شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر خارجه قطر، که روز یکشنبه، ۹ بهمن (۲۹ ژانویه)، به تهران سفر کرد، پس از گفتوگو با حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، به خبرنگاران ایرانی گفت که حامل پیامی از طرف آمریکاییها در مورد پرونده برجام است.
قطریها در یک دهه گذشته بارها به صورت رسمی و غیررسمی، نقش میانجی و انتقال پیام بین ایران و آمریکا را بر عهده داشتند و در امضای قرارداد لغوشده برجام، نقش مهمی ایفا کردند.
وزیر خارجه قطر در بخش آغازین سخنانش از «اهمیت بازگشت به سوی برجام» سخن گفت و اینکه کشورش همه طرفهای برجام را تشویق میکند که به این توافق بازگردند، زیرا به باور او، برجام در «افزایش امنیت منطقهای و کاهش تنشها» تاثیر مهمی دارد.
پس از آغاز خیزش سراسری ایرانیان علیه نظام جمهوری اسلامی، مقامهای آمریکایی بارها اعلام کردند که از توافق دوباره با تهران در مسائل هستهای و بازگشت به میز مذاکره ناامید شدهاند.
با این حال، اینک عبدالرحمن آل ثانی میگوید: «موضع ما در خصوص ایران موضع روشن و ثابتی است. قطر میخواهد همه به قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل پایبند باشند و ما تهدید به استفاده از زور علیه هر یک از کشورها را نمیپذیریم. در این گفتوگو فرصت داشتیم درباره تحولات اوکراین و افغانستان نیز با ایران صحبت کنیم.»
وزیر خارجه قطر درباره پیامهایی که به ایران منتقل کرده است، نیز گفت: «پیامها درباره موضوعات مختلف و از سوی طرفهای مختلف بود. اکنون فرصت مناسبی است که مشکلاتی که در خصوص توافق هستهای وجود دارد، حل شود و شرایط مناسبی برای بازگشت به توافق حاصل شود. آمریکا هم یک سری پیام به ما داده تا آنها را به ایران منتقل کنیم؛ در خصوص موضوعی که در رابطه با این توافق است، و شاید به صورت مستقیم با این موضوع در ارتباط نباشد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او همچنین در پاسخ به پرسشی درباره احتمال میزبانی قطر برای گفتوگوهای تازه میان جمهوری اسلامی و آمریکا، توضیح داد که قطر تا جای ممکن تلاش خواهد کرد تا «ترسها و دغدغهها» بین طرفین توافق از بین برود و محیطی برای انجام گفتوگوها حاصل شود.
حسین امیرعبدالهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، نیز با تایید دریافت پیامی از سوی آمریکا با واسطه قطریها، گفت: «از حسننیت قطر برای رساندن همه طرفها به گامهای پایانی توافق تشکر میکنیم. در گفتوگوها با وزیر خارجه قطر، بر نقش غیرسازنده و اقدامات مداخلهآمیز آمریکا و بهویژه سه کشور اروپایی در اغتشاشات اخیر در ایران، اشاره کردم. در خصوص تلاشهای قطر و انتقال پیامها در حل مسئله گفتوگو برای لغو تحریمها، از هرگونه ابتکارعملی که توسط دوستان ما در قطر در دستورکار قرار گرفته، استقبال میکنیم.»
در شرایطی که بسیاری از فعالان سیاسی ایرانی و اروپایی در ماههای اخیر خواستار قرار گرفتن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست گروههای تروریستی اتحادیه اروپا بودهاند، حالا پس از واکنش منفی جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در قبال این حرکت و سفر اخیر وزیر خارجه قطر به تهران همراه با پیام آمریکاییها، باید منتظر تحولات تازهای در روابط سیاسی ایران و آمریکا بود.
این درحالی است که شامگاه شنبه، ۸ بهمن (۲۸ ژانویه)، چند پایگاه نظامی جمهوری اسلامی ایران در شهرهای مختلف نیز هدف پهپادهای ناشناس قرار گرفتند.
امیرعبدالهیان امروز، ۹ بهمن (۲۹ ژانویه)، همچنین از ادامه گفتوگوهای سیاسی بین حکومت ایران و عربستان سعودی برای حل اختلافات خبر داد و گفت: «در حوزه همسایگان در خلیج فارس پیشرفتهای خوبی را شاهد بودیم؛ از جمله ارتقای سطح روابط در ماههای گذشته با کویت و امارات و استقرار سفرای این کشورها در تهران. گفتوگوهایی بین ایران و عربستان [سعودی] در بغداد تداوم یافته و در آخرین تصمیمات هم قرار است دور جدید گفتوگوها بین ایران و عربستان [سعودی] به شکلی که توافق خواهد شد، ادامه یابد.»