در آستانه برگزاری نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، و همزمان با دیدار روز جمعه نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائيل با رافائل گروسی، دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، تهدید کرد هرگونه اقدام سیاسی آمریکا و سه کشور اروپایی در آژانس، با واکنش «فوری»، «موثر» و «متناسب» حکومت ایران مواجه خواهد شد.
خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران در گزارشی، که شامگاه ۱۳ خرداد ۱۴۰۱ منتشر شد، نوشت امیرعبداللهیان در گفتوگوی تلفنی با جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، اقدام مشترک آمریکا و سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و بریتانیا، در تهیه پیشنویس قطعنامه توبیخی علیه ایران در آژانس را خلاف رویه دیپلماسی، شتابزده و غیرسازنده خواند و افزود، در صورت تصویب قطعنامه، ایران واکنش فوری نشان میدهد.
امیرعبداللهیان توضیح بیشتری نداد که واکنش «فوری» و «موثر» جمهوری اسلامی در قبال تصویب احتمالی قطعنامه توبیخی آژانس بینالمللی انرژی چه خواهد بود.
رسیدگی به طفره رفتن مقامهای حکومت ایران در پاسخ به چرایی وجود رد ذرات اورانیوم در سه مرکز اتمی اعلام نشده جمهوری اسلامی، که بهوسیله بازرسهای آژانس گزارش شده است، و همچنین تخطی آشکار نظام عقیدتی - سیاسی حاکم بر ایران از محدودیتهای ذکر شده در«برجام»، از مسائل محوری پیش روی دیپلماتها در نشست آتی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواهد بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد که جمهوری اسلامی ایران دستکم ۱۸ برابر حد مجازِ قید شده در توافق «برجام» اقدام به غنیسازی اورانیوم کرده است.
روز چهارشنبه، اول ژوئن ۲۰۲۲، موسسه «علوم و امنیت بینالمللی» در گزارشی نوشت جمهوری اسلامی ایران از آستانه موسوم به «گریز هستهای» عبور کرده و در حال حاضر بهقدر کافی ذخایر اورانیوم غنیشدهٔ ۶۰ درصدی دارد تا بتواند تنها طی ۳ ماه، مواد لازم بهمنظور ساخت چهار بمب اتمی را تهیه کند.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی در بخش دیگری از صحبتهای روز جمعه خود، سفر مدیرکل آژانس به تلآویو را محکوم کرد و آن را مغایر با «اصل بیطرفی و جایگاه فنی و حرفهای آژانس» دانست.
روز جمعه نخستوزیر اسرائيل در دیدار با دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت اسرائيل ترجیح میدهد از مسیرهای دیپلماتیک جلوی دستیابی ایران به سلاح هستهای گرفته شود، اما اگر این اتفاق نیفتد اسرائیل این حق را برای خود محفوظ میداند که علیه توقف برنامه اتمی حکومت ایران اقدام کند.
نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه کار خود را در وین، پایتخت اتریش، آغاز میکند و در صورت تصویب قطعنامه پیشنهادی آمریکا و سه کشور اروپایی، این امر میتواند زمینه ارجاع مجدد پرونده اتمی جمهوری اسلامی ایران به «شورای امنیت» سازمان ملل و بازگشت تحریمهای بینالمللی را بهوجود آورد.