اثر منفی فشار روانی مادر در دوران بارداری بر رشد مغز کودک

بخشی در مغز که ستون چنگکی نام دارد براثر فشارهای روانی مادر دچار آسیب می‌شود

محققان در این بررسی اثر فشار روانی مادر بر رشد مغزی ۲۵۱ نوزاد زودرس را بررسی کردند- pexels

طبق تحقیق جدیدی که دانشکده‌ی کینگز لندن انجام داده است فشار روانی مادر در دوران آبستنی می‌تواند بر رشد مغز کودک اثر منفی بگذارد.

طبق تحقیق جدیدی که مجله‌ی روان‌شناسی زیست‌شناختی منتشر کرده است زنان بارداری که قبل از زایمان دچار فشار روانی زیادی باشند نوزادشان با مغزی دارای اختلال به دنیا می‌آید. در گذشته این آسیب را به اختلالات روان‌شناختی ربط می‌دادند.

بخشی در مغز که ستون چنگکی نام دارد دچار آسیب می‌شود. این بخش مجرایی از جنس ماده‌ی سفید رنگ است که دستگاه کناره‌ای (مسئول حافظه‌ی درازمدت و عواطف)را به قشر حدقه‌ای پیشانی (بخشی مرتبط با تصمیم‌گیری‌ها در مغز) وصل می‌کند.

محققان در این بررسی اثر فشار روانی مادر بر رشد مغزی ۲۵۱ نوزاد زودرس را بررسی کردند.

میزان فشار روانی مادران را با روش پرسش‌نامه‌ای اندازه‌گیری کردند که در آن راجع به تمامی انواع فشار روانی از خانه‌تکانی و شرکت در امتحان گرفته تا مرگ یکی از بستگان و طلاق گرفتن و اثرشان بر آن‌ها پرسیدند.

سپس بر اساس تعداد عامل‌های ایجاد فشار روانی و شدت تأثیر آن‌ها، به شرکت‌‌کنندگان در این بررسی نمره‌ی «شدت فشار روانی» دادند.

محققان بر اساس یافته‌های این تحقیق نتیجه‌گیری کردند که برای پشتیبانی از رفاه روانی زنان باردار کار بیش‌تری لازم است.

آلکساندرا لاتارسکو، محقق دوره‌ی دکترای دانشکده‌ی کینگز لندن و پژوهش‌گر ارشد این تحقیق می‌گوید: متوجه شدیم زنانی که طی دوران بارداری و در دوره‌ی قبل از زایمان دچار فشار روانی بیش‌تری باشند ماده‌ی سفید درون مغز نوزادشان دستخوش تغییر می‌شود.

لاتارسکو افزود پزشکان عمومی اغلب از زنان آبستن می‌پرسند که دچار افسردگی یا اضطراب هستند یا نه اما به ندرت در مورد میزان فشار روانی کلی که بر آن‌ها وارد می‌شود سؤالی مطرح می‌کنند.

این محقق در ادامه گفت: «در غالب موارد تشخیص فشار روانی چنان که باید در دوران بارداری انجام نمی‌گیرد و سعی داریم که این نکته را پررنگ کنیم که بهداشت روانی مادر در دوران بارداری بر رشد مغز نوزاد و در نتیجه زندگی آینده‌ی آن‌ها اثر می‌گذارد.»

« کسی از این زنان نمی‌پرسد دچار فشار روانی هستند یا نه و بنابراین هیچ گونه حمایتی دریافت نمی‌کنند. بخش مراقبت‌های پیش از تولد باید آگاه باشد که توجه به فشار روانی مادران مهم است و باید برای پشتیبانی از مادران دچار فشار روانی سازوکاری داشته باشیم.»

این نخستین بار نیست که مشخص شده فشار روانی مادر در دوران بارداری بر نوزاد اثر منفی می‌گذارد. در ماه سپتامبر نیز یافته‌‌های یک تحقیق نشان داد احتمال ابتلا به بیش‌فعالی در نوجوانانی که مادران‌شان به هنگام به دنیا آوردن آن‌ها فشار روانی داشتند دو برابر می‌شود.

مطالب بیش‌تری راجع به مدیریت نشانگان‌های فشار روانی را می‌توانیم در تارنمای انجمن مدیریت فشار روانی(http://www.stress.org.uk ) بخوانیم.

این نوشته برگردان فارسی از مقالات منتشر شده دیگری است و منعکس کننده دیدگاه سردبیری روزنامه ایندیپندنت فارسی نمی باشد.

https://www.independent.co.uk

© The Independent

بیشتر از زندگی