محمد مرندی، مشاور رسانهای تیم مذاکره کننده ایران در مذاکرات وین، در گفت و گو با تلویزیون العربی با اشاره به پاسخ ایران به پیشنهاد اتحادیه اروپا برای احیای برجام گفت:««اگر آمریکا صادق باشد طی دو الی سه روز میتوانیم به توافق برسیم.»
او همچنین علت ناموفق بودن نسخه اولیه برجام را خروج آمریکا از آن و نقض این توافقنامه عنوان کرد و گفت:که آمریکا باید به ایران اطمینان دهد که بار دیگر تاریخ را تکرار نکند زیرا این کشور پیش از این، توافق را نقض و پاره کرده بود.
مرندی گفت: «سیاستهای ترامپ نباید تداوم داشته باشد و ما اجازه نخواهیم داد که اتفاقات گذشته بار دیگر رخ بدهد.»
مرندی در حالی خبر از حل و فصل دو سه روزه برجام میدهد که اسرائیل نیز اعلام کرده بود که توافق برای احیای برجام بین دو تا سه هفته دیگر صورت خواهد گرفت. با این همه، آمریکا پاسخ دوم ایران به اروپا و این کشور را «غیرسازنده» و «منفی» توصیف کرده است.
کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل روز جمعه، ۱۱ شهریورماه، در گزارشی اعلام کرد که ارزیابی اسرائیل از روند مذاکرات غیرمستقیم احیای برجام میان ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران مبنیبر اینکه دو طرف چند هفته تا رسیدن به توافق فاصله دارند، در یک گزارش غیرعلنی بخش تحقیقات سیاسی وزارت خارجه آن کشور آمده است.
براساس این گزارش، در ارزیابی وزارت خارجه اسرائیل آمده است: «دولت آمریکا همچنان توافق را تنها راه مقابله با برنامه هستهای ایران میداند. ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران درحال حاضر درباره مواضع یکدیگر دیدگاه واقعبینانهتری از قبل دارند و هر دو طرف پیش از اعلام توافق نهایی، برای جلب حمایت سیاسی قویتر از توافق، تلاش میکنند.»
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا هم اعلام کرده که دولت بایدن همچنان امیدوار است که با ایران برای احیای برجام به توافق برسد، اما برای این اتفاق ضرب الاجل وجود دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته جان کربی، رئیسجمهوری ایالات متحده گفته است: «میخواهیم به توافق برسیم و میخواهیم این کار را به صورت دیپلماتیک انجام دهیم. اما قرار نیست ما برای همیشه در این شرایط بمانیم. بنابراین امیدواریم که آنها به سرعت عمل کنند و ما بتوانیم این موضوع را به جلو ببریم.»
ایران و آمریکا بیش از ۵۰۰ روز است که مذاکرات غیرمستقیم خود را شروع کردهاند. ایران در طول ماهها مذاکرات، به بهانههای مختلف جلسات را متوقف کرده است و مسیر مذاکره را به انحراف بده است. اما در این شرایط، هر دو طرف تقصیر به عقب افتادن جریان مذاکرات را به گردن دیگری انداختهاند.
جان کربی در گفتگو با العربیه و با اشاره به تمایل ایران برای کنار گذاشتن «برخی خواستههای نامربوط» گفت که ایالات متحده معتقد است، امروز نسبت به دو هفته پیش به توافق نزدیکتر شدهاند.
ایران پاسخ خود را به اظهارات واشنگتن درباره آنچه اتحادیه اروپا قبلا گفته بود که «متن نهایی» توافق است، بازگو کرد. اندکی پس از آن، آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی بیانیهای منتشر کرد و گفت: «این یک مذاکره است که به طور منظم در رفت و آمد است.»
واتسون در ادامه گفت: «ما در ملاءعام مذاکره نخواهیم کرد. برخی از شکافها در هفتههای اخیر بسته شدهاند، اما برخی دیگر باقی ماندهاند.»
کربی در طول مصاحبه خود با العربیه از لغو تحریمهایی که ایران با این توافق احتمالی جدید به دست خواهد آورد دفاع کرد. گزارشها حاکی از آن است که ایران حدود ۱۰۰ میلیارد دلار در جریان امضای این توافق به دست خواهدآورد. منتقدان میگویند که این مبلغ برای مردم ایران یا زیرساختهای این کشور سرمایهگذاری نخواهد شد.
جان کربی گفت: «کاهش تحریمها بخشی از این توافق در ازای اجازه ندادن ایران به داشتن سلاح هستهای است. اکنون، اگر ایران بخواهد از این پول برای تبلیغ حمایت از تروریستها استفاده کند، اگر ایران بخواهد از این پول برای ادامه ناامن کردن منطقه استفاده کند؛ آمریکا و متحدان و شرکای ما راههایی برای رسیدگی به این موضوع خواهند داشت و ما قطعا این کار را خواهیم کرد.»