گروه بینالمللی بحران در گزارش تازهای که روز پنجشنبه ۴ اسفند (۲۳ فوریه) منتشر کرد، در مورد پیامد محدودیتهایی که طالبان علیه زنان وضع کرده است و کاهش کمکهای بشردوستانه در واکنش به این محدودیتها، هشدار داد.
در گزارش گروه بینالمللی بحران به نقل از گرام اسمیت، کارشناس ارشد این سازمان در افغانستان، آمده است: «اهداکنندگان کمکهای بشردوستانه از افغانستان روگردان میشوند، زیرا از محدودیتهای طالبان بر آزادیهای اساسی زنان منزجر شدهاند.»
گرام اسمیت افزود که قطع کمکها برای ارسال پیام به طالبان درباره حقوق زنان، وضعیت را برای همه افغانها بدتر میکند.
این کارشناس گروه بینالمللی بحران تصریح کرد که اصولیترین پاسخ به زنستیزی طالبان، یافتن راههایی برای کاهش آسیبهای وارد شده به زنان و سایر گروههای آسیبپذیر است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
طالبان در هفتههای نخست سلطه بر افغانستان، ابتدا دختران را از حضور در کلاس هفتم تا دوازدهم در مدارس محروم کردند و سپس محدودیتهایی در زمینه کار و اشتغال علیه زنان وضع کردند. در آخرین مورد، طالبان با صدور دو فرمان در ۲۹ آذر و ۳ دی، تحصیل زنان در دانشگاهها و اشتغال آنان در سازمانهای داخلی و خارجی غیردولتی را منع کردند.
شماری از سازمانهای بینالمللی در واکنش به این اقدامهای طالبان، فعالیت بشردوستانه خود را بهصورت موقت در افغانستان متوقف کردند و هشدار دادند که تا زمان بازگشت کارکنان زن به محل کار، فعالیت نمیکنند.
پس از صدور فرمانهای طالبان و اعتراض گسترده در داخل و بیرون از افغانستان، آمنه محمد و مارتین گریفیث، معاونان دبیرکل سازمان ملل متحد، در سفرهای جداگانه به افغانستان رفتند و با رهبران طالبان بر سر لغو فرمانهای صادر شده رایزنی کردند. رهبران طالبان نهتنها فرمانهای صادر شده علیه زنان را لغو نکردند، بلکه از سازمان ملل خواستند کرسی افغانستان را به نماینده این گروه بسپارد و همچنین رژیم این گروه را بهعنوان حکومت افغانستان به رسمیت بشناسد.
مارتین گریفیث در پایان سفرش به افغانستان در مصاحبهای گفت که ممکن است محدودیتهای وضع شده علیه زنان باعث دلسردی اهداکنندگان کمک به افغانستان شود. او افزود سازمان ملل در سال ۲۰۲۳ برای ارائه کمکهای بشردوستانه به مردم افغانستان، ۴.۶ میلیارد دلار نیاز دارد، اما در وضعیت کنونی چشمانداز امیدوارکنندهای برای به دست آوردن این مبلغ وجود ندارد.
با این حال، گروه بینالمللی بحران در بخشی از گزارش خود نوشت که هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان، بهدلیل اعتقاد شخصی بر وضع محدودیتها علیه زنان پافشاری میکند و میخواهد اقتدارش را به گروه طالبان و مردم افغانستان نشان دهد. به گفته گروه بینالمللی بحران، با وجود واکنشهای فراوان از سراسر جهان به محدودیتهای وضع شده علیه زنان در افغانستان، موضع رهبری طالبان در کوتاهمدت تغییر نخواهد کرد.
پس از بینتیجه ماندن واکنشها به اقدامهای اخیر طالبان علیه زنان، خبرهایی از بروز اختلافهای عمیق میان رهبران این گروه منتشر شده است. سراجالدین حقانی، رهبر شبکه حقانی و وزیر داخله طالبان، دو هفته قبل در یک سخنرانی در استان خوست، بدون نام بردن از ملا هبتالله، از انحصار قدرت انتقاد کرد و گفت نباید کسی دیدگاهش را بر دیگران تحمیل کند.