در ادامه روند افزایش قیمت مرغ در ایران، روز دوشنبه ۱۱ اردیبهشت، قیمت هر کیلوگرم مرغ از ۷۰ هزار تومان هم فراتر رفت. عطاالله حسنزاده، عضو هیئتمدیره اتحادیه مرغداران گوشتی، ضمن تایید این خبر گفت که افزایش قیمت مرغ برای مصرفکننده بهدلیل افزایش هزینههای تولید است.
به گفته این فعال صنفی، در تازهترین قیمتگذاری، تهیه هر کیلوگرم مرغ از واحدهای مرغداری ۵۲ هزار تومان تمام میشود و قیمت برای مصرفکنندگان نیز ۷۳ هزار تومان است.
عضو هیئتمدیره اتحادیه مرغداران گوشتی افزایش قیمت مرغ را با توجه به بالا رفتن هزینههای تولید در چند ماه گذشته، طبیعی دانست و افزود قیمت جوجه یکروزه نیز بین ۱۵ هزار تا ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان است.
حسنزاده همچنین خواستار واگذاری اختیارهای تولید و تنظیم بازار گوشت مرغ به اتحادیهها شد و به خبرگزاری دولتی ایرنا گفت که در این صورت تولیدکنندگان و مصرفکنندگان شرایط بهتری خواهند داشت.
بهرغم اینکه دولت ابراهیم رئیسی وعده مهار تورم در سال جدید را داده بود، روند فزاینده بالا رفتن قیمتها همچنان ادامه دارد. افزایش قیمت مرغ در نیمه اول اردیبهشت در حالی است که نرخ این کالا در فروردینماه نیز افزایش یافته بود.
در هفته اول اردیبهشتماه نیز بهتناوب ویدیوهایی از صفهای طولانی مردم در مقابل فروشگاهها برای خرید مرغ یخزده با نرخ مصوب دولتی در رسانههای اجتماعی منتشر شد. فعالان صنفی نیز گرانی و نایابی مرغ را تایید کردند. تولیدکنندگان میگویند افزایش هزینههای تولید و نبود حمایتهای دولتی، عامل اصلی کاهش تولید مرغ و افزایش قیمت آن است. به گفته آنها، صنعت مرغداری کشور در معرض خطر قرار دارد.
پیشتر، خبرگزاری ایلنا با استناد به گزارشهای محلی و میدانی نوشته بود که مرغ در بازار دستکم ۲۰ درصد بیشتر از نرخ مصوب دولتی به دست مصرفکنندگان میرسد. در این گزارش به گرانی ۴۰ درصدی قیمت مرغ در فاصله حدود یک ماه اشاره شده و آمده بود که این قیمتها نشانه ناکامی وعدههای تیم اقتصادی دولت است. وبسایت اقتصادی اکو ایران نیز در گزارشی نوشته بود در بازارهای مرغفروشی قیمت هر کیلوگرم مرغ بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تومان است.
فعالان بازار نیز میگویند ناکارآمدی دولت در مهار تورم، آنها را متضرر کرده است. به گفته ناصر نبیپور، رئیس هیئتمدیره مرغ تخمگذار استان تهران، دولت رئیسی از اردیبهشت سال ۱۴۰۱ قیمت نهادهها را حدود ۶۰۰ درصد افزایش داد و در نتیجه پرورشدهندگان مرغ تخمگذار زیانهای شدیدی متحمل شدند.
نبیپور تهیه مواد اولیه و قیمت تمامشده دستوری را دو آسیب جدی صنعت مرغداری دانست و افزود: «علاوه بر اینکه دولت قیمت نهادهها را افزایش داد، نهادههای خریداریشده با ارز دولتی هم وارد نشدند. یعنی مرغداران خرید کردند، اما واردکنندگان بهدلیل تخصیص نیافتن ارز، آن را به مرغداران تحویل ندادند؛ بنابراین مرغداران مجبورند نهادههای دامی را از بازار آزاد تهیه کنند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
براساس گزارشهای آماری، توان مردم ایران برای خرید گوشت قرمز و مرغ بهطور پیوسته روند کاهشی دارد و تنها در یک سال خرید گوشت قرمز با کاهش ۵۰ درصدی و خرید گوشت مرغ با افت ۳۰ درصدی مواجه شد. این در حالی است که در سالهای پیش هم قدرت خرید مردم تا ۶۰ درصد کمتر شده بود.
قیمت هر کیلوگرم مرغ در پایان سال ۱۴۰۰ در محدوده ۳۰ هزار تومان بود، اما پس از حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی در اردیبهشت گذشته، روند افزایشی آن آغاز شد و گرانی فزاینده آن همچنان نیز ادامه دارد.