با وجود تنشهای دیپلماتیک میان لندن و تهران، بریتانیا با اجرای یک ماموریت نجات به آزادی ملوانان ایرانی کمک کرد و به طولانیترین آدمربایی دزدان دریایی سومالی پایان داد.
به گزارش آسوشیتدپرس، معامله آزادی گروگانها، که پرداخت باج ۱۸۰ هزار دلاری بود، با کمک سازمان Hostage Support Partnership و با همکاری جان استید، دیپلمات بازنشسته بریتانیایی که در کنیا زندگی میکند، صورت گرفت.
سه خدمه کشتی ماهیگیری ایرانی «سیراج» که در ماه مارس ۲۰۱۵ به اسارت دزدان دریایی سومالی درآمده بودند، هفته گذشته آزاد شدند.
گروگانگیران آنها گفته بودند که «مانند بز» با آنها رفتار میکردند و فقط گاهوبیگاه به آنها غذا میدادند و برایشان مهم نبود اگر از گرسنگی میمردند.
از سال ۲۰۱۳ تاکنون، گروه تیم آقای استید به آزادی خدمه سه کشتی دیگری که توسط دزدان دریایی ربوده شده، کمک کردهاند. همه این افراد دستکم سه سال در اسارت بودند. صاحبان این کشتیها آنها را بیمه نکرده بودند و به همین دلیل امکان پرداخت مبلغی که دزدان دریایی برای آزادی گروگانها طلب کرده بودند وجود نداشت.
بر اساس گزارشها، آقای استید دزدان دریایی را قانع کرده که تنها بخشی از مبلغ چند میلیون دلاری که در ابتدا طلب کرده بودند را بگیرند. این پولها معمولا از سوی افراد خیر در صنعت کشتیرانی بینالمللی تامین میشود.
در آخرین مورد که مربوط به کشتی سیراج بود، خیران ایرانی حدود ۱۸۰ هزار دلار جمعآوری کردند و تحویل دادند. این معامله نیازمند چانهزنیهای پیچیده و تایید زندهبودن ملوانان بود که توسط تیم اقای استید طی چند ماه انجام شد.
آقای استید میگوید که این نقطه پایان دوره دزدان دریایی سومالیایی و رنج و درد گروگانهای فراموششده بود.
آقای استید و تیمش وقتی وارد ماجرا شدند که کاری از دست صاحب کشتی برنمیآمد. در عین حال، کارهایی توسط دیپلماتهای ایرانی انجام شده بود و معلوم بود که توجه ردههای بالای دولتی به این موضوع جلب شده است.
دو گروگان دیگر این کشتی دو سال پیش آزاد شده بودند و یک گروگان دیگر به دلیل بیماری شدید آزاد شده بود.
به نوشته آسوشیتدپرس، این همکاری یکی از موارد نادر همکاری ایران و بریتانیا در امور گروگانگیری بود. اما در خصوص نازنین زاغری رتکلیف، شهروند بریتانیایی-ایرانی که از چهار سال پیش به جرم جاسوسی در ایران زندانی است، این همکاری وجود ندارد.
در یکی از برنامههای بیبیسی در هفته جاری ادعا شد که تهران نازنین زاغری را گروگان گرفته تا مبلغ ۴۰۰ میلیون پوندی که ایران از دهه ۱۹۷۰ از بریتانیا طلبکار است پرداخت شود.