تشدید حمله‌های نظامی سپاه در مناطق مختلف استان کردستان علیه مخالفان

درگیری اخیر در ادامه حمله‌های سپاه پاسداران به مقر گروه‌های کرد مخالف جمهوری اسلامی است

رئیس سازمان بسیج رسانه در استان کردستان با تأیید درگیری میان نیروهای سپاه پاسداران و نیروهای پژاک در این منطقه اعلام کرد شامگاه جمعه، طی درگیری بین نیروهای سپاه و گروه پژاک، یک نفر از نیروهای بومی سپاه کشته شده است.

روابط‌عمومی «سپاه بیت‌المقدس کردستان» نیز در اطلاعیه اعلام کرد این درگیری در محدوده روستاهای دره‌تفی و سردوش در حاشیه غربی دریاچه زریوار مریوان روی داده است.

درگیری اخیر در ادامه حمله‌های سپاه پاسداران به مقر گروه‌های کرد مخالف جمهوری اسلامی است. سپاه بیت‌المقدس و قرارگاه استانی کردستان نیز پیش‌تر اعلام کرده بودند در منطقه کوسالان سروآباد با نیروهای مخالف جمهوری اسلامی درگیر شده‌اند.

با آغاز حمله‌های توپخانه‌ای سپاه به مناطقی از کردستان، روابط‌عمومی سپاه روز ۲۴ خرداد مدعی شد در این عملیات نظامی نیروی زمینی ‎سپاه، تقریبا تمامی مقرهای گروه‌های نظامی مخالف جمهوری اسلامی در منطقه کوسالان مریوان ‎کردستان را از بین برده و تعداد زیادی از افراد این گروه‌ها را کشته است.

سپاه پاسداران اعلام کرده بود نیروهای مسلح کرد در اطراف کوهستان شاهو در شهرهای روانسر، پاوه و سروآباد در استان‌های کرمانشاه و کردستان مستقر شده بودند که طی این عملیات تمامی مناطق پاک‌سازی شده است.

این درحالی ا‌ست که رسانه‌های نزدیک به گروه‌های نظامی کرد اعلام کرده‌اند حمله‌های سپاه به کشته‌شدن غیرنظامیان در این مناطق منجر شده است.

پایگاه خبری هه‌نگاو روز جمله در خبری اعلام کرد هم‌زمان با آغاز درگیری‌ها در منطقه، نیروهای امنیتی دست‌کم ۱۶۰ شهروند اسلام‌آباد غرب را احضار و مورد بازجویی قرار داده‌اند. به گفته خبرنگاران محلی، حمله‌های اخیر پس از کشته‌شدن دو مامور سپاه پاسداران در این منطقه صورت‌ گرفته است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

رسانه‌های خبری نزدیک به گروه‌های مسلح کرد پیش‌تر اعلام کرده بودند سپاه پاسداران از روزها قبل در حال انتقال تسلیحات سنگین از جمله توپخانه به منطقه است. خبری که با آغاز حمله‌ها در روز دوشنبه ۲۲ خرداد تایید شد.

برخی رسانه‌های ایران مدعی شده‌اند این حمله‌ها پس از اعلام اولتیماتوم جمهوری اسلامی به دولت عراق مبنی بر تخلیه مناطق مرزی از نیروهای مسلح کرد مخالف جمهوری اسلامی صورت‌ گرفته است.

اسفند ۱۴۰۱، علی شمخانی، دبیر وقت شورای‌ عالی امنیت ملی، در سفر به عراق توافقنامه‌ای با دولت این کشور برای پاک‌سازی مناطق مرزی از نیروهای مسلح کرد امضا کرد که افراد مطلع مدعی‌اند نیمه خرداد ۱۴۰۲ پایان زمان تعیین‌شده در این توافق بوده است.

این توافقنامه پس از آن صورت گرفت که سپاه از مهرماه ۱۴۰۱ تا پایان آبان‌ماه در چند مرحله، حمله‌های موشکی گسترده‌ای را به بخش‌هایی از اقلیم کردستان عراق انجام داد که به گفته‌ احزاب کرد به کشته‌شدن ۱۸ تن و زخمی‌شدن بیش از ۶۰ غیرنظامی منجر شد.

با وجود ادعای احزاب کرد مبنی بر هدف حمله قرارگرفتن غیرنظامیان، فرمانده نیروی زمینی سپاه مدعی شده بود این حمله‌ها به‌صورت هدفمند علیه مقر این گروه‌ها صورت‌ گرفته و او آسیب‌دیدن غیرنظامیان را تکذیب کرد.

سپاه پاسداران این حمله‌ها را در پاسخ به اقدام‌های گروه‌های مسلح در جریان اعتراض‌های مردمی پس از قتل از مهسا امینی دانسته و این گروه‌ها را به دست‌ داشتن در اعتراض‌ها متهم کرده بود.

در آن زمان، فرمانده نیروی زمینی پاسداران همچنین به‌طور رسمی با نام‌ بردن از برخی مناطق پرجمعیت سلیمانیه عراق، اعلام کرد مردم این مناطق اگر خودشان نیروهای مخالف جمهوری اسلامی را طرد نکنند با حمله‌های نیروی زمینی و هوایی سپاه مواجه خواهند شد.

منطقه بکر جو در سلیمانیه و روستای توپوزآباد، زرگوییز، گرد چال، جژنه‌کال و پاک شهر را می‌توان جزو مناطقی دانست که به گفته او نیروهای مسلح کرد از شهروندان مناطق به‌عنوان سپر انسانی بهره می‌برند.

اسماعیل قاآنی، فرمانده سپاه قدس، نیز آبان ۱۴۰۱ به طور رسمی اعلام کرد اگر اقلیم کردستان و دولت عراق مانع فعالیت گروه‌های مسلح کرد نشوند، ایران حق حمله زمینی به خاک عراق را برای خود محفوظ می‌داند.

هم‌زمانی حمله سپاه پاسداران با حمله ارتش ترکیه در سال گذشته به بخش‌های کردنشین عراق، سبب شده است شایعاتی مبنی بر توافق میان ایران و ترکیه برای پاک‌سازی منطقه از نیروهای مسلح کرد منتشر شود که هیچ‌کدام از دولت‌ها آن را تایید نکرده‌اند.

این شایعه پس از آن تقویت شد که وزارت خارجه عراق در بیانیه‌ای، ضمن محکوم‌ کردن حمله هم‌زمان ایران و ترکیه به بخش‌هایی از خاک عراق اعلام کرد: «خاک این کشور نه میدان جنگ و منطقه‌ای برای تسویه‌حساب است و نه پایگاهی برای آسیب رساندن به کشورهای همسایه.»

برخی رسانه‌های نزدیک به سپاه پاسداران مدعی شده‌اند احتمال گسترش حمله‌های زمینی و ورود نیروهای نظامی به خاک اقلیم کردستان پس از حمله‌های توپخانه‌ای روزهای اخیر وجود دارد و این بخشی از تغییر سیاست‌های شورای‌عالی امنیت ملی پس از برکناری شمخانی از دبیری آن است.

علی‌اکبر احمدیان در اولین روزهای نشستن بر مسند دبیری شورای‌عالی امنیت ملی در دیدار با قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق که به تهران سفرکرده بود، گفت: «انتظار داریم دولت عراق در چارچوب توافق‌نامه، هرچه سریع‌تر ضمن پایان‌دادن به حضور عناصر ضدانقلاب در این کشور، امنیت مرزهای این کشور با ایران را تضمین کند.»

حمله‌های روزهای اخیر که در فاصله کمی با این دیدار انجام شده است، این احتمال که دولت عراق رضایت خود مبنی بر فعالیت نظامی ایران علیه گروه‌های کرد را اعلام کرده، تقویت کرده است، موضوعی که تا این لحظه دولت عراق به‌طور رسمی واکنشی به آن نشان نداده است.