منشا بیماری‌هایی مانند دیابت و چاقی بین انسان و اسب مشترک است

انسان و اسب به اختلال‌های غدد درون‌ریز مانند دیابت و سندرم متابولیک مبتلا می‌شوند، اختلالی که اغلب با چاقی همراه است

به دلیل شباهت‌های موجود میان انسان و اسب، پژوهش‌های حوزه تشخیص و درمان بیماری‌های متابولیک برای سلامت هر دو گونه‌ مفید است‌ـ Canva

دانشمندان می‌گویند هم اسب و هم انسان به بیماری‌های مرتبط با اختلال‌های غدد درون‌ریز مانند دیابت نوع ۲ و نیز انواع اختلال‌های اسکلتی‌عضلانی مبتلا می‌شوند. مثلا اسبی که به اختلال عملکرد هیپوفیز پارس میانی (PPID)‌ - مشابه بیماری کوشینگ در انسان‌ - مبتلا شود، تاندون و رباطش آسیب می‌بیند و ممکن است عضلات اسب هم تحلیل برود و باعث بی‌ثباتی مفصل شود. این مشکل و نیز التهاب مزمن درجه پایین مرتبط با اختلال‌های غدد درون‌ریز به بروز آرتروز می‌انجامد.

به نوشته نشریه کانورسیشن، در پزشکی باوری هست که می‌گوید حیوانات،‌ انسان‌ها و محیط‌ زیست به شکلی جدایی‌ناپذیر با هم در ارتباطند و برای اینکه فرد سالم باشد، همه آن‌ها باید سالم باشند. ما با مطالعه درباره سلامت حیوانات می‌توانیم درباره سلامت خود اطلاعات زیادی کسب کنیم و بالعکس؛ مطالعه شباهت‌های فراوان اختلال‌های غدد درون‌ریز بین انسان و اسب نیز از آن جمله است.

سیستم غدد درون‌ریز هورمون‌هایی تولید می‌کند که بر کارکردهای مهم بدن مانند رشد و تکامل، سوخت‌وساز، خواب و غیره تاثیر می‌گذارد. هورمون‌ها بر سلامت استخوان، تاندون و رباط نیز تاثیرگذارند. برخی اختلال‌های غدد درون‌ریز نحوه تولید و ترشح هورمون‌ها را تغییر می‌دهد و این امر ممکن است به پوکی استخوان، التهاب مفصل، آسیب‌دیدگی رباط و سایر بیماری‌های ارتوپدی منجر شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

انسان تنها گونه‌ از موجودات زنده نیست که دچار این مشکل می‌شود، اسب‌ها هم همین‌طورند؛ در واقع، تقریبا ۲۰ درصد اسب‌ها و بیش از ۳۴ درصد مردم در ایالات متحده آمریکا اختلال‌های غدد درون‌ریز مانند سندرم متابولیک دارند، اختلالی که اغلب با چاقی همراه است.

در هر دو این گونه‌ها، میزان ارتباط اختلال‌های غدد درون‌ریز با چاقی و پیامدهای منفی آن برای سلامتی پیچیده است. از آنجا که آناتومی و فیزیولوژی غدد درون‌ریز پستانداران‌ از جمله اسب‌ها و انسان مشابه است، پژوهش‌ها نشان داده‌اند بین چاقی و بیماری سندرم متابولیک آن‌ها پیوندهای ژنتیکی موازی وجود دارد.

اسب‌های چاق مبتلا به اختلال غدد درون‌ریز نیز مانند انسان اغلب دچار التهاب درجه پایین می‌شوند. التهاب واکنش طبیعی بدن به آسیب‌ها و بیماری‌ها است اما التهاب مزمن درجه پایین پیامدهای منفی طولانی‌مدت برای بدن به همراه دارد.

چاقی دوران کودکی در انسان که مربوط به چاقی مادر است، با نوعی بیماری مفصلی به نام پوکی استخوان همراه است. کره‌های تازه‌به‌دنیاآمده از مادیان‌های چاق نیز مستعد ابتلا به همین نوع بیماری مفصلی‌اند.

به دلیل شباهت‌های موجود میان انسان و اسب، پژوهش‌های حوزه تشخیص و درمان بیماری‌های متابولیک برای سلامت هر دو گونه‌ مفید است.

به غیر از داروهای درمان دیابت نوع ۲ در انسان که برای اسب نیز تجویز می‌شود، برخی مکمل‌های غذایی نظیر رسوراترول (Resveratrol) هم به کاهش وزن، تحرک و حساسیت به انسولین در انسان و اسب کمک می‌کند. کاهش غلظت انسولین خون از ابتلای اسب به لامینیت جلوگیری می‌کند. این بیماری بافت‌‌ سم اسب را ملتهب می‌کند و دردی درمان‌ناپذیر پدید می‌آورد که در نهایت، چاره آن راحت‌ کردن حیوان است.

نشریه علمی کانورسیشن در پایان می‌نویسد اکنون پزشکی دقیق (Precision medicine) یک مدل درمانی که شخصی‌سازی روند مراقبت از سلامت را به کمک تصمیم‌های پزشکی، تمرین یا محصولات دارویی مختص هر بیمار مطرح می‌کند، در اسب‌ها، روی آزمایش‌های تشخیصی مبتنی بر دی‌ان‌ای متمرکز است تا به رژیم‌های ورزشی، درمان و تصمیم‌گیری‌های اصلاحی کمک کند. این مطالعه روی اسب‌ها نشان می‌دهد که سنجش وراثت‌پذیری برخی صفات متابولیک برای غربالگری سندرم متابولیک در آینده مفید است.   

هرقدر پژوهشگران از بیماران خاص به‌ویژه از اسب‌ها بیشتر بدانند، پزشکان بهتر می‌توانند بیماران را درمان کنند. نتیجه این مطالعات ممکن است روزی به شناسایی درمان‌های موثرتر و ایمن‌تر برای اسب‌ها و‌ احتمالا‌ افراد مبتلا به بیماری‌های متابولیک کمک کند.

بیشتر از بهداشت و درمان