داریوش عبادی، فعال محیط زیست، درباره برداشت بیرویه ماسه از سواحل شمالی ایران هشدار داد و گفت: «انفجارهای فراوانی که برای برداشت ماسه در کوهستانهای مازندران انجام میشود، آسیبهای فراوانی به منابع طبیعی وارد میکند.» به گفته او، تغییر شکل و مسیر رودخانهها، تخریب منابع طبیعی، رانش زمین و مشکلات زیستمحیطی از جمله خطرهاییاند که رواج پدیده ماسهخواری به همراه دارد.
عبادی در گفتوگو با خبرگزاری رکنا، با بیان اینکه ماسهخواری در مازندران از سه طریقِ برداشت ماسه از کوه، ساحل و رودخانه انجام میشود، گفت: «با وجود اینکه از حجم ماسههایی که بهصورت قانونی و غیرقانونی از نقاط مختلف مازندران برداشت میشود، آمار دقیقی در دسترس نیست، میتوان برآورد کرد که عمده حجم ماسههای برداشتشده در مازندران از کوهستانها است و بعد از کوهستانها نیز ماسه بیشتر از سواحل برداشت میشود و بخش اندکی از حجم ماسه مصرفی هم با برداشت از بستر رودخانهها تامین میشود.»
این فعال محیط زیست برداشت ماسه از کوهستانهای مازندران را نوعی «کوه خواری» توصیف کرد و ادامه داد: «هماکنون در مازندران، کوههای بسیاری وجود دارند که معادن شن و ماسه در آنها احداث شده است و همهروزه شاهدیم که حتی سنگلاشههای این کوهها هم در دستگاهها خُرد میشوند و بهعنوان ماسه به فروش میرسند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او با اشاره به آسیبهای زیستمحیطی برداشت ماسه از کوهستانها گفت: «در برخی کوههای مازندران از جمله خطیر کوه، آنقدر ماسه در سالهای اخیر برداشت شده که کوه رانش کرده و حتی جابهجا شده است. رواج پدیده برداشت ماسه از کوههای استان مازندران همچنین به تغییر چهره جاده هراز در سالهای اخیر منجر شده و پوشش گیاهی بخش زیادی از حاشیه این جاده به دلیل رونق فعالیت معادن برداشت ماسه، تا حد زیادی از بین رفته است.»
این فعال محیط زیست گلآلود شدن آب رودخانهها را نیز از دیگر آسیبهای زیست محیطی ناشی از برداشت بیرویه ماسه از کوههای مازندران توصیف کرد و با اشاره به آسیبهای زیستمحیطی ناشی از برداشت ماسه از سواحل گفت: «تمام کشورها از سواحل خود برای توسعه صنعت گردشگری پایدار استفاده میکنند. ما هرچه از سواحل مازندران بیشتر ماسه برداشت کنیم، عملا تخریب سواحل این استان را نزدیکتر کردهایم و با ادامه این روند، دیگر ساحلی در مازندران باقی نمیماند که گردشگران بتوانند از آن استفاده کنند.»
پدیده ماسهخواری در استانهای شمالی ایران با افزایش روند ساختوساز ویلا در این استانها ارتباط مستقیمی دارد. ماسه یکی از مصالح مهم در کار ساختوساز است و با توجه به اینکه ماسهخواران با منع قانونی روبهرو نیستند، پدیده ماسهخواری در سالهای اخیر گسترش یافته است.
این موضوع تا آنجا پیش رفته که بهتازگی صدای وزارت نیرو هم درآمده است. قاسم تقیزاده خامسی، معاون آب و آبفای وزیر نیرو، درباره به هم خوردن زیستبوم دریای خزر هشدار داده و گفته است که اگر اکنون جلو آن گرفته نشود، در آینده آسیبهای جدیتری را به محیط زیست ایران وارد میکند.
این مقام وزارت نیرو استفاده از ماسه برای ویلاسازی را تایید کرد و با اشاره به اینکه ماسهها در زنجیره غذایی برخی آبزیان قرار دارند و با این کار امکان حیات از بسیاری از موجودات گرفته میشود، به خبرگزاری ایسنا گفت: «ماسهخواری به اختلال در محیط زیست و چرخه زندگی آبزیانی که در دریا زندگی میکنند، منجر میشود. لذا باید در این حوزه تدابیری اتخاذ شود؛ در غیر این صورت در آینده، با چالشهای جبرانناپذیری مواجه میشویم.»