وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه با انتشار بیانیهای اعلام کرد که تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل از امروز به پایان میرسد و ایران دیگر میتواند هرگونه سلاح و تجهیزات لازم را، از هر منبعی، بدون محدودیت قانونی تهیه کند.
در این بیانیه آمده است که علیرغم تلاشهای ایالات متحده برای جلوگیری از پایان تحریمهای تسلیحاتی، این تحریمها از امروز به طور خودکار به پایان میرسد. وزارت خارجه در ادامه میافزاید: «تحمیل هرگونه محدودیت در هر زمینهای - از جمله مالی، اقتصادی، انرژی و تسلیحاتی - هیچگاه از جانب ایران به رسمیت شناخته نشده است.»
در همین رابطه محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در حساب توییتری خود نوشت: «امروز، یک روز مهم برای جامعه جهانی است که - برخلاف تلاشهای بدخواهانه آمریکا - از برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ حمایت کرده است».
A momentous day for the international community, which— in defiance of malign US efforts—has protected UNSC Res. 2231 and JCPOA.
— Javad Zarif (@JZarif) October 17, 2020
Today's normalization of Iran’s defense cooperation with the world is a win for the cause of multilateralism and peace and security in our region. pic.twitter.com/sRO6ezu4OO
در ادامه نیز ظریف تأکید کرده که عادیسازی همکاریهای دفاعی جمهوری اسلامی با جهان، یک پیروزی برای هدف چندجانبهگرایی و صلح و امنیت در منطقه ما است.
در بخش دیگر بیانیه با اشاره به فشارهای آمریکا برای جلوگیری از برقراری روابط تجاری جهت خرید سلاح توسط حکومت ایران، از سایر دولتهای عضو برجام دعوت شده که به مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ پایبند باشند.
همچنین تأکید شده که جمهوری اسلامی از امروز میتواند بر اساس نیازهای دفاعی خود از سایر کشورها سلاح خریداری کند یا به آنها تجهیزات نظامی بفروشد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ از ایران خواسته شده بود تا از هرگونه آزمایش و تلاش برای ساخت موشکهای بالستیک یا موشکهایی که توانایی حمل کلاهک هستهای دارند، خودداری کند و کشورهای دیگر نیز اجازه خریدوفروش تسلیحات نظامی با ایران را ندارند.
با این حال، ایالات متحده اعلام کرد که به دلیل فعالیتهای بیثباتکننده حکومت ایران در منطقه، تحریمهای یکجانبهای را علیه ایران وضع میکند و اجازه نمیدهد که ایران به تجارت تسلیحات و تجهیزات نظامی بپردازد.
این کشور چندی پیش هم قطعنامه جدیدی را برای تمدید تحریم تسلیحاتی به شورای امنیت ارائه کرد که نتوانست رأی لازم را کسب کند. آمریکا صراحتاً اعلام کرده بیشترین نگرانیاش از برقراری روابط تجاری تسلیحاتی از سوی روسیه و چین با ایران است.
اروپا نیز علیرغم عدم همراهی با آمریکا در وضع تحریمهای جدید در شورای امنیت سازمان ملل متحد، تحریمهای تسلیحاتی اتحادیه اروپا را همگام با آمریکا علیه ایران تمدید کرده است.