جان بولتون، سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل متحد و مشاور سابق امنیت ملی کاخ سفید، با انتشار مقالهای در روزنامه والاستریت ژورنال، از جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، و سیاستهایش در قبال جمهوری اسلامی ایران انتقاد کرد. بولتون در این مقاله نوشت: «[حکومت] ایران پیوسته محدودیتهای سیاسی و اقتصادی را که آمریکا علیه آن کشور وضع کرده است از بین میبرد.»
او دلایل موفقیت حکومت اسلامگرای ایران در این مورد را به سه دسته تقسیم کرد. او معتقد است که ترکیبی از «هماهنگی بیسابقه تهران با محور پکن-مسکو»، تحقیر آشکار متحدان کلیدی آمریکا در خاورمیانه از سوی جو بایدن، و وسواس دولت بایدن برای احیای برجام وضعیت کنونی را به وجود آورده است. جان بولتون مینویسد آمریکا اکنون با تجدیدنظر ژئواستراتژیک و بیثباتی در منطقه و همچنین با تروریسم و گسترش سلاحهای هستهای در سراسر جهان مواجه است.
مشاور سابق امنیت ملی کاخ سفید تاکید کرد در غیاب تلاش ملموس آمریکا علیه برنامه هستهای تهران، و همانطور که بنیامین نتانیاهو همیشه گفته است، «بهعنوان آخرین راهحل» اسرائیل ممکن است بهتنهایی علیه جمهوری اسلامی ایران اقدام کند. او دولت بایدن را متهم کرد که تلاشهای کاخ سفید بهمنظور نزدیکی روابط با اسرائیل فقط به این معنی است که آمریکا بتواند «وارد حلقه تصمیمگیری اسرائیل شود» و از حمله اسرائیل به ایران جلوگیری کند.
جان بولتون با اشاره به مرگ مهسا امینی در آخرین روزهای شهریور سال گذشته خورشیدی و تولد جنبش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» نوشت: «جایگزین حمله اسرائیل، سرنگونی آیتاللهها است.» او همچنین تایید کرد «نارضایتیهای اقتصادی» نیز بهوضوح «تهدید بالقوه حیاتی برای جمهوری اسلامی» به حساب میآید.
او با انتقاد از بایدن افزود: «با این حال، دولت بایدن از معترضان ایرانی با چیزی جز شعار حمایت نکرده است.» او در ادامه نوشت واشنگتن دستکم باید بر بیثباتی داخلی در ایران که احتمالا پس از مرگ علی خامنهای، رهبر ۸۴ ساله جمهوری اسلامی ایران، رخ خواهد داد تمرکز کند. بولتون تاکید کرد این لحظه ممکن است بسیار غیرمنتظره فرا برسد و به شهروندان ایرانی فرصتی برای سرنگون کردن حکومت و پایان دادن به وحشیگری بینالمللی آن بدهد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بهباور جان بولتون، جو بایدن هنوز واقعیت را نپذیرفته است. او مینویسد: «برخلاف تمام شواهد، دولت بایدن همچنان به دنبال احیای توافق با ایران است.» به اعتقاد بولتون، بایدن به دنبال «توافقی ناکامل» با جمهوری اسلامی ایران است که شامل آزادی گروگانهای زندانی در ایران میشود و حتی میلیاردها دلار پول مسدود شده تهران را برای حفظ آخوندها در قدرت، ادامه تامین مالی تروریسم، و دستیابی به سلاحهای هستهای آزاد میکند.
مطلب جان بولتون پس از آن منتشر میشود که رسانههای دولتی جمهوری اسلامی ایران در روز سهشنبه، ۱۶ خرداد ۱۴۰۲، ادعا کردند از اولین موشک هایپرسونیک (مافوق صوت) ایران با نام «فتاح» در نیروی هوافضای سپاه پاسداران رونمایی شده است. کشورهای غربی نیز به این خبر واکنش نشان دادند.
جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، در پاسخ به پرسشی درباره رونمایی از موشک فتاح گفت: «دولت بایدن از ابتدا علیه فعالیتهای بیثباتکننده ایران در منطقه، بهویژه توسعه برنامه موشکهای بالستیک پیشرفته آن کشور، دقیق و قاطعانه اقدام کرد.» جان کربی گفت: «من در خصوص جزئیات گزارشهای مربوط به این موشک ادعایی هایپرسونیک صحبتی نمیکنم، اما تاکید میکنم که تحریمهای خود را خیلی شفاف وضع کردهایم وبا فعالیتهای ایران در منطقه، از جمله برنامه موشکی بالستیک آن، در عمل مقابله میکنیم.»
ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز در تازهترین نشست خبری خود درباره رونمایی از موشک فتاح گفت: «نگرانی ما در مورد برنامه موشکی ایران ثابت شده است.» او گفت: «رژیم ایران به بیثبات کردن منطقه خاورمیانه با روشهای گوناگون، از جمله توسعه سلاحهای خطرناک، ادامه میدهد.»
ودانت پاتل تاکید کرد: «آمریکا به همکاری با متحدان و شریکان خود برای بازدارندگی و مقابله با رفتار بیثباتکننده ایران ادامه میدهد.» این مقام آمریکایی گفت: «ما برای مقابله با توسعه و اشاعه برنامه موشکی ایران به استفاده از طیف وسیعی از ابزارهای در دسترس متعهدیم و تحریمهایی که درباره ایران اعلام کردیم تاکیدی بر همین تعهد است.»