روزنامه تلگراف چاپ بریتانیا به نقل از منابعی در دفتر سیاسی طالبان در دوحه، افشا کرد که شماری از رهبران طالبان با استفاده از حقوق هنگفت ماهیانه که در جریان مذاکرات صلح با آمریکا به دست میآوردند، ماشینآلاتی برای ساختوساز خریداری کردند و این ماشینها را در جریان ساخت ورزشگاههای فوتبال جام جهانی در قطر، به شرکتهای مسئول اجاره دادند. به نوشته این روزنامه، شرکتهای مسئول ساخت ورزشگاههای جام جهانی، میلیونها دلار به سران طالبان بابت اجاره این ماشینآلات پرداخت کردهاند.
گزارش تلگراف، روز جمعه ۴ آذر (۲۵ نوامبر)، منتشر شد و بازتاب گستردهای در فضای مجازی در افغانستان داشت.
در این گزارش به نقل از منبعی آگاه در قطر که نامش ذکر نشده، آمده است: «طالبان در ساخت ورزشگاههای جام جهانی سرمایهگذاری زیادی انجام دادند و این مسابقات یک فرصت طلایی بود. به آنها میلیونها دلار پرداخت شد.»
تلگراف نوشت: «برخی از اعضای طالبان هر کدام بین ۶ تا ۱۰ دستگاه ماشینآلات سنگین در دوحه داشتند و ماهیانه به ازای هر دستگاه، تا ۱۰ هزار پوند درآمد کسب کردند.»
دو منبع آگاه در میان طالبان گفتند اعضای این گروه که از سال ۲۰۱۳ در قطر مستقر شدهاند، به دلیل حضور در مذاکرات صلح و تسهیل تماس با دولتهای غربی، ماهیانه حقوق هنگفتی برای زندگی در قطر میگرفتند.
طالبان با کمک دولت قطر در سال ۲۰۱۳ یک دفتر سیاسی در شهر دوحه راهاندازی کردند و از طریق این دفتر، تماسهایشان را با دولتهای جهان برقرار کردند. مولوی امیر خان متقی، وزیر خارجه، شیرمحمد عباس استانکزی، معاون وزیر خارجه، سهیل شاهین، رئیس دفتر طالبان در قطر، نعیم وردک، سفیر طالبان در قطر، مولوی عبدالحکیم حقانی، دادستان کل طالبان، ملا فاضل مظلوم، معاون وزارت دفاع طالبان، عبدالمنان عمری، برادر ملا عمر، مولوی دین محمد حنیف، وزیر اقتصاد طالبان، مولوی فریدالدین محمود، رئیس آکادمی علوم طالبان، مولوی شهابالدین دلاور، وزیر معادن طالبان، مولوی نبی عمری، معاون وزارت داخله (کشور) طالبان و عبدالحق وثیق، رئیس اداره استخبارات (اطلاعات) طالبان، ازجمله اعضای ارشد دفتر سیاسی طالبان در قطر بودند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این افراد پس از فروپاشی دولت افغانستان به کابل رفتند و در مسندهای مهم در کابینه طالبان گمارده شدند.
منابع آگاه در مورد درآمد اعضای دفتر سیاسی طالبان در قطر گفتند که هر یک از اعضای این دفتر، به بهانه تسهیل گفتوگوهای صلح با غرب، کمک هزینه ماهیانه هزاران پوندی دریافت میکردند. دولت قطر به این افراد خودروهای شاسیبلند لوکس نوع SUV داده بود و همه آنان به خدمات بهداشتی رایگان دسترسی داشتند و از امتیاز تحویل منظم مواد غذایی در خانههایشان برخوردار بودند. خودروهای شاسیبلند نوع SUV از ۵۰ تا ۱۰۰ هزار دلار آمریکایی در قطر خریدوفروش میشوند.
در گزارش تلگراف از حاجی احمد جان احمدی بهعنوان شخصی که بر قراردادهای طالبان با شرکتهای مسئول ساخت استادیوم جام جهانی در قطر نظارت داشت، نام برده میشود.
یک دیپلمات پیشین افغانستان در دوحه در مورد منافع طالبان از حقوق و امتیازات هنگفت به بهانه تسهیل مذاکرات با غرب، به تلگراف گفت: «این یک راز آشکار در سفارت افغانستان در دوحه بود که تیم مذاکرهکننده و دفتر سیاسی طالبان از رژیم قطر حقوق دریافت میکردند و آنها این حقوق را در خریداری تجهیزات ساختوساز برای استادیوم جام جهانی سرمایهگذاری کردند.»
این منبع آگاه همچنین گفت که سران شبکه حقانی از برخی افغانهای ساکن کشورهای عربی که با این گروه همسو بودند، پول جمعآوری میکردند و به آنها وعده میدادند که این پولها در جام جهانی فوتبال در قطر سرمایهگذاری میشود.
قهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه طالبان، در صحبت با تلگراف سود بردن رهبران این گروه از ساخت استادیوم جام جهانی در قطر را رد کرد و گفت اعضای این گروه هیچ مشارکتی در این زمینه نداشتهاند.
این گزارش در حالی منتشر شد که انتقادهای گستردهای به کشته شدن کارگران در جریان ساخت استادیوم جام جهانی در قطر صورت گرفته است. بر اساس گزارش رسانهها، از سال ۲۰۱۰ که قطر برای ساختن استادیوم جام جهانی اقدام کرد، نزدیک به شش هزار کارگر از کشورهای آسیایی در جریان کار در استادیوم، ورزشگاهها و زیرساختهای مرتبط با جام جهانی کشته شدهاند. مقامهای قطری این ارقام را رد کردهاند و تنها کشته شدن سه کارگر را پذیرفتهاند.
دولت قطر از حامیان درجه یک طالبان به شمار میآید و مقامهای این کشور نخستین هیئت خارجی بودند که پس از فروپاشی دولت پیشین افغانستان، با هدف دیدار با سران طالبان وارد کابل شدند. سفارت قطر در کابل در ماه دسامبر سال گذشته مسئولیت حفاظت و نمایندگی از منافع آمریکا را در افغانستان بر عهده گرفت و نقش برجستهای در تسهیل خروج آمریکا از افغانستان داشت.