بر اساس تحقیقی، مشخص شد که توت هاسکاپ که بومی مناطق سرد نیمکره شمالی است، میتواند عملکرد دوندگان استقامت را به میزان «سرنوشتسازی» بهبود بخشد.
به گفته محققان دانشگاه نورتآمبریا (Northumbria University)، تحقیقات قبلی نشان داده بود که توت لونیسرا کایرولیا (Lonicera caerulea) حاوی غلظت بسیار بالایی از ترکیباتی به نام آنتوسیانین با خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی قوی است.
محققان در این تحقیق که در مجله داوری شده نوترینتس (peer-reviewed journal Nutrients) منتشر شد، مجموعهای از آزمایشهای استقامتی را روی ۳۰ دونده غیرحرفهای مرد انجام دادند و متوجه شدند که ورزشکارانی که توت هاسکاپ صرف کردهاند، دیرتر از ورزشکارانی خسته میشوند که آن را صرف نکردهاند.
محققان با آزمایش سرعت دوندگان در مسیر پنج کیلومتری دریافتند که زمان کلی دویدن کسانی که از آن توت خورده بودند، حدود ۲۰ ثانیه کمتر است.
آنان نوشتند: «این تحقیق برای نخستین بار نشان داد که مصرف توت هاسکاپ (مصرف توت هاسکاپ در مقایسه با مصرف دارونما،)، میتواند در یک مسیر آزمایشی پنج کیلومتری، فاصله زمانی تا خسته شدن دونده را افزایش دهد و میزان عملکرد او را تا بیش از دو درصد بهبود بخشد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
محققان از سازوکار دقیق اثرات مشاهده شده از مصرف این توت مطمئن نیستند، اما حدس میزنند که احتمالا بر توانایی بدن در مبارزه با التهابات ناشی از ورزش و استرس اکسایشی، یا بهبود جریان خون و استفاده بهینه از اکسیژن، و یا بر ترکیبی از این سه اثر بگذارد.
دکتر گلین هاواتسن از دانشگاه نورتآمبریا گفت: «به نظر میرسد که این توتهای کوچک مقوی به بهبود عملکرد دوندگان در طول کارهای خستهکننده کمک میکنند و در مسافت معمولی پنج کیلومتری، سرعت دویدن را افزایش میدهند. ما شاهد کاهش تقریبا دو درصدی زمان دویدن بودیم که نکته کماهمیتی نیست. به عبارت دیگر، همان مسافت را حدود ۲۵۰ متر در ساعت سریعتر خواهند پیمود.»
این تحقیق همچنین دامنه شواهد فزایندهای را گسترد که نشان میدهد خوراکیهای غنی از ترکیبات پلیفنول میتوانند عملکرد ورزشی را تقویت کنند و راهی غیردارویی و مبتنی بر تغذیه برای تقویت تمرین و رقابت پیش پای ورزشکاران قرار دهند.
دکتر هاواتسن گفت: «نکته هیجانانگیز این است که این یک ماده غذایی است که میتوان آن را به راحتی مصرف کرد، بسیار خوشطعم است، و میتواند عملکرد ورزشی را در دویدن بهبود بخشد. البته احتمالا همین اثر را در سایر ورزشهای استقامتی مانند دوچرخهسواری نیز دارد.»
محققان بر این باورند که ادامه این تحقیقات میتواند آنان را به درک بهتری از سازوکارهای بیولوژیکی بالقوهای برساند که در تغییرات عملکرد بدن انسان اثرگذار است.
محققان با اشاره به محدودیتهای این تحقیق گفتند که در این پژوهش، میزان ترکیبات فنولی توت هاسکاپ که جذب بدن شرکتکنندگان شده است، ارزیابی نشده است و مقدار بهینه برای اثرگذاری مفید بر عملکرد ورزشکاران هنوز معین نیست، و اثرات آن بر ورزشکاران زن نیز نامشخص است.
این تحقیق به سفارش شرکت تولید سوپرفود هاسکاپا (Haskapa) انجام شد که آب توت هاسکاپ و سایر محصولات تولیدی از آن را تهیه، و در سراسر جهان توزیع میکند. با این حال، محققان اعلام کردند که سرمایهگذاران «در طراحی این مطالعه، جمعآوری دادهها، تجزیه و تحلیل یا تفسیر دادهها، تهیه مقاله، و تصمیمگیری درباره محل انتشار آن هیچ نقشی نداشتند».
© The Independent