مژگان ولیانزاده، شهروند ساکن بهبهان، به دلیل ضبط و انتشار ویدیو از فردی که به بهانه امر به معروف برای او مزاحمت ایجاد کرده بود، بازداشت شد.
یک منبع نزدیک به خانواده مژگان ولیانزاده به خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر گفت: «مژگان و مادرش روز یکشنبه ۱۱ دی، به یک مغازه طلافروشی رفته بودند که یک زن در آنجا به نوع پوشش آنها دخالت میکند. مژگان از این موضوع فیلم میگیرد و این ویدیو در رسانههای اجتماعی منتشر میشود. نیروهای اطلاعات سپاه و نیروی انتظامی خانم ولیانزاده را روز چهارشنبه در خانه پدریاش همراه با ضربوشتم بازداشت کردند.»
بر اساس این گزارش، ماموران امنیتی مژگان را روز چهارشنبه به زندان سپیدار اهواز منتقل کردند و او در همان روز در شعبه ۱ کیفری دادگستری بهبهان تفهیم اتهام شد.
در حالی که دخالت در نوع پوشش دیگران نقض حقوق شهروندی آنان محسوب میشود، در جمهوری اسلامی، افرادی که با دخالت در امور دیگران حقوق مدنی آنان را نقض میکنند و برای رعایت حجاب تذکر میدهند، مشوقهای حکومتی دریافت میکنند.
نمونه آن اتفاقی است که مرداد ۱۴۰۱ در قطار تهرانــ یزد بر سر موضوع حجاب رخ داد. در این ماجرا، یک زن آمر به معروف با برخورد فیزیکی، از مسافران قطار خواست حجابشان را رعایت کنند. از این فرد که زینب جعفری نام داشت، در ستاد امر به معروف و نهی از منکر تقدیر شد اما مامور قطار که حاضر نشده بود به تذکر او اعتنا کند، از کار برکنار شد.
در همین حال، افرادی که حاضر نیستند حجاب اجباری را رعایت کنند و در برابر مداخلهکنندگان مقاومت به خرج میدهند هم دستگیر و با پروندهسازیهای امنیتی مواجه میشوند. سپیده رشنو، نویسنده و ویراستار ۲۸ ساله، تیر ۱۴۰۱ در پی مقاومت در برابر دخالتهای یک زن آمر به معروف به نام رایحه ربیعی، دستگیر و به اعتراف اجباری در صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران وادار شد.
بازداشت و پخش اعترافهای اجباری سپیده رشنو در حالی که آثار شکنجه از چهرهاش پیدا بود، در میان کاربران رسانههای اجتماعی بازتاب گستردهای یافت؛ با این حال دستگاه قضایی این زن جوان را با سه عنوان اتهامی «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور و فعالیت تبلیغی علیه نظام و بیحجابی در معابر به پنج سال حبس تعلیقی و حضور فصلی در دفتر نظارت و پیگیری ضابطین محکوم کرد.
در مقابل، رایحه ربیعی، زنی که تحت عنوان «امر به معروف» با سپیده رشنو درگیر شده بود، در نهادهای حکومتی تشویق شد.