وزارت خارجه آمریکا از به‌جا ماندن تسلیحات آمریکایی در افغانستان خبر ندارد

«سی‌گار» می‌گوید تسلیحات آمریکا به ارزش بیش از ۷ میلیارد دلار در افغانستان به دست طالبان افتاد

وزارت دفاع آمریکا گفته است که در حال حاضر، هیچ مسیری برای بازپس‌گیری تسلیحات آمریکایی از طالبان وجود ندارد-Brendan Smialowski / AFP

ندپرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در نشست خبری روز پنجشنبه ۱۸ اسفند (۹ مارس)، در جواب به سوالی در مورد به جا ماندن میلیاردها دلار تسلیحات آمریکا در افغانستان و افتادن آن به دست طالبان، اظهار بی‌اطلاعی کرد. او گفت که در مورد باقی ماندن حدود ۷.۲ میلیارد دلار تسلیحات مربوط به آمریکا در افغانستان چیزی نمی‌داند. سوال خبرنگار از سخنگوی وزیر خارجه آمریکا پس از آن صورت گرفت که به‌تازگی در گزارش تازه‌ دفتر بازرس بازسازی آمریکا در افغانستان (SIGAR) در مورد تسلیحات به‌جامانده از آمریکا در افغانستان آمده است که طالبان در حال حاضر، به تسلیحات پیشرفته آمریکا به ارزش ۷.۲ میلیارد دلار که در زمان خروج نیروهای این کشور از افغانستان، در این کشور باقی ماند، دست یافته‌اند. بر اساس این گزارش، حداقل ۷۸ هواپیما به ارزش ۹۲۳ میلیون دلار، ۹۵۲۴ موشک هوا به زمین به ارزش ۶.۵۴ میلیون دلار، بیش از ۴۰ هزار خودروی نظامی از جمله تانک‌های زرهی پیشرفته و حدود ۳۰۰ هزار قبضه سلاح‌های سبک مختلف، پس از خروج آمریکا از افغانستان و سقوط جمهوریت به دست گروه طالبان افتاد. 

گزارش سی‌گار درست پیش از جلسه مجلس نمایندگان که در کنترل جمهوری‌خواهان است، منتشر شد. روز چهارشنبه، مجلس نمایندگان جلسه‌ای را با حضور ده‌ها کهنه‌سرباز جنگ افغانستان برگزار کرد تا دلایل عقب‌نشینی عجولانه جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، از افغانستان را بررسی کند. این سوال نیز به‌عنوان مسئله اصلی که چرا نیروهای آمریکایی در زمان خروج از افغانستان، تسلیحاتی با این حجم را به‌جا گذاشتند، مطرح شد. مایکل مک کال، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس آمریکا، گفت دولت بایدن تمام تلاش‌های او و کمیته روابط خارجی را برای به دست آوردن مدارکی که نشان دهد در روند خروج از افغانستان، مدیریت نادرستی صورت گرفته، ناکام گذاشته است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

همچنین، مایک پمپئو، وزیر خارجه سابق آمریکا، در مصاحبه با فاکس نیوز، ضمن انتقاد از سیاست‌های بایدن در قبال خروج از افغانستان گفت که به جا گذاشتن این حجم از تسلیحات در افغانستان، بزرگ‌ترین اشتباه آمریکا بوده است. او گفت تصمیم جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، برای به‌جا گذاشتن میلیاردها دلار تسلیحات در افغانستان و سپردن آن‌ها به طالبان وحشتناک‌ترین تصمیم تاریخ آمریکا بود. او افزود: «این واقعیت که تجهیزات نظامی آمریکا اکنون در دست بدترین دشمن ما یعنی طالبان است، می‌تواند بدترین سناریو از نوع خود باشد. زیرا طالبان همیشه منتظر فرصت برای حمله به منافع آمریکا است.»

به‌طور کلی، جمهوری‌خواهان منتقد شیوه خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان‌اند. هرچند این روند با فرمان و دستور دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری وقت آمریکا، آغاز شد. اما جمهوری‌خواهان می‌گویند بایدن بدون بررسی وضعیت و چالش‌ها و تبعات پس از خروج، به صورت عجولانه از افغانستان خارج شده است و میلیاردها دلار تسلیحات آمریکا را در افغانستان به‌جا گذاشته است. 

وزارت دفاع آمریکا گفته است که در حال حاضر هیچ مسیری برای بازپس‌گیری تسلیحات آمریکایی از طالبان وجود ندارد. زیرا آمریکا طالبان را به رسمیت نشناخته و هیچ کانال ارتباطی مستقیمی با امارت اسلامی ایجاد نکرده است. به گزارش سیگار، واحدهای طالبان اکنون با خودروهای هاموی و تانک‌های زرهی که احتمالا ایالات متحده آن‌ها را تهیه کرده است، گشت می‌زنند. همچنین، نیروهای عملیات ویژه که از طرف طالبان اداره می‌شوند، کلاهخودهای ایمنی ساخت ایالات متحده با پایه‌های دید در شب، بر سر می‌گذارند و تفنگ‌های ام‌۴ (M4) ایالات متحده را که مجهز به دوربین‌های پیشرفته است، حمل می‌کنند. طالبان همچنین بخشی از پرسنل نیروی هوایی ارتش سابق را به خدمت گرفته‌اند. آن‌ها به خلبان‌های طالبان آموزش پرواز با هواپیماهای ساخت آمریکا یا خریداری‌شده از طرف آمریکا را می‌دهند.

در ضمن، تجهیزات پیشرفته‌تری نیز از آمریکا به دست طالبان افتاده که کشورهای متخاصم با آمریکا به‌شدت به آن‌ها نیاز دارند. از جمله تجهیزات نوری و ارتباطی، نرم‌افزارها و سخت‌افزارهای کامپیوتری و داده‌های بیومتریک است. طالبان برای بازگرداندن تعدادی از اعضای دولت سابق‌ تلاش می‌کنند تا بتوانند به داده‌های بیومتریک کامل دولت دست پیدا کنند. بخش زیادی از سرورهایی که داده‌های بیومتریک دولت افغانستان را نگهداری می‌کند، رمزگذاری شده‌اند و به جز وارد کردن رمز، هیچ شیوه دیگری برای دسترسی به آن‌ها وجود ندارد.

ایالات متحده از سال ۲۰۰۵ تا اوت ۲۰۲۱، در مجموع ۱۸.۶ میلیارد دلار تجهیزات به نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان (ANDSF) کمک کرد، از مجموع این مقدار، تجهیزاتی به ارزش ۷.۱۲ میلیارد دلار پس از خروج آمریکا در ۳۰ اوت ۲۰۲۱ در افغانستان باقی مانده است. این تجهیزات شامل هواپیماهای باربری و جنگی، خودروهای نظامی، سلاح، تجهیزات ارتباطی و سایر موارد می‌شود. 

بیشتر از جهان