وزارت معارف (آموزشوپرورش) طالبان اعلام کرد که پس از دستور ملا هیبتالله آخوندزاده، رهبر این گروه، مبنی بر استخدام ۱۰۰ هزار نیروی جدید در مدارس دینی، این وزارتخانه قرار است بر اساس سهمیه، یک هزار و ۴۴۵ آموزگار برای مراکز دینی بلخ استخدام کند.
در بیانیه وزارت معارف طالبان که روز یکشنبه ۸ مرداد (اسد) منتشر شد آمده است آزمون استخدامی این آموزگاران در زیارتگاه منتسب به حضرت علی در شهر مزارشریف برگزار شده است. به ادعای طالبان، در این آزمون نزدیک به ۲۰۰۰ نفر شرکت کردند.
بنا بر اعلام وزارت معارف طالبان، قرار است حدود یک هزار و ۲۶۰ آموزگار مرد و ۱۸۵ آموزگار زن در ولایت بلخ استخدام شوند.
در این آزمون شماری از مقامهای طالبان از جمله یوسف وفا، والی طالبان در بلخ، شرکت کرده بودند، و مقامهای طالبان این آزمون رقابتی را دستاوردی بزرگ برای رونق مدارس دینی عنوان کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
گمان میرود طالبان در نظر دارد مدارس دینی را جایگزین مدارس و دانشگاهها کند. طالبان برخلاف رویکرد معمولش در مورد مدارس، با حضور زنان و دختران در این مدارس دینی موافقت کرده است. این گروه بارها در بیانیههای مرتبط با آموزشوپرورش ادعا کرده است که تعداد دانشآموزان دختر در مدارس دینی بهمراتب بیشتر از دانشآموزان پسر است.
مسئولان وزارت معارف طالبان هفته گذشته با بازدید از مرکز دینی «دارالعلوم امام ابوحنیفه» در کابل، ادعا کردند تعداد دانشآموزان دختر در این مرکز بیشتر از پسران است.
بنا بر اعلام وزارت معارف طالبان، شمار دانشآموزان دختر این مرکز دینی به ۲۰۰۰ نفر میرسد، در حالی که شمار دانشآموزان پسر فقط ۱۳۰۰ نفر است.
در ماههای گذشته، رسانههای تحت کنترل طالبان بارها خبرهایی درباره فارغالتحصیلی شماری از دانشآموزان دختر مدارس دینی منتشر کردهاند. خبرگزاری باختر سه هفته پیش اعلام کرد که ۲۲ دختر از شهرستان تشکان در استان بدخشان مدرک پایان دوره آموزشهای دینی را دریافت کردهاند. به گزارش این خبرگزاری، این دختران پس از پنج سال تحصیل در مدرسه «خدیجه الکبرا للبنات» در روستای احمدآباد تشکان، فارغالتحصیل شدهاند.
با این حال، فارن پالیسی در ماه مه گزارش داد که اکثر مدارس پسرانه تحت کنترل طالبان در افغانستان، به مرکز جهادگرایی و تروریسم تبدیل شدهاند.
لین اودنیل، نویسنده فارن پالیسی، با طرح این پرسش که آینده کودکان افغانستان در مدارس زیر سلطه طالبان چه خواهد بود، مینویسد: «مدرسه در افغانستان بیشتر [آموزش] کلاشنیکف، بمبگذاری انتحاری و قرآن است. این دستور طالبان برای آموزش است.» او مینویسد که در حال حاضر، زیر سلطه طالبان، به مدرسه نرفتن دختران بزرگترین مشکل نیست، «بلکه مشکل بزرگتر پسرانیاند که در مدارس [زیر نظر طالبان] تحصیل میکنند».
رویه و هدف طالبان در مورد برنامه درسی مدارس و دانشگاهها از پیش معلوم است. این گروه در دور نخست حکومتش بر افغانستان نیز متون درسی با محتوای دموکراسی، حقوق بشر، صلح، برابری جنسیتی، هنر و موسیقی را از برنامههای آموزشی حذف کرده بودند.
اکنون، نزدیک به دو سال از سلطه مجدد طالبان بر افغانستان میگذرد و گزارشهای محلی حاکی از آن است که طالبان در مدارس پسرانه به تدریس مفاهیم دینی، موضوعهای مرتبط با جهاد، آموزش اسلحه و مسائل از این دست تاکید دارند.