پدر مهسا امینی، دختر ۲۲ ساله ایرانی که شهریور ۱۴۰۱ به دست نیروهای سرکوبگر گشت ارشاد جمهوری اسلامی کشته شد، گفت در صورتی که شکایت «فردی» و «موردی» این خانواده از قاتلان فرزندش به نتیجه نرسد، از «هر طریق ممکن دیگری» این شکایت و دادخواهی را پیگیری خواهد کرد.
امجد امینی در گفتوگو با تلویزیون صدای آمریکا گفت: «اینکه خون ناحق دخترمان مهسا، باعث شد تا تمام مردم میهن ما خواستههای خود را مطرح کنند، بر خود میبالیم. مقامات (جمهوری اسلامی) فکر میکردند مصاحبههای خانواده ما و آقای نیکبخت (وکیل خانواده) درباره قتل مهسا، باعث این حوادث شد و از ما میخواستند با رسانهها صحبت نکنیم که من و وکلا هم در زمان اعتراضات با رسانههای خارجی صحبت نکردیم، ولی دیدید که اعتراضات مردم ناشی از مصاحبههای ما نبود.»
پدر مهسا امینی درباره پیگیری پرونده شکایت از مسببان قتل دخترش گفت: «ما دادگاه ایران و شکایت فردی را انتخاب کردیم تا آتویی به آنها ندهیم. اگر این شکایت جواب ندهد، از هر طریق ممکن دیگر دادخواهی خواهیم کرد. خون فرزند که فراموش نمیشود. ما و وکلا معتقدیم که نظر پزشکی قانونی که گفته مرگ مهسا به دلیل عوامل بیرون نبوده، پاسخی قانونی و علمی برای مرگ غریبانه مهسا نیست. حالا منتظریم تا نتیجه دادگاه را ببینیم.»
مهسا (ژینا) امینی، متولد ۳۰ شهریور ۱۳۷۹، دختر ۲۲ ساله اهل سقز در استان کردستان ایران بود که ۲۲ شهریور امسال پس از دستگیری از سوی نیروهای گشت ارشاد جمهوری اسلامی به اتهام «بدحجابی»، بر اثر ضربات ماموران گشت ارشاد و پلیس امنیت اخلاقی، دچار شکستگی جمجمه و مرگ مغزی شد. او سه روز بعد در تاریخ ۲۵ شهریور ۱۴۰۱، بر اثر شدت جراحات ناشی از ضربات وارده، در بیمارستان کسری تهران درگذشت. مرگ او موجب بروز اعتراضات گسترده و آغاز خیزش سراسری از تهران و سپس دیگر نقاط ایران و جهان شد.
به نظر میرسد امجد امینی به مقامات سرکوبگر و امنیتی جمهوری اسلامی اشاره کرده که در ماههای گذشته همواره تلاش کردهاند با طبیعی جلوه دادن مرگ مهسا، شکلگیری اعتراضات گسترده در ایران را به سایر کشورها و رسانهها خارج از ایران نسبت دهند.
پدر این جوان کشته شده، در بخش دیگری از گفتوگوی تازه خود میگوید که با دیگر خانوادههای کشتهشده به دست نیروهای جمهوری اسلامی در خیزش سراسری اخیر، همدرد و همراه است: «ما خانوادههای کشتهشدگان، درد مشترک داریم و طبیعی است که حال و وضع یکدیگر را پرسوجو کنیم. در این وضعیت همه ناراحت هستند. من ۲۲ سال دخترم را با سختی و بدبختی بزرگ کردم و دیدن از بین رفتن او به این شکل و قتل او بدون هیچ گناهی، واقعا برای ما خیلی سخت است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در جریان آغاز اعتراضات سراسری علیه جمهوری اسلامی پس از مرگ مهسا امینی، که با اعتراض به حجاب اجباری آغاز شد و خیلی زود از صدر تا ذیل حکومت را نشانه گرفت، بیش از ۶۰۰ معترض در شهرهای مختلف ایران کشته شدند.
این سرکوب مرگبار و خشونتآمیز جمهوری اسلامی با واکنشهای گسترده داخلی و بینالمللی همراه شد. از جمله جمعی از خانوادههای کشتهشدگان به دست جمهوری اسلامی پیشتر با انتشار پیامی از آغاز به کار «شورای انقلابی دادخواهان» خبر دادند و پیگیری «عدالت انتقالی و تاسیس دادگستری مستقل» را از اهداف اصلی این شورا اعلام کردند. از جمله خواستههای این خانوادهها «تاسیس عدلیهای مستقل از نظام سیاسی، بعد از سرنگونی رژیم در داخل کشور» بوده است.
خانوادههای جمعی از قربانیان کشتار و اعدام در جمهوری اسلامی معروف به «خانوادههای خاوران» نیز پنجم اسفند با انتشار بیانیهای تحت عنوان «منشور دادخواهی» خواهان محاکمه و مجازات آمران و عاملان جنایات ۴۴ سال گذشته در ایران شده بودند.
همچنین شاهزاده رضا پهلوی به عنوان شاخصترین فرد اپوزیسیون جمهوری اسلامی، طی بیش از ۵ ماه اخیر در دیدار با مقامات پارلمانی و کشوری در نقاط مختلف جهان، خواستار شکلگیری اتحادی جهانی برای کنار گذاشتن نظام جمهوری اسلامی و حمایتهای بیشتر از مردم معترض ایران شده است.
خانوادههای زندانیان سیاسی اعدامشده در دهه ۶۰ و بهویژه تابستان ۱۳۶۷ در بیانیه خود اعلام کرده بودند: «همه آمران و عاملان و کسانی که در هر لباس و موقعیتی در قتل، شکنجه، اعترافگیری اجباری، صدور احکام حبس و اعدام مخالفان به هر نوعی دست داشتهاند باید در دادگاههای صالح علنی با حضور خانوادههای داغدار و وکلای انتخابی آنها محاکمه و مجازات شوند.»
واکنشها به کشته شدن مهسا امینی در شهرهای ایران و شبکههای اجتماعی، سبب شد تا هشتگ #مهسا_امینی با گذر از مرز ۳۰۰ میلیون توییت و ریتوییت، ترند جهانی شود و رکورد جهانی تاریخ توییتر را بشکند.