازداشت انبوه اقلیت قومی ساکن استان سین کیانگ چین، اعلام کردند.
استیون منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا، در باره اعمال تحریمها علیه یک نهاد دولتی و چهار مقام رسمی چین، تحت قانون مسٓئولیت پذیری در قبال حقوق بشر ماگینتسکی مصوب ۲۰۱۶ میلادی، گفت که آمریکا «از همه ظرفیتهای قدرت مالی خود برای مسئول نگاه داشتن ناقضان حقوق بشر در سین کیانگ و در سراسر جهان استفاده میکند.»
چن کوانگو، رئیس حزب کمونیست منطقه سین کیانگ، و ژو هایلون، معاون سابق حزب کمونیست این منطقه، از سوی آمریکا تحریم شدهاند. وانگ مینگ شان، مدیر اداره امنیت عمومی سین کیانگ و دبیر حزب و هو لیوژین، دبیر سابق حزب، نیز از دیگر تحریمشدگان هستند.
چن، ژو، و وانگ، هدف تحریمهای مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، نیز قرار گرفتند که با استناد به قانون مهاجرت و تابعیت ۲۰۱۹ میلادی، تحریمها و محدودیتهای اخذ ویزا علیه این مقامهای عالیرتبه وضع کرده است.
تحریمهای وزارت خزانهداری علیه این مقامهای چینی، داراییهای آنها را هدف قرار داده است، و تحریمهای وزارت خارجه موجب محدودیتهایی در صدور ویزای ورود به آمریکا برای آنان میشود.
آقای پمپئو در بیانیهای گفت که ایالات متحده در قبال نقض حقوق بشر از سوی حزب کمونیست چین، از جمله کار اجباری، بازداشتهای گسترده خودسرانه، کنترل اجباری جمعیت و تلاش برای ازبین بردن فرهنگ و اعتقادات مسلمانان، بیکار نمینشیند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
آقای پمپئو همچنین گفت: «پیش از کارزار سرکوب در سین کیانگ از سوی حزب کمونیست چین، آقای چن هدایت سیاستها و اعمال وحشتناک مشابهی را که مسئولان کنونی حزب کمونیست در سین کیانگ اجرا میکنند، بر عهده داشته است. ایالات متحده آمریکا امروز علیه آزار و اذیت سیستماتیک و وحشتانگیز در سین کیانگ واکنش نشان داده و از همه کشورهایی که مانند ما نگران حملات حزب کمونیست علیه حقوق بشر و آزادیهای اساسی هستند، درخواست میکند تا به ما بپیوندند و این رفتار را محکوم کنند.»
همچنان که تنش میان چین و آمریکا بالا میگیرد، دو دیپلمات ارشد چین طی سخنانی در خصوص روابط فعلی آن کشور با آمریکا، با لحنی نرمتر سخن گفتند.
آقای وانگ روز پنجشنبه طی سخنانی در یک اندیشکده چینی- آمریکایی که در تارنمای وزارت خارجه چین به انگلیسی ترجمه و منتشر شده است، گفت که چین خواستار تنشزدایی میان دو کشور است.
او گفت: «ما کماکان با حسن نیت و اخلاص، خواستار تقویت روابط میان چین و آمریکا هستیم. بعضی دوستان در ایالات متحده شاید نسبت به چین در حال رشد، مشکوک شده و یا حتی محتاط شده باشند. من میخواهم اینجا مجددا تاکید کنم که چین هرگز قصد ندارد ایالات متحده را به چالش بکشد یا جایگزین کند، یا در پی رویارویی کامل با آمریکا باشد. آنچه ما واقعا میخواهیم و بیش از هر چیز به آن امیدواریم، حفظ صلح و ثبات در جهان است.»
همزمان، له یوچینگ، معاون وزیر خارجه چین، نیز روز چهارشنبه گفت که چین کماکان آماده همکاری با ایالات متحده آمریکاست، اما اجازه دخالت خارجی در امور هنگ کنگ، سین کیانگ، تایوان یا تبت را نخواهد داد.
او گفت: «ما قاطعانه با اتهامهای بیاساس آمریکا و به اصطلاح تحریمها علیه چین، به خاطر قوانین راهبردی مربوط به حفظ امنیت ملی در هنگ کنگ، مخالفیم.»
کایلی مک انانی، سخنگوی کاخ سفید، گفت که تحریمهای آمریکا ربطی به توافق تجاری با چین ندارد و به علت نقض حقوق بشر وضع شدهاند.
او گفت: «تحریمهایی که امروزاعلام شد، آخرین اقدام از مجموعه تلاشهای دولت ترامپ است. بنابراین فقط این تحریمها نبودهاند. ما اقدامات دیگری نیز کردهایم. از جمله مقررات کنترل صادرات که به امضای رئیس جمهوری رسید، و قانون حقوق بشر مسلمانان اویغور. بنابراین، ما موضعگیری بسیار شدیدی برای حمایت از حقوق بشر و مبارزه با ظلم اتخاذ کردهایم؛ ظلمهایی مانند سقط جنین اجباری، عقیمسازی و چیزهای واقعا نفرتانگیزی شده است.»
ماه گذشته، جان بولتون، مشاور سابق امنیت ملی آقای ترامپ، ادعا کرد که رئیس جمهوری به شین جی پینگ، همتای چینی خود، گفته است که مشکلی با بازداشت افراد در اردوگاههای میلیونی مسلمانان اویغور ندارد. کاخ سفید آن ادعا را تکذیب کرده است.
© The Independent