پنجره زمانی برای اعمال مجدد تحریمهای سازمان ملل علیه ایران جمهوری اسلامی از طریق «مکانیسم ماشه» در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، در تاریخ ۱۸ اکتبر ۲۰۲۵ (آبان) بسته میشود. بااینحال، گزارش جدید موسسه یهودی امنیت ملی آمریکا (JINSA) حاکی از آن است که از نظر تاکتیکی، مهلت واقعی برای اعمال موفقیتآمیز این مکانیسم، حداکثر تا ماه مه ۲۰۲۵ (خرداد) است.
درحالیکه دولت ترامپ دو گزینه توافق یا حمله به تاسیسات هستهای را پیش روی جمهوری اسلامی گذاشته است، این گزارش با عنوان «تحریمهای ایران، قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل و مسیر اعمال مکانیسم ماشه» استدلال میکند که برای اعمال فشار مناسب بر حکومت ایران، دولت ترامپ ابتدا باید کشورهای اروپایی عضو برجام را متقاعد کند که این مکانیسم را پیش از پایان ماه مه فعال کنند.
گابریل نورونیا، عضو این موسسه گفت: «غرب نباید اجازه دهد که تحریمهای سازمان ملل علیه ایران در ماه اکتبر منقضی شود. هرچه اروپا زودتر مکانیسم ماشه را اجرا کند، زمان بیشتری برای اطمینان از یک روند قانونی روان، افزایش فشار بر رژیم و تحمیل هزینه برای حمایت آنها از جنگ روسیه علیه اوکراین خواهد داشت.»
نیاز به اجرای زودهنگام مکانیسم ماشه ناشی از عوامل متعددی است که در این گزارش به تفصیل آمدهاند، ازجمله: مدتزمان لازم برای طی شدن روند سازمان ملل، ضرورت اجرای این روند تحت رهبری مطلوب در شورای امنیت، و نقش مکانیسم ماشه در مذاکرات با ایران.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بلیز میزتال، معاون سیاستگذاری در موسسه یهودی امنیت ملی آمریکا، گفت: «چارچوب زمانی کوتاهتر از آنچه تصور میشد برای استفاده از این ابزارِ در حال از بین رفتن، نشان میدهد که پنجره دیپلماسی با ایران چقدر محدود و غیرواقعبینانه است. نقش مهم بریتانیا، آلمان و/یا فرانسه در فعالسازی مکانیسم ماشه و تصویب آن در شورای امنیت سازمان ملل نیز نشاندهنده نیاز به هماهنگی نزدیکتر ایالات متحده با شرکای اروپایی خود در این موضوع حیاتی است.»
براساس این گزارش، هرگونه مذاکره آتی با جمهوری اسلامی زمانی بهترین نتیجه را خواهد داشت که اقتصاد آن تحت فشار شدید باشد و نیروهای نیابتی آن در ضعیفترین وضعیت خود قرار داشته باشند. چندین ماه طول خواهد کشید تا کارزار «فشار حداکثری» دولت ترامپ تاثیر کامل خود را بر اقتصاد ایران و بودجه دولت این کشور بگذارد. این گزارش میافزاید: تلاش برای مذاکره مجدد و نهاییسازی یک توافق جامع پیش از اوایل تابستان ۲۰۲۵ بعید است موفقیتآمیز باشد، که این مسئله اعمال مجدد تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را به یک اهرم حیاتی تبدیل میکند.