بانک مرکزی ایران اعلام کرد سال جاری از «رمزارز ملی» بر پایه ریال رونمایی خواهد کرد. قرار است این رمزارز جایگزین اسکناس در ایران شود. مقامهای بانک مرکزی اعلام کردهاند با اجرای این طرح، افراد اسکناسهای خود را تحویل بانک مرکزی خواهند داد و به ازای آن رمز ریال تحویل خواهند گرفت. این «رمز ریال» برای سرمایهگذاری استفاده نمیشود و فقط جایگزین اسکناس فیزیکی خواهد شد. بانک مرکزی هدف از اجرای این طرح را تبدیل اسکناس به موجودیتی قابل برنامهریزی و برنامهنویسی اعلام کرد.
این اقدام بانک مرکزی برای عرضه «رمز ریال» بهمنزله تلاش برای بینالمللی کردن ریال هم محسوب میشود. مهران محرمیان، معاون فناوریهای بانک مرکزی، گفت با اجرای این طرح بانک که پیشتر نقش واسط را داشت و امکان انتقال وجه را فراهم میکرد، حذف خواهد شد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
راهاندازی «رمزارز ملی» یا دیجیتالی کردن ریال در ایران به اعتقاد گروهی از کارشناسان «با ارزش و پشتوانه فعلی، بیمعنی است چراکه برای این حوزه هنوز مقرراتی وضع نشده است». این کارشناسان همچنین میگویند که «ریال دیجیتالی هماکنون در کیف پولها و کارتهای بانکی افراد وجود دارد و رمز ریال قرار است چه تفاوتی داشته باشد و چه سودی در این امر وجود دارد؟»
بسیاری از کارشناسان «رمز ریال» را مکمل پول نقد میدانند که در کنار سایر ابزارهای پرداخت روزمره مانند کارت بانکی، اینترنت بانک و همراه بانک فعال خواهد شد و به افزایش سرعت مبادلههای پولی کمک خواهد کرد. بانک مرکزی ایران اعلام کرد که «رمز ریال» برخلاف رمزارزهایی همچون بیت کوین استخراجشدنی نیست و میزان عرضه آن را این بانک تنظیم میکند. بانک مرکزی اعلام کرد از فناوری مشابه عرضه رمزارزها برای انتشار ریال دیجیتال استفاده خواهد کرد.
در ایران بهدلیل محدودیتهای اقتصادی و تجاری ناشی از تحریمهای بینالمللی، رمزارزها از جذابیت بسیاری برخوردارند. برخی از مقامها و نهادهای جمهوری اسلامی هم درباره ضرورت استفاده از این رمزارزها برای دور زدن تحریمها صحبت کردند. بر اساس برخی آمارها، در حال حاضر حدود ۱۲ میلیون نفر در ایران صاحب دستکم یک رمزارزند و حجم مبادله روزانه رمزارزها رقمی بین پنج تا ۱۰ هزار میلیارد تومان برآورد میشود.