معاون هماهنگکننده سپاه با تأکید بر ضرورت کنار گذاشتن استفاده از سامانههای پیامرسان خارجی، گفت: «باید اپلیکیشن و پیامرسان شبکه اجتماعی و سیستم عامل خود را داشته باشیم؛ چون اینجا میدان جنگ است و تا زمانی که میدان در اشغال دیگران است، شما جوانان بسیجی نمیتوانید مطلبی در راستای ترویج اسلام و ارزشهای انقلاب اسلامی در اپلیکیشنهای خارجی قرار دهید؛ برای اینکه این میدان در اختیار دشمنان اسلام و انقلاب اسلامی است.»
به گزارش سپاه نیوز، محمدرضا نقدی در همایش نسل سلیمانیهای بسیج دانشآموزی با بیان اینکه باید صنعت فناوری اطلاعات را فتح کنیم؛ لذا با دید جهاد و مبارزه و با دید دشمنشناسی به عرصه بیایید، افزود: «شبکههای غربی آنچه را میخواهند فیلتر کرده و تصاویر قهرمانان ما را حذف میکنند ... آنها مطلب شما را حذف میکنند و در این راستا حتی اگر تصویر حاج قاسم را بگذارید، آن را هم حذف میکنند.»
مسئله تشویق مردم به استفاده از پیام رسان داخلی، از مدتها پیش مورد توجه دولت در ایران قرار داشته است. در همین راستا، روز شنبه نهم اسفندماه نمایندگان مجلس شورای اسلامی مصوب کردند که تعرفه «اینترنت پیامرسانهای داخلی یکپنجم پیامرسانهای خارجی» باشد. نمایندگان مجلس یازدهم در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، دولت را مکلف کردند «نرخ تعرفه اینترنت را برای استفاده از پیامرسانهای داخلی ۲۰ درصد نرخ تعرفههای پیامرسانهای خارجی تعیین و وصول نماید».
جعفر قادری نماینده شیراز در مجلس شورای اسلامی و یکی از پیشنهاد دهندگان این طرح گفته است:«برای حمایت از پیامرسانهای داخلی نرخ تعرفه پیامرسانهای یک پنجم پیامرسانهای خارجی تعیین شود و یکی از موضوعات مهم و کلیدی این است که بعد از کارهای خوبی که در زمینه طراحی نرمافزارها و پیامرسانهای داخلی در کشور انجام شده متأسفانه حمایت لازم از ناحیه دولت برای پیامرسانهای داخلی ایجاد نشده است.»
مجلس یازدهم شورای اسلامی از ابتدای شروع به کار خود همواره از منتقدان سرسخت وضعیت اینترنت و شبکههای اجتماعی در کشور بوده است. در ماههای گذشته زمزمههای فیلترینگ شبکه اجتماعی اینستاگرام در زبان نمایندگان مجلس بسیار شنیده شده است.
حالا نیروهای نظامی و سپاه پاسداران نیز هم نظر با نمایندگان مجلس، تلاش میکنند تا نوجوانان را تشویق کنند از پیامرسانهای داخلی استفاده کنند.
با پیشرفت تکنولوژی و همچنین برگزاری آنلاین کلاسهای درس پس از همهگیری کرونا، اینترنت به بخشی قابل توجه از زندگی اجتماعی کودکان و نوجوانان تبدیل شده است. این رویداد مزایای متعددی از جمله دسترسی گسترده به اطلاعات، تلاش برای هویتیابی، فرصت ابراز وجود و فوایدی دیگر هم به همراه داشته است که همگی از قرار گرفتن در دامنه وسیع ارتباطات و تعامل اجتماعی به دست آمدهاند؛ اما همزمان، این افقهای جدید امکان قرار گرفتن در معرض خطرات جدید را نیز پیش آورده است.
طرح صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی یکی از همین تصمیمهای سرنوشتساز است که از سال ۱۳۹۲ در دستور کار مرکز ملی فضای مجازی قرار داشته و در سال ۱۳۹۵ در کمیسیون عالی مرکز ملی فضای مجازی به تصویب رسیده است. این سند در آن زمان در شورای عالی فضای مجازی تصویب نشد اما در سال ۱۳۹۷ این طرح بازنگری شد و در نهایت در تیرماه ۱۴۰۰ با هدف «فراهم سازی فضای مجازی ویژه خردسالان، کودکان و نوجوانان در چارچوب فرهنگ اسلامی/ایرانی برای استفاده مناسب از فضای مجازی و پیشگیری از آسیبهای احتمالی آن» برای تمام کاربران زیر ۱۸ سال به تصویب نهایی رسید.
در جریان تصویب این سند، از تجربیات متخصصان نظیر حقوقدانان، نهادهای مدنی و فعالان مستقل حقوق کودک استفاده نشده و تنها پس از تأیید رهبر جمهوری اسلامی ایران، برای اجرا به دستگاههای مربوطه ابلاغ شده است.