شهر آنتورپ بلژیک در حالی مرکز تجارت الماس در جهان شناخته میشود که بیشتر سنگهای سخت در روسیه یا آفریقا استخراج میشود. اما در حدود ۲۴۰ کیلومتری شمال بمبئی شهری قرار دارد که کمتر شناخته شده است. سورَت (در ایالت گجرات)، پایتخت الماس جهان، که ۹۰ درصد الماسهای سیاه زمین در آن تراشیده میشود.
اکنون این شهر ساختمانی عظیم و رکودشکن را در خود جای داده است که صنعت بزرگ الماس بر آن تکیه کرده است. مرکز «سورت دایمند بورس»- بورس الماس سورت- که تازگی افتتاح شده است، مقصد ۶۵ هزار متخصص الماس است که امکان مییابند در آن در رشتههایی مانند برش الماس و صیقلکاری فعالیت کنند.
این مجموعه بزرگ ۱۵ طبقه ۹ سازه مستطیل شکل دارد که از یک مرکز واحد منشعب میشوند. اندازه زمینی که به این بنا اختصاص دارد ۳۵ هکتار است. معماران این مرکز تجاری میگویند که این ساختمان بزرگترین ساختمان اداری جهان است که رکورد ساختمان پنتاگون در آمریکا را شکسته است. این مجموعه، که بهعلت همهگیری کرونا ساختنش با تاخیر مواجه شد، در ماه نوامبر پذیرای نخستین مهمانانش خواهد بود. انتظار میرود ناندرا مودی، نخستوزیر هند که متولد گجرات است، در اواخر سال جاری میلادی این مرکز را بهطور رسمی افتتاح کند.
سیانان در گزارشی انحصاری تصاویری از این مجموعه منتشر کرده است. در این تصاویر کفهای مرمر و تالارهای پرنوری دیده میشود که بیش از ۴۷۰۰ فضای اداری را به هم متصل میکنند که میتواند شامل اتاقها و کارگاهای کوچک برای تراشکاری و صیقلکاری الماس باشد. سرمایه صرف شده برای ایجاد این مرکز ۳۸۸ میلیون دلار بوده است. این بنا همچنین ۱۳۱ آسانسور، امکانات غذاخوری، خردهفروشی، سلامت و بهداشت، و محل برگزاری کنفرانس برای کارمندانش دارد.
به گفته ماهش گداوی، مدیرعامل این پروژه، تجارت در بورس الماس سورت کسبوکار هزاران نفر را که روزانه با قطار به بمبئی میروند نجات خواهد داد. او در مکالمهای ویدیویی گفت: «بعضی از مردم باید روزانه ۳ تا ۴ ساعت وقت برای رفتوآمد به محل کارشان صرف کنند و حالا مرکز تجاری سورت گزینه بهتری است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شرکت معماری هندی «مورفوجنسیز» پس از برنده شدن در مسابقه بینالمللی طراحی موفق شد این اجرای طرح را در دست بگیرد. گداوی در گفتوگو با سیانان اشاره کرد که پیشی گرفتن از بزرگی بنای پنتاگون بخشی از رقابت نبوده است. او افزود که وسعت این بنا با توجه به نیاز متقاضیان در نظر گرفته شده است و شرکتهای الماس دفترهای خود را قبل از پایان ساخت این بنا پیشخرید کردند.
سونالی راستوگی، یکی از بنیانگذاران شرکت «مورفوجنسیز»، معتقد است که طرح این مجموعه کاملا دموکراتیک است. در این طرح، دفترها از طریق راهروهایی دراز- شبیه به ترمینال فرودگاه- بهراحتی به امکانات و تسهیلات موجود دسترسی پیدا میکنند.
تصاویر هوایی از «سورت دایمند بورس» نشان میدهد که محیط اطراف این ساختمان غولپیکر در حال حاضر بسیار کمارتفاع است. اما، در صورتی که برنامه بازسازی بزرگ در این شهر ۷ میلیون نفری- که «شهر رویایی» نامیده میشود- به سرانجام برسد، این فضا تغییر خواهد کرد.
این طرح بلندپروازانه، که مورد تمجید و تحسین نخستوزیر هند قرار گرفته است، با هدف ایجاد شهری «هوشمند» در جنوب سورت اجرا شده است. گداوی گفت که مرکز جدید الماس «مرکز اتصال ساکنان» منطقه خواهد شد و بخشهای دیگری مانند مرکز همایش بزرگ در سورت نیز راهاندازی میشود.
به نظر معمار این ساختمان، منطقه سورت بافت معماری خیلی چشمگیری ندارد. اما در عین حال او ابراز امیدواری کرد که توسعه آینده شهر بر پایه طراحی پایدار باشد، آن هم در شهری که دمای آن در تابستان نزدیک به ۴۴ درجه سانتیگراد است. به برآورد راستوگی، حدود نیمی از ساختمان بورس الماس صورت با استفاده از تهویه طبیعی خنک میشود.
راستوگی میگوید: «ما میخواستیم بنایی نمادین خلق کنیم که در عین حال وامگرفته از جامعهای باشد که در آن کار میکنیم. این ساختمان بیش از آنکه شکل معماری خاصی باشد، بر طراحی پایدار و سازگار با محیطزیست استوار است.»