پس از ریزش حدود ۲۰ درصدی قیمت ارز در دو روز گذشته، حسن روحانی وعده داده است که روند کاهش قیمت ارز باز هم ادامه یابد و در «روزها و هفتههای آینده» قیمتها متعادل شود.
او این سخنان را در جلسه امروز هیئت دولت ایران گفته است.
روحانی گفت که روند کاهشی قیمت ارز در دو روز گذشته به دلیل ورود ارز صادراتی به سامانه نیما بوده است: «صادرکنندگان عزیز باید با همه توان خود به کمک بیایند و طبق مقررات، مقدار ارزی که به دست آوردند را به سامانه نیما عرضه کنند که این کار شروع شده و ادامه پیدا میکند.»
پس از وقوع بحران ارزی و افزایش ۱۰۰ درصدی نرخ ارز در ماههای گذشته، بانک مرکزی از صادرکنندگان خواست تا ارزهای خود را تا حداکثر روز ۳۱ تیرماه در سامانه نیما عرضه کنند وگرنه آنها را به مراجع قضائی معرفی خواهد کرد.
بانک مرکزی میزان ارز باقیمانده در دست این صادرکنندهها در دو سال ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ را ۲۷میلیارد دلار اعلام کرد.
بر اساس اعلام بانک مرکزی روز دوشنبه و در آخرین روز از مهلت مقررشده، حدود ۳۰۰ میلیون دلار از این ارزها در سامانه نیما عرضه شد. در همان روز و روز بعد بازار ارز کاهش در مجموع ۲۰ درصدی قیمتها را تجربه کرد.
هنوز مشخص نیست که چه مقدار از این ۲۷ میلیارد آماده ورود به سامانه نیما است.
روحانی در سخنان امروزش وعده دیگری هم داد. او گفت که با سه کشور که ذخایر ارزی ایران را در اختیار دارند مذاکره انجام شده است و با ورود این ارزها به بازار ایران قیمتها متعادل خواهد شد: «باید بتوانیم کاری کنیم از ارزی که امروز در کشورهای دیگر بهعنوان ذخیره داریم، استفاده کنیم و در این زمینه هم اقدامات خوبی انجام گرفته و حداقل با سه کشور در این روزهای اخیر اقدامات خوبی انجام دادند و امیدواریم که ارز مورد نیاز بانک مرکزی در اختیار قرار گیرد و مردم شاهد یک قیمت متعادل در روزها و هفتههای آینده باشند.»
روحانی نام این سه کشور را اعلام نکرده است ولی احتمالاً کرهجنوبی یکی از این کشورها است.
در هفتههای گذشته، ایران فعالیتهای دیپلماتیک و سیاسی گستردهای برای آزاد کردن حدود هفت تا ۹ میلیارد دلار از ذخایر ارزیاش در کرهجنوبی را آغاز کرده است.
بانکهای کرهجنوبی به دلیل تحریمهای آمریکا اعلام کردهاند که این داراییها «فعلاً» مسدود شده است.
هفته گذشته عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته بود که «در صورت عدم نتیجهگیری از فعالیتهای دیپلماسی و تداوم حمایت از یاغیگریهای آمریکا توسط دولت کره جنوبی ضمن احضار سفیر این کشور، مطالبات قانونی ایران را از طریق مراجع بینالمللی پیگیری خواهیم کرد.»
در پاسخ به این اظهارات، روز گذشته سفیر ایران در کرهجنوبی به وزارت خارجه این کشور احضار شد تا مراتب ناخرسندی کرهجنوبی از موضع تند مقامهای تهران به وی ابلاغ شود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
علاوه بر کرهجنوبی، ایران انتظار دارد که بتواند عراق را مجاب کند که بدهی ارزی خود بابت صادرات برق و سایر کالاها را هرچه زودتر در اختیار ایران قرار دهد. این موضوع در سفر روز یکشنبه ظریف به بغداد و سفر دیروز و امروز مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق به تهران، مورد بحث قرار گرفته است.
موضوع مسکن و بحران اجارهنشینها در ایران، دیگر موضوع مورد اشاره در سخنان امروز روحانی بود. او گفت که به مستأجران تهرانی که شغل و درآمد ثابت دارند تا سقف ۵۰ میلیون تومان وام ودیعه مسکن پرداخت میشود و این افراد باید ماهانه سود ۱۳ درصدی این وام را به بانکها بپردازند و پس از پایان مدت اجاره اصل پول را به بانک برگردانند: « افرادی که حقوق ثابت دارند و خانوادههای تحت حمایت در تهران برای ودیعه و اجاره مسکن مبلغ ۵٠ میلیون، در شهرهای بزرگ ٣٠ میلیون و در شهرهای کوچک ١۵ میلیون تومان تسهیلات با سود ١٣ درصد دریافت میکنند... سود ۱۳ درصد را به بانک پرداخت کنند، پایان کار هم وقتی زمان اجاره تمام میشود، اصل پول را باید به بانک برگردانند.»