عطامحمد نور: دوباره برمی‌گردیم و نمادهای هویتی خویش را احیا می‌کنیم

طالبان نام «استاد برهان‌الدین ربانی» را که ده سال پیش ترور شد را از سردر دانشگاه کابل برداشتند        

عطامحمد نور، از سران شناخته شده مجاهدین افغانستان- FARSHAD USYAN / AFP

عطامحمد نور، از سران شناخته شده مجاهدین افغانستان، در واکنش به برداشتن نام «استاد برهان‌‌الدین ربانی» از تابلو دانشگاه تعلیم و تربیت کابل از سوی طالبان، انتقاد کرد و این کار آنان را بیگانه‌پروی، قوم‌ستیزی، و خباثت خواند و گفت: «دوباره برمی‌گردیم و نمادهای هویتی خویش را احیا می‌کنیم.»

دوشنبه، ۲۹ شهریور، برابر است با دهمین سال‌روز ترور برهان‌الدین ربانی، رئیس پیشین شورای مصالحه ملی افغانستان. این روز در گذشته همه‌ساله در کابل و سایر استان‌های افغانستان به گونه‌ای ویژه تجلیل می‌شد و با اشاره به کارنامه‌ها و تلاش‌های ربانی برای صلح و ترور شدن او در این راه، یادش گرامی داشته می‌شد. اما امسال با ورود طالبان به کابل و قدرت‌گیری سیاسی آنان، همه چیز پایان یافت. طالبان نه تنها این روز را گرامی نداشتند، بلکه در نخستین اقدام خود تابلو دانشگاه تعلیم و تربیت در کابل را که به نام او مسما بود، دوباره به نام «دانشگاه تعلیم و تربیت کابل» تغییر نام دادند.  

وزیر تحصیلات عالی «امارت اسلامی» طالبان در فرمانی اعلام کرد که نام دانشگاه تعلیم و تربیت استاد ربانی تغییر کرده است، و دلیل حذف نام او را چنین توضیح داد: «نامگذاری دانشگاه تعلیم و تربیت کابل سیاسی بوده و باید نهادهای تعلیمی از سیاست دور باشد.»  

این تصمیم دولت جدید طالبان با واکنش‌ تند عطامحمد نور، رئیس حزب جمعیت اسلامی افغانستان و از فرماندهان ضد طالبان، قرار گرفت.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

عطامحمد نور در واکنش به این اقدام گفت: «طالبان در سالروز شهادت استاد برهان‌الدین ربانی، اسم مبارک او را از تابلو دانشگاه تعلیم و تربیت کابل حذف کردند. طالبان شاید تصور کرده باشند که با این اقدام‌شان می‌توانند نام بزرگ رهبر شهید را حذف کنند، اما بدانند که این کار آنان امر محال است و جنون.»

آقای نور این کار طالبان را اشتباهی جبران‌ناپذیر خواند و افزود: «طالبان با این رویکرد قومی و بیگانه‌پرور‌شان یک بار دیگر فاصله میان اقوام را بیش‌تر ساختند و فرصت هم‌دیگرپذیری را از مردم گرفتند.»

او نمادهای طالبان را پس از برداشتن نام استاد ربانی از دانشگاه تعلیم و تربیت کابل از سوی آنان، در معرض خطر خواند و افزود: «ما دوباره برمی‌گردیم و نمادهای هویتی خویش را احیا می‌کنیم و با این عناصر بدسرشت و مزدوران بیگانه نیز تسویه‌حساب خواهیم کرد، و تاریخ نیز خباثت، بیگانه‌پروری، و قوم‌ستیزی آنان را فراموش نمی‌کند.»

استاد برهان‌الدین ربانی در ۲۹ شهریور ۲۰۱۱ در خانه‌اش در منطقه وزیر اکبرخان کابل، در اثر انفجار انتحاری به‌دست فردی که خود را نماینده طالبان معرفی کرده بود، جان باخت.

حامد کرزی که در آن زمان رئیس جمهوری وقت افغانستان بود، کشته شدن استاد برهان‌الدین ربانی را ضایعه‌ای بزرگ خواند و از تلاش‌های او برای پاگیری صلح در افغانستان به نیکویی یاد کرد و نیز با صدور یک فرمان، دانشگاه تعلیم و تربیت کابل را به نام او مسما کرد. 

از روز صدور فرمان کرزی تا آمدن طالبان، از آن دانشگاه با نام دانشگاه استاد ربانی یاد می‌شد. اما طالبان اکنون با «سیاسی» خواندن آن اقدام دولت پیشین افغانستان، دانشگاه تعلیم و تربیت کابل را بار دیگر به نام قبلی آن برگردانده است.

به دنبال تصرف مزار شریف از سوی طالبان عبدالرشید دوستم و عطا محمد نور، از مجاهدین شناخته‌شده افغان، از منطقه خارج شدند.