پیشنهاد بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها به بایدن: با جمهوری اسلامی مانند شوروی در زمان ریگان مقابله کنید

به‌رغم دشواری، آزادی ایران راه‌حل کاهش بی‌ثباتی در منطقه و پیشبرد منافع آمریکا است

بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها (FDD) برای حمایت از مردم ایران و مقابله با تهدید جمهوری اسلامی ایران، طرح جامعی برای سیاست‌گذاران آمریکایی و متحدان تدوین کرده است. این راهبرد توضیح می‌دهد که واشنگتن چگونه می‌تواند قدرتش را به کار گیرد، و به نهادها و سازمان‌های دولت آمریکا توصیه‌های مشخص و عملی می‌کند.

انقلاب فعلی در ایران، در کنار حمایت نظامی جمهوری اسلامی از روسیه، برای جو بایدن و کنگره آمریکا فرصتی فراهم کرده است تا  مسیری جدید ترسیم کنند. دولت بایدن و کنگره درصددند یک «طرح ب» تدوین کنند تا دامنه کامل تهدیدهای ایران را دربرگیرد.

مارک دوبوویتز، نویسنده طرح جامع بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، تاکید می‌کند طرح آمریکا هرچه هست، یک مسئله روشن است: راهبرد بایدن باید از اعتراض‌های جاری در ایران حمایت کند.

او در ادامه می‌نویسد آمریکا باید راهبردی اتخاذ کند که ضعف‌های جمهوری اسلامی را تشدید و از مردم ایران برای ایجاد دولتی حمایت کند که برنامه ساخت تسلیحات هسته‌ای را کنار بگذارد و در داخل سرکوبگر و در منطقه ستیزه‌جو نباشد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به عقیده دوبوویتز، برای دستیابی به این هدف، دولت آمریکا باید به همان راهکاری متوسل شود که رونالد ریگان، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا، اولین بار در قبال اتحاد جماهیر شوروی به کار گرفت. در اوایل دهه ۱۹۸۰، ریگان سیاستی را در پیش گرفت تا جلوی گسترش نفوذ اتحاد جماهیر شوروی را بگیرد. اساس راهبرد ریگان پذیرش این مسئله بود که اتحاد جماهیر شوروی کشوری ستیزه‌جو و انقلابی اما از درون ضعیف و آسیب‌پذیر است و آمریکا می‌تواند شکستش دهد.

سیاست ریگان راهبردی جامع بود که از ابزارهای متعدد قدرت آشکار و پنهان آمریکا استفاده می‌کرد. این طرح جنگ اقتصادی، حمایت از نیروهای نیابتی ضد شوروی و مخالفان شوروی، و حمله همه‌جانبه به مشروعیت ایدئولوژیک رژیم را شامل می‌شد.

در ادامه مطلب آمده است دولت بایدن باید سیاستی مشابه در پیش گیرد و تمام تهدیدهای جمهوری اسلامی را در نظر گیرد، نه فقط برنامه هسته‌ای را. تمرکز بر خلع سلاح هسته‌ای سبب می‌شود دولت بایدن از بیم خروج تهران از مذاکرات هسته‌ای، به سوءرفتارهای جمهوری اسلامی در زمینه غیرهسته‌ای واکنش نشان ندهد. تکیه ابراهیم رئیسی بر صندلی ریاست جمهوری، از عاملان کشتار دهه شصت، باید سیاست‌گذاران آمریکا را به این نتیجه می‌رساند: جمهوری اسلامی اصلاح‌ناپذیر است، باید جلویش گرفته شود. پیام معترضان ایرانی هم همین است.

مارک دوبوویتز توصیه می‌کند که بایدن گزینه احیای برجام را به‌کلی کنار بگذارد، زیرا در چارچوب این توافق، تهران فقط کافی است صبر کند تا با توجه به بند غروب برجام، محدودیت‌های کلیدی لغو شود، و در هشت سال آینده جمهوری اسلامی برنامه غنی‌سازی صنعتی در اختیار خواهد داشت، که مسیری پنهانی برای دستیابی به موشک‌های بالیستیک دوربرد مجهز به سلاح هسته‌ای، تسلیحات مرگبارتر، برتری منطقه‌ای، اقتصادی قدرتمندتر، و حدود یک تریلیون دلار از محل لغو تحریم‌ها خواهد بود.

به عقیده دوبوویتز، سیاست جدید آمریکا در قبال ایران باید به‌صورت سازمان‌یافته قدرت جمهوری اسلامی را محدود کند؛ و شبکه‌های تروریستی رژیم، عملیات‌های نفوذ، گسترش تسلیحات، موشک و پهپاد را هدف قرار دهد. او در ادامه می‌افزاید حمایت نظامی جمهوری اسلامی از حمله روسیه به اوکراین هشداری است برای آمریکا و اروپا که فعالیت‌های مخرب تهران به خاورمیانه محدود نخواهد ماند.

بیشتر اقدام‌های واشنگتن برای مقابله با تهران بر تحریم‌های اقتصادی متمرکز است. اگر دولت آمریکا به برجام بازگردد، صدها تحریم‌ موثر لغو می‌شود و حدود یک تریلیون دلار در اختیار جمهوری اسلامی قرار می‌گیرد که هزینه ستیزه‌جویی‌های منطقه‌ای و سرکوب داخلی می‌شود.

با توجه به گسترش فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی و دستیابی‌اش به غنی‌سازی ۶۰ درصدی، دوبوویتز معتقد است راهبرد آمریکا نیازمند گزینه نظامی و تغییر موضع دفاعی این کشور در خاورمیانه است. آمریکا همچنین باید اطمینان حاصل کند که جمهوری اسلامی گزینه حمله نظامی اسرائیل را محتمل ببیند.

در ادامه مطلب آمده است کارزار فشار حداکثری آمریکا باید با تقویت نیروهای دموکراسی‌خواه ایران، جمهوری اسلامی را تضعیف کند، باید نقطه ضعف رژیم را هدف بگیرد: فساد گسترده و نقض حقوق بشر به‌ویژه زنان.

شکاف میان مردم و حکومت رو به گسترش است. بسیاری از ایرانیان دیگر باور ندارند که اصلاح‌طلبان می‌توانند جمهوری اسلامی را از درون تغییر دهند. پس از اعتراض‌های سال ۱۳۸۸، رهبر جمهوری اسلامی به‌طور ضمنی اشاره کرد که نظام «لب پرتگاه است». به عقیده دوبوویتز، بایدن باید این پیام را منتقل کند که آمریکا به مردم ایران کمک خواهد کرد تا جمهوری اسلامی را از لب پرتگاه پایین بیندازند.

بی‌تردید، فروپاشی رژیمی سرکوبگر مانند جمهوری اسلامی ساده یا قابل‌پیش‌بینی نخواهد بود. دوبوویتز معتقد است این کار نیازمند فشار مداوم آمریکا و اراده‌ای محکم است و در ادامه می‌افزاید به‌رغم دشواری، آزادی ایران راه‌حل کاهش بی‌ثباتی در منطقه و پیشبرد منافع آمریکا است.

به نوشته دوبوویتز، دولت بایدن باید دو گزینه مقابل تهران بگذارد: یا توافقی جدید امضا کند یا با کارزار فشار حداکثری آمریکا مواجه شود که توسل به زور را نیز در دستور کار خواهد داشت. او در پایان بار دیگر تاکید می‌کند واشنگتن باید فشار بر جمهوری اسلامی را تشدید کند، همان کاری که ریگان با شوروی کرد؛ زیرا بدون یک دشمن سرسخت دیگر که به سلاح هسته‌ای مجهز است، وضعیت جهان بسیار بهتر خواهد بود.