الزامی شدن پیراهن و تنبان در مدارس؛ طالبان: لباس کوتاه، چسبان و نازک نپوشید

در دوران نظام جمهوری، دانش‌آموزان مدارس با کت‌شلوار در کلاس حاضر می‌شدند، اما پس از تسلط مجدد طالبان، پوشیدن پیراهن و تنبان برای دانش‌آموزان اجباری شد

تصمیم طالبان برای اجباری کردن پوشش پیراهن و تنبان همراه با کلاه یا دستار برای دانش‌آموزان و آموزگاران مدارس در افغانستان واکنش‌هایی را برانگیخته است.

وزارت معارف طالبان به‌تازگی درباره یونیفرم مدارس دستورالعملی منتشر کرده که در آن جزئیات پوشش دانش‌آموزان و معلمان مشخص شده است. پای این سند امضای مولوی حبیب‌الله آغا، وزیر معارف طالبان، دیده می‌شود و در آن ذکر شده که این مقررات پس از تایید ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان، و بر مبنای «شریعت اسلامی» تنظیم شده است.

در ماده چهارم این فرمان تاکید شده است: «لباس از حد تعیین‌شده کوتاه‌تر یا بلندتر نباشد. لباس به قدری تنگ و چسبان نباشد که اندام‌های بدن را نمایان کند و  آنقدر نازک نباشد که بدن از پشت آن دیده شود.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بر اساس این دستورالعمل، لباس دانش‌آموزان پیراهن و تنبان است که قد پیراهن باید تا پایین زانو باشد. داشتن کلاه سفید یا دستار هم الزامی است و رنگ یونیفرم برای دانش‌آموزان کلاس اول تا نهم آبی آسمانی و برای شاگردان کلاس‌های دهم تا دوازدهم، سفید تعیین شده است.

برای آموزگاران نیز پوشیدن پیراهن، تنبان، دستار یا کلاه اجباری است، اما استادان مدارس دینی حتما باید دستار ببندند.

بر اساس این فرمان، اگر دانش‌آموزی بدون دلیل از پوشیدن یونیفرم خودداری کند، ابتدا به او تذکر داده می‌شود و در صورت تکرار، با حضور ولی، تعهد کتبی اخذ خواهد شد.

در دوران نظام جمهوری، پسران دانش‌آموز کت‌شلوار می‌پوشیدند، اما پس از تسلط مجدد طالبان، پوشیدن پیراهن و تنبان اجباری شد. مقام‌های ارشد طالبان نیز بیشتر از این پوشش استفاده می‌کنند و آن را نشانه «هویت افغانی» و مطابق با «شریعت اسلامی» می‌دانند. حتی نیروهای نظامی طالبان نیز به‌ندرت یونیفرم نظامی به تن می‌کنند و بیشتر با پیراهن و تنبان دیده می‌شوند.

در دوران جنگ با دولت پیشین افغانستان و نیروهای غربی نیز، جنگجویان طالبان یونیفرم مشخصی نداشتند. این گروه در نخستین دوره حاکمیتش در نیمه دوم دهه ۱۹۹۰ نیز پوشیدن پیراهن، تنبان و دستار را برای دانش‌آموزان الزامی کرده بودند و دانش‌آموزانی که کلاه یا دستار نداشتند، اجازه ورود به مدرسه را نمی‌یافتند.  

این در حالی است که در دوره پادشاهی، جمهوری و حتی حکومت کمونیستی افغانستان، یونیفرم مدارس پسرانه کت‌ و شلوار بود. 

بیشتر از جهان