بریتانیا، فرانسه و آلمان دوشنبهشب در بیانیهای از ادامه نقض تعهدات جمهوری اسلامی ایران در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به برجام ابراز نگرانی کردند و گفتند که ایران سهسال و نیم است که به توسعه فعالیتهای هستهای همزمان با کاهش شفافیت ادامه میدهد. آنها این اقدامات و کمک پهپادی جمهوری اسلامی به روسیه در جنگ اوکراین را محکوم کردند اما در عین حال هیچ اشارهای به پایان مذاکره با تهران یا مرگ برجام نکردند.
در این بیانیه که به دنبال نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ صادر شد آمده است که ایران برای اقداماتی که ریسک اشاعه هستهای به همراه دارد، هیچ توجیه صلحآمیزی ندارد و برنامههای هستهای تهران هیچگاه به اندازه امروز پیشرفته نبوده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته بریتانیا، فرنسه و آلمان، ایران در ماه نوامبر افزایش ظرفیت غنیسازی در تاسیسات فردو و نطنز را اعلام کرد که فراتر از محدودیتهای برجام است. این روند، دانش غیرقابل بازگشتی را برای ایرن فراهم میکند و زمان برای جمعآوری مواد لازم برای تولید چند سلاح هستهای را کاهش میدهد.
در بخش دیگری از این بیانیه به غنیسازی ۶۰ درصدی و افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده اشاره شده است و آمده است که ایران همچنان خواستههایی فراتر از برنامه جامع اقدام مشترک مطرح میکند.
سه کشور اروپایی تاکید کردند که برجام و نظارت آژانس دو موضوع جداگانهاند.
مذاکرات هستهای که برای یک سال در دولت بایدن ادامه داشت در نیمه اسفندماه پس از حمله روسیه به اوکراین تعلیق شد. پس از آن تلاشهایی برای احیای مذاکرات انجام شد اما باتوجه به خواستههای جمهوری اسلامی فراتر از برجام به نتیجه نرسید.
با آغاز خیزش سراسری در ایران در مهرماه، مذاکرات هستهای دستکم در ظاهر متوقف شد. با این حال آمریکا یا اروپا بهطور صریح پایان مذاکرات هستهای را اعلام نکردهاند.
در بخش دیگری از بیانیه روز دوشنبه بریتانیا، فرانسه و آلمان به فعالیتهای موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی اشاره شده است که مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است که برجام ضمیمه آن است.
این بیانیه اشاعه تسلیحاتی جمهوری اسلامی را تهدیدی واقعی برای منطقه و جامعه ببینالمللی خوانده است و فعالیتهای جمهوری اسلامی در این زمینه محکوم شده است.
ارسال پهپاد برای روسیه از دیگر مواردی است که در این بیانیه به آن اشاره شده است. گزارشها حاکی از آن است که روسیه با استفاده از پهپادهای ایرانی به مواضع غیرنظامیان در اوکراین حمله میکند.
این بیانیه از آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل میخواهد که هرگونه مدرکی یا شواهدی درباره انتقال این تکنولوژی به روسیه مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ را گزارش کند.
بریتانیا، فرانسه و آلمان میگویند که برای گامهای بعدی با شرکا رایزنی میکنند و تاکید دارند که ایران هیچگاه نباید به سلاح هستهای دست یابد و باید به حمایت از روسیه در تجاوز به اوکراین پایان دهد.
در پایان این بیانیه مشترک به سرکوب اعتراضات مسالمتآمیز در ایران اشاره و تاکید شده است که این اقدامات تنها جمهوری اسلامی را از جامعه بینالمللی منزویتر میکند.