تد کروز، سناتور جمهوریخواه با اشاره به شهادت کتبی مقامات عالی دولت بایدن به کنگره برای اجرای قاطعانه تحریمها علیه ایران گفت که با گذشت یک سال شواهد متعددی وجود دارد که آنها دروغ گفتند.
چشمپوشی بر تجارت نفتی ایران و چین به رغم تحریمهای نفتی یکی از اقدامات دولت بایدن در یک سال گذشته است که بارها در گزارشهای متعدد به آن اشاره شده است.
واشینگتن فریبیکن با اشاره به نسخه شهادت کتبی نیکلاس برنز، سفیر آمریکا در چین و رامین طلوعی، دستار وزارت امور خارجه آمریکا در امور اقتصادیی و تجاری که در اختیار تد کروز است و آن را مشاهده کرده است، نوشت: «برنز و طلوعی در جریان جلسه سال گذشته سنا شهادت کتبی دادند که تحریمها علیه تجارت غیرقانونی نفت ایران را با قدرت اجرا کنند و چین را در این زمینه تحت فشار قرار دهند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این گزارش میافزاید در یک سال گذشته تجارت نفتی ایران با چین ۴۰ درصد افزایش یافت و دولت بایدن متهم است که چشم خود را روی صادرات نفت ایران به چین بسته است.
کروز میگوید که طلوعی و برنز هیچگاه قصد سختگیری در این زمینه را نداشتند و تنها برای گرفتن تایید کنگره، آن را گمراه کردند. این سناتور آمریکایی با اشاره به مذاکرات جاری در وین گفت: «توافق جدید دولت بایدن در بازارهای تسلیحاتی و منابع مالی برای تروریسم را به روی آیتاللهها میگشاید.»
یک مقام مطلع دیگر به واشینگنفری بیکن گفت که مقامات دولت بایدن برای گرفتن تایید کنگره هرکاری میکنند و هرچه میگویند اما به آن پایبند نیستند و در نهایت دستور کار ضد آمریکایی، حامی چین و حامی جمهوری اسلامی را دنبال میکنند. به گفته او دولت بایدن دیگر نزد کنگره اعتبار ندارد.
برنز اواسط ماه دسامبر ۲۰۲۱ با ادعای اینکه بر ایران و چین سخت میگیرد تایید کنگره را دریافت کرد.
برنز در شهادت کتبی برای تد کروز نوشته بود که با تجارت نفتی ایران و چین مقابله میکند و طلوعی نیز تضمین مشابهی را داده بود.
این در حالی است که در فاصله سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱، صادرات نفت ایران به چین ۱۲۳ میلیون بشکه یا ۴۰ درصد افزایش یافت. در ماه ژانویه ۲۰۲۲ نیز چین برای نخستین بار در دو سال اخیر به طور علنی تایید کرد که محموله نفتی ایران را دریافت کرده است.
هرچند گزارش اخیر رویترز درباره امتیازهای دولت بایدن به ایران برای توافق هستهای حاکی از آن است که لغو تحریمهای نفتی در مرحله اول انجام نمیشود، نشانههای متعددی حاکی از حرکت در مسیر لغو تحریم ها است.
علاوه بر افزایش صادرات نفت ایران به چین با چراغ سبز آمریکا، حالا نمایندگان جمهوری اسلامی در کره جنوبی برای آزادسازی ۷ میلیارد دلار اموال مسدود شده و از سرگیری تجارت نفتی در حال مذاکرهاند.
مقامات در تهران، واشینگتن، بروکسل و مسکو نیز نسبت به نزدیک بودن توافق وین ابراز امیدواری کردهاند. ۲۰۰ سناتور جمهوریخواه نیز در نامهای به بایدن هشدار دادهاند در صورتی که هرگونه توافق را به تایید کنگره نرساند، سرنوشت برجام در انتظار آن خواهد بود.