هزاران پرونده منتشرشده درباره ترور جان‌ اف کندی حقیقت تازه‌ای دارد؟

اکثریت قاطع آمریکایی‌ها معتقدند کندی در نتیجه توطئه کشته شده است و نظریه‌هایی را مبنی بر اینکه مافیا، سیا و تبعیدی‌های ناراضی کوبایی مظنونان اصلی‌اند، مطرح می‌کنند

جان اف. کندی و همسرش، ژاکلین کندی، در روزی که با اصابت گلوله کشته شد‌‌ــ REUTERS

انتشار ده‌ها هزار پرونده ترور رئیس‌جمهوری جان اف. کندی در شب سه‌شنبه، جستجوکنندگان برای یافتن سرنخ‌های جدید درباره این جنایت عجیب ۶۲ ساله را ناامید کرد، زیرا بخش زیادی از این مجموعه، اطلاعات قبلی را تایید می‌کند. 

جرالد پوزنز، نویسنده کتاب پرفروش «پرونده بسته: لی هاروی اسوالد و ترور جی‌اف‌کی» در سال ۱۹۹۳، روز چهارشنبه در مصاحبه‌ای تلفنی با نشریه نیویورک پست گفت که حدود ۲۲ هزار صفحه از فایل‌های تازه منتشرشده را بررسی کرده، اما هنوز هیچ سند شگفت‌انگیز یا خاصی نیافته است.

پوزنر می‌گوید: «من هنوز چیزی ندیده‌ام که واقعا مهم باشد، اما این بدان معنا نیست که چیزی وجود ندارد. بزرگ‌ترین سوالی که هنگام بررسی این اسناد برایم پیش می‌آید، این است که چرا این‌ها این همه سال محرمانه اعلام شده بودند. خیلی مضحک است.»

این اسناد حاوی برخی نکات جالب و بحث‌برانگیز درباره وقایع غمبار ۲۲ نوامبر ۱۹۶۳ هستند. یکی از پرونده‌ها این نظریه‌ را بررسی می‌کند که یک «گروه کوچک» در سازمان سیا در این ترور دست داشته است. همچنین، به نظر می‌رسد کا‌گ‌ب نیز تحقیقاتی انجام داده تا مشخص کند آیا قاتل، لی هاروی اسوالد، یک مامور مخفی روسی بوده است یا خیر.

در یک سند داخلی مربوط به ژوئن ۱۹۶۷ حاوی اطلاعاتی درباره‌ واکنش گری آندرهیل به ترور جان اف. کندی و ادعای او درباره‌ نقش داشتن یک گروه کوچک در سیا است. در این یادداشت آمده است: «روز بعد از ترور، گری آندرهیل با عجله واشینگتن را ترک کرد. اواخر همان شب، او در خانه‌ دوستی در نیوجرسی دیده شد.» این نقل‌قول از مقاله‌ای در مجله‌ چپ‌گرای آن زمان، رمپارتس (Ramparts)، آورده شده است

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بر اساس این سند، «کمتر از شش ماه بعد، آندرهیل در آپارتمانش در واشینگتن با شلیک گلوله کشته شد. پزشک قانونی مرگ او را خودکشی اعلام کرد.»

آندرهیل، فارغ‌التحصیل دانشگاه هاروارد و کاپیتان سابق ارتش ایالات متحده بود که در جنگ جهانی دوم به‌عنوان روزنامه‌نگار و افسر اطلاعاتی فعالیت می‌کرد. گفته می‌شود که او با بسیاری از مقام‌های بلندپایه پنتاگون رابطه‌ نزدیک داشت و با تعدادی از مقام‌های ارشد سیا روابط صمیمانه‌ای برقرار کرده بود. در مجله یادشده آمده است: «دوستانی که آندرهیل به دیدنشان رفته بود، می‌گویند که او هوشیار بود، اما به‌شدت مضطرب به نظر می‌رسید. آن‌ها می‌گویند که او قتل کندی را به یک گروه در سیا نسبت داد که در حال یک تجارت پرسود در قاچاق اسلحه، مواد مخدر و سایر کالاهای غیرقانونی بودند.» در این مطلب اشاره شده که ظاهرا این گروه در سیا، کندی را به این دلیل به قتل رساندند که او از فعالیت‌هایشان باخبر شده بود و «قبل از آنکه بتواند افشاگری کند، کشته شد».

در مورد خودکشی آندرهیل نیز شبهاتی مطرح شده، زیرا او با یک گلوله در پشت گوش چپش کشته شد، اما آشر برینز، شریک نویسندگی‌ او که جسد او را پیدا کرد، گفت: «آندرهیل راست‌دست بود.»

با این حال، این سند‌ــ که در پاسخ به تحقیقات جنجالی دادستان نیواورلئان، جیم گاریسون، در سال ۱۹۶۷ درباره ترور کندی تهیه شد‌ــ ارتباط آندرهیل با آن تحقیق را «ضعیف» توصیف کرد و به ادعاهای مطرح‌شده در مجله هم اصلا اشاره‌ نکرد.

سند دیگری که روز سه‌شنبه منتشر شد، یک گزارش تلگرافی از اطلاعات ایالات متحده به تاریخ ۲۰ نوامبر ۱۹۹۱ است که اشاره می‌کند یک مقام کاگ‌ب معروف به «نیکونوف» یا «اسلاوا» تحقیق کرده که آیا اسوالد عامل کاگ‌ب بوده است یا نه.

بر اساس این سند، «نیکونوف اکنون اطمینان دارد که اسوالد در هیچ مقطعی عامل کاگ‌ب نبوده است». نیکونوف «تردید داشت کسی بتواند اسوالد را کنترل کند، اما اشاره کرد که کاگ‌ب در دوران حضور او در اتحاد جماهیر شوروی، دائم و از نزدیک او را تحت نظر داشت.» اسوالد که یک تفنگدار سابق نیروی دریایی آمریکا بود، از سال ۱۹۵۹ تا ۱۹۶۲ در شوروی زندگی می‌کرد.

این پرونده همچنین اشاره می‌کند که «اسوالد زمانی که در شوروی تمرین تیراندازی می‌کرد، تیرانداز ضعیفی بود.»

نیکونوف همچنین یادآور شد که اسوالد «با همسر روسش [مارینا] رابطه‌ای پرتنش داشت و مدام از او ایراد می‌گرفت». چند ماه پیش از ترور، اسوالد به کنسولگری کوبا در مکزیکوسیتی رفت و در آنجا با سفارت شوروی تماس برقرار کرد تا برای دریافت ویزا اقدام کند.

یکی دیگر از پرونده‌های این مجموعه جدید که برچسب «محرمانه» داشت هم نشان می‌دهد که چگونه سیا مقاله یک روزنامه ایتالیایی را که در آن ادعا شده بود این سازمان خود پشت پرده ترور سی‌وپنجمین رئیس‌جمهور آمریکا بوده است، ردیابی کرده بود.

جرالد پوزنر درباره انتشار این مجموعه ۸۰ هزار سند گفت: «فکر نمی‌کنم این اسناد نظر کسی را تغییر دهد. کسانی که روایت رسمی را قبول ندارند، خواهند گفت که اسناد مهم از بین رفته یا چای دیگری مخفی شده‌اند.»

تحقیقات اولیه که به سرپرستی قاضی ارشد دیوان عالی ارل وارن انجام شد، نتیجه‌گیری کرد که اسوالد به‌تنهایی عمل کرده و هنگامی که کاروان ریاست‌جمهوری عبور می‌کرد، از طبقه ششم ساختمان با یک تفنگ دوربرد به کندی شلیک کرده است.

با این حال، این نتیجه‌گیری همواره محل بحث و تردید بوده است. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که اکثریت قاطع آمریکایی‌ها باور دارند کندی در نتیجه یک توطئه به قتل رسیده است؛ تئوری‌هایی که از مافیا و سیا گرفته تا تبعیدی‌های ناراضی کوبایی را در این ماجرا دخیل می‌دانند. 

بیشتر از جهان